23. mar '25Fødevarer

Efter oliven-afsløring: Nu vil supermarkeder undersøge migranters arbejdsforhold

Danwatch har spurgt danske butikker og supermarkeder, om de ved, at de store grønne oliven på deres hylder kan være høstet af migranter uden lovligt ophold og under arbejdsvilkår i strid med loven. Her er deres svar.

Bb artikel4
Illustration: Sofie Erna Schmidt

Denne artikel er en del af undersøgelsen Siciliens grønne guld

  • Tusindvis af migranter, der har trodset Middelhavet på flugt fra fattigdom, forsvinder hvert år ind i Italiens landbrug, og Siciliens landbrug har hårdt brug for arbejdskraften.
  • Nocellara Del Belize-oliven dyrkes kun ét sted i verden, nemlig dalen omkring landsbyen Campobello di Mazara, hvor de høstes fra september til december.
  • Vi har talt med flere migrantarbejdere, der fortæller om den årelange kamp for opholdstilladelse og frygten for at blive opdaget og deporteret.
  • I årevis arbejder de uden ansættelseskontrakter eller på korttidskontrakter, der fornyes en gang om måneden.
  • De bor i olivenplantagerne eller teltlejre uden adgang til rent vand og ordentlige toiletforhold.
  • De fortæller om arbejdsdage på op til 16 timer og en timeløn på 35 kroner. Et kilo Nocellara Del Belice-oliven koster dig cirka 140 kroner, mens manden, der har plukket dine oliven, vil få omkring 2 kroner for det samme kilo oliven.

De fleste af Danmarks største supermarkedskæder og specialbutikker har dem på hylderne. De store, grønne Nocellara del Belice-oliven fra Sicilien, der er en delikatesse, som er beskyttet af EU. 

Så selvom kun to af butikkerne vil oplyse navnet på deres leverandør, så betyder navnet Nocellara del Belice på emballagen, at de er dyrket under særlige principper i det vestlige Sicilien.  

Danwatch dokumenterer i dag, hvordan fattige migranter fra Vestafrika i årevis har plukket Nocellara del Belice-oliven uden opholdstilladelse og arbejdskontrakter og under vilkår, som en ekspert kalder “i strid med arbejdstagerrettigheder”. 

Mange af migranterne arbejder og lever uden opholdstilladelse og ansættelseskontrakter og høster oliven i op til 16 timer i døgnet for ned til 35 kroner i timen.

Det er en krænkelse af arbejdernes rettigheder, vurderer Giuseppe Timpanaro, lektor i landbrugs- og fødevareøkonomi på Catania Universitet:

“Selvom nogle arbejdere får gratis bolig og elektricitet, skal andre betale månedligt husleje eller bo i telte med begrænset adgang til bad og toilet. Disse usikre boligforhold og lønninger, der ofte er under minimumsstandarderne, er en krænkelse af arbejdernes rettigheder”, siger Giuseppe Timpanaro.

“Desværre tror jeg ikke, at dette fænomen kun involverer Campobello di Mazara. Problemet er dybere, og myndighederne burde måske gøre mere for at støtte såvel indvandrere som borgere og deres virksomheder for at skabe en bedre synergi”.
Tenute Seidita
Producent af oliven og olivenolie i Campobello di Mazara

De eksklusive oliven findes på hylderne i dit lokale supermarked og hos onlinesupermarkederne, og vi har derfor spurgt dem, om de kender til arbejds- og levevilkåren for dem, der høster Nocellara del Belice-oliven? 

Vi har også spurgt, om de stiller krav om arbejdsforhold, og hvordan de i så fald følger op på kravene hos de leverandører, de køber oliven af? 

Coop: “Vi er i dialog”

Hos Coop, der driver butikkerne Kvickly, SuperBrugsen, Brugsen og 365 discount, oplyser Sophie Clausen, konsulent i sociale standarder og ansvarlighed, at Coop ikke tidligere har hørt om “denne problematik”:

“Vi er i tæt dialog med vores producenter og de farme, som anvendes, for at undersøge, hvorvidt de er berørte af de observationer, som du har gjort”, skriver Sophie Clausen i en mail. 

Dog kan Coop først blive klogere på arbejdsforholdene, når høstsæsonen igen nærmer sig. 

“Eftersom det er udenfor sæsonen nu, vil vi føre dialogen videre til, når vi nærmer os efteråret, og høstsæsonen går i gang”, skriver Sophie Clausen. 

Nocellara del Belice-olivenolie på hylden i Kvickly med lovprisningen af de grønne olivens lange historie og DOP-beskyttelse af dyrkningsmetoderne fra EU. Foto: Coop webshop.

Salling Group: “Vi tager det alvorligt”

Hos Salling Group, som står bag butikskæderne Netto, Føtex og Bilka, skriver pressemedarbejder Christoffer Green Sørensen, at migranter “i stor udstrækning er til stede inden for dyrkning af afgrøder i hele verden”, og at “Salling Group er særligt opmærksomme på, at denne arbejdsgruppe er ekstra udsat”:

“Vi har et indblik i, hvor disse oliven plukkes, samt at de enkelte mindre avlere anvender en kombination af lokal arbejdskraft samt migranter”, skriver Christoffer Green Sørensen og oplyser, at Salling Groups leverandører lever op til Salling Groups principper for bl.a. arbejdstagerrettigheder – en såkaldt code of conduct.

“Vi udleverer af princip ikke detaljer på vores samhandelspartnere”, skriver Christoffer Green Sørensen og tilføjer: “Der er som udgangspunkt ikke fundet nogle brud på de basale arbejdstagerrettigheder, men vi kigger selvfølgelig nærmere ind i den konkrete sag”.

Salling Group tager arbejdsforhold og menneskers velbefindende “meget alvorligt”, lyder det i mailen:

“De sociale parametre skal selvfølgelig være i orden, og det kræver et ekstra fokus på de særligt sårbare menneskegrupper, herunder blandt andet migrantarbejdere og minoriteter”, skriver Christoffer Green Sørensen.

Her er virksomhederne, vi har kontaktet

  • Nocellara del Belice-oliven og -olie forhandles gennem Coop, der står bag 900 butikker under navnen, Kvickly, SuperBrugsen, Brugsen og 365discount. Coop sælger desuden produkter fra Irma, der nu er lukket. 
  • De grønne oliven og -olie føres også af Salling Group, der står bag butikkerne føtex, Bilka, Netto. 
  • Dagrofa, der står bag Meny, Spar, Min Købmand og Let Køb, sælger også Nocellara del Belice-oliven og/eller -olie. 
  • Det samme gælder internetbutikkerne nemlig.com og Aarstiderne.  
  • Endelig har vi rakt ud til Food People og Deli Drengene, der importerer Nocellara del Belize-oliven samt Osteposten, der sælger både oliven og olivenolien af de grønne oliven fra Siciien.

nemlig.com: “Vi tager kontakt”

Hos nemlig.com er ESG- og kommunikationsdirektør Cathrina Dybdahl i første omgang ikke bekendt med de konkrete arbejds- og levevilkår bag Nocellara del Belice-oliven, som Danwatch har afdækket, men hun kender til den generelle problemstilling for migranterne: 

“Det er ikke ukendt, at nogle værdikæder, blandt andet fra Sydeuropa, er sårbare overfor migrantarbejderes arbejdsforhold. Det forsøger vi så at adressere”, siger hun og fremhæver nemlig.coms code of conduct

Efterfølgende vores interview, skriver Cathrina Dybdahl i en mail:

“Vi har haft fat i vores leverandør, der har fremsendt alle akkrediteringer og certificeringer for de oliven, de sælger til os”, siger hun og uddyber, at der har været audits, altså kontrolbesøg i olivenplantagerne, der bl.a. skal sikre arbejdstagerrettigheder og miljøpåvirkning bag disse certificeringer.

Hvad disse kontrolbesøg i olivenplantagerne faktisk har ført til, fremgår ikke af mailen.

Én af leverandørerne af Nocellara del Belice-oliven til nemlig.com er Deli Drengene.

Deli Drengene: “Ikke i orden”

Steffan Jacobsson, medejer af Deli Drengene, der importerer specialiteter til blandt andet danske supermarkeder, oplyser, at deres leverandør af Nocellara del Belice-oliven på Sicilien er Miccio SRL / GEOLIVE BELICE S.R.L

“Det, du beskriver, er ikke i orden, men vi har en producent på Sicilien, som gør noget i relationen med deres underleverandører, der er små familievirksomheder, som plukker oliven”. 

Leverandøren er certificeret gennem to forskellige ordninger ved navn BRCGS og Sedex, som begge er private ordninger, der hævder at monitorere arbejdstagerrettigheder og miljøpåvirkning, hvilket ifølge Steffan Jacobsson er hans sikkerhed for, at leverandøren lever op til internationale arbejdstagerrettigheder og miljøkrav. 

“De stiller krav til deres underleverandører, og derfor er de heller ikke de billigste på markedet”, skriver Steffan Jacobsson i en mail. 

– Vil I undersøge de konkrete forhold, som vi har fundet frem til?

“Vi følger hele tiden op på vores producenter”, skriver Steffen Jakobsen i en mail, “ud fra det du har beskrevet, har vi taget kontakt til vores olivenproducent igen. Det, de siger er, at medlemmsskab af brancheorganisationer samt certificeringer kun fås, hvis man gør noget aktivt på det område, du beskriver”.

Ydermere skriver Steffen Jakobsen: “De køber oliven af bønderne, så det er ikke deres (leverandørens red.) folk, der selv står på markerne. De skyller oliven, klargøre dem og sælger dem”.

Aarstiderne: “Vi er trygge”

Onlinesupermarkedet Aarstiderne er en af to virksomheder, Danwatch har talt med, der faktisk oplyser navnet på deres sicilianske leverandør af Nocellara del Belice-oliven: Agricola Pisciotta.

Danwatch har kontaktet Agricola Pisciotta, fordi vi gerne ville spørge ind til, om deres oliven er plukket af migranter, og hvilke forhold disse migranter i så fald arbejder og lever under, men producenten er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Aarstidernes kommunikationsansvarlig, Malthe Merrild, skriver i en mail til Danwatch:

“De oliven, vi køber, er fra producentens egen økologiske farm og plukkes af egne medarbejdere, som arbejder under ordentlige forhold på farmen”, skriver Malthe Merrild og fortsætter: 

“Vores leverandør er selv producent af de oliven, vi aftager, så der er ingen skjulte mellemmænd mellem os og producenten. Derfor har vi fuld gennemsigtighed i, hvor vores økologiske oliven kommer fra, og vi er trygge ved, at produktion og plukning foregår under ordentlige forhold”, skriver Malthe Merrild.

Olivenolie fra Il Fornaio, som er på hylderne hos blandt andre Bilka og Spar,  er lavet af Nocellara del Belice-oliven. Foto: Instagram/Ilfornaion.dk

Il Fornaio: “Fuld tillid til vores leverandør”

Il Fornaio er egentlig navnet bag en linje af brød til blandt andet danske supermarkeder produceret af virksomheden Food People, men Il Fornaio importerer også en økologisk single estate olivenolie, der er produceret af Nocellara del Belice oliven.

Single estate betyder en enkelt mark og i al sin enkelhed, at producenten Nino Centonze har fuld kontrol over, hvem, der høster hans oliven og under hvilke forhold, fortæller Philippa Kjær Frisk, der er produktansvarlig hos Food People. 

“Vi er bevidste om, at arbejdsforholdene i Syditaliens landbrug kan være pressede. Det, du fortæller, gør mig ked af det, og det er ikke første gang, vi hører om disse problemstillinger”, siger Philippa Kjær Frisk og forklarer, at de dog har “fuld tillid” til deres leverandør, Nino Centenzo, blandt andet fordi han er medlem af Coldiretti, en italiensk landbrugsorganisation, der hjælper med at sikre lovlige ansættelser.

“Vi har ikke mulighed for at overvåge ham konstant, men vi har valgt ham med stor omhu. Vi har en løbende dialog og har store forventninger til, at han overholder reglerne. Vores producent har bemærket, at flere kunder – f.eks. fra England – stiller strengere krav til dokumentation. Det vil vi også tage med i vores videre overvejelser”, siger Philippa Kjær Frisk.

Ostepostens leverandør: “Vi følger loven”

Osteposten er ifølge ejeren, Benoit Ladure, en “lille ostebutik med tre deltidsmedarbejdere og så direktøren selv, der sælger “håndplukkede oste og delikatesser fra verdens bedste gårde”.

De sælger også oliven fra producenten Tenute Seidita i Campobello del Mazara, Sicilien, som Danwatch har stillet spørgsmål til uden at få svar. Men i en mail, som Benoit Ladure har delt med Danwatch, skriver Tenute Seidita:

“Desværre tror jeg ikke, at dette fænomen kun involverer Campobello di Mazara. Problemet er dybere, og myndighederne burde måske gøre mere for at støtte såvel indvandrere som borgere og deres virksomheder for at skabe en bedre synergi”.

En forsker ved Palermo Universitet og socialrådgiver, Giulia Gianguzza, der i seks år har talt med migranterne i olivenplantagerne i Campobello Di Mazara, mener ikke, at det er muligt for de største producenter, der eksporterer til udlandet, at garantere arbejdsvilkårene hos dem, der høster. 

Det udsagn er leverandøren, Tenute Seidita, som efter eget udsagn er en “mellemstor virksomhed”, ikke enig i:

“Det tror jeg ikke, jeg vil snarere sige tværtimod: Når du eksporterer til udlandet, begynder du at få flere og flere kontroller på grund af certificeringer og standarder, der skal vedligeholdes, kontroller osv.”, lyder det i mailen, der fortsætter:

“Vi følger loven, og vi er afhængige af den ene høst fra september til december hvert år. I den periode har vi flere ansatte, hvoraf en del kun er ansat i høstsæsonen, og som omfatter mænd og kvinder bosat i Italien. De er rimeligt betalt, og vi betaler bidrag til dem”.

Professor i landbrugs- og fødevareøkonomi ved University of Catania, Giuseppe Timpanaro, har foreslået et socialt certificeringssystem, hvor arbejdstagernes værdighed respekteres uanset deres nationalitet, frem for kun at tænke på beskyttelse af dyrkningsmetoder gennem EU. Til det forslag svarer producenten hos Tenute Seidita: 

“Jeg ser hans pointe, og vi er enige i vigtigheden af ​​at tilbyde et sikkert og respektfuldt arbejdsmiljø. Men loven eksisterer allerede, og hvis den ikke overholdes, får det hårde konsekvenser. Måske skal loven implementeres mere effektivt for at sikre, at alle respekterer det eller ser værdien i at respektere det”.

Ingen respons direkte til Danwatch

Vi har kontaktet Dagrofa, der står bag butikkerne Meny, Min Købmand, Spar og Let-køb, som også sælger oliven og olivenolie baseret på Nocellara del Belice-oliven, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. 

Efter redaktionens deadline er Dagrofa vendt tilbage med følgende svar:

”I Dagrofa stiller vi krav om ansvarlig produktion hos vores leverandører og efterlevelse af amfori BSCI Code of Conduct. Vi vil derfor tage en dialog med vores leverandør om den beskrevne situation,” siger kommunikationsdirektør Morten Vestberg.

Amfori BSCI Code of Conduct er et sæt regler og retningslinjer, som virksomheder kan følge for at sikre gode arbejdsforhold i deres forsyningskæde.

Vi har rakt ud til producenter af Nocellara del Belice oliven og -olivenolie i Campobello di Mazara for at spørge ind til arbejdsforhold og levevilkår blandt migranter, der er med til at høste deres oliven. Vi har ikke fået svar. 

Vi har desuden rakt ud til borgmesteren i Campobello di Mazara, Giuseppe Castiglione. Vi vil gerne vide, hvad han gør for at sikre, at migranter ikke lever og arbejder i lovløshed uden papirer, men samtidig sikrer, at landbruget har den arbejdskraft, de har brug for?

Vi vil også gerne have borgmesterens svar på migranternes konkrete fortællinger om, at de arbejder i årevis uden opholdstilladelse eller rimelige ansættelseskontrakter, herunder migranternes fortællinger om arbejdsdage på 16 timer under høsten til en løn på knap 35 kroner? 

Men hverken borgmesteren eller myndighederne i byen er vendt tilbage på vores henvendelser.