Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Eksperter om FLSmidth: Det nærmer sig grønvaskning

FLSmidth er storleverandør til forurenende kulminer verden over. Virksomheden medgiver, at kul skal udfases, men hævder, at det kun vil gøre problemerne værre, hvis de forlader kulindustrien. Eksperter i klimapolitik mener, at FLSmidth gør sig skyldige i vrøvl.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Oscar Rothstein

Journalist

Sarah Hartvigsen Juncker

Fotojournalist

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

“De rene hænders politik”. 

Sådan omtaler FLSmidths bæredygtighedschef og kommunikationsdirektør, Fleming Voetmann, den sortlistning af kulselskaber, som et stadigt stigende antal pensionskasser og andre investorer tilslutter sig i kampen mod den globale opvarmning.

“Den nemmeste løsning er selvfølgelig bare at forlade de steder, der er problematiske. Men vi har valgt en anden tilgang”, siger han. 

FLSmidth vil i stedet levere teknologi, der hjælper eksisterende kulminer med at operere mere bæredygtigt, for eksempel ved at udvikle løsninger, der reducerer den mængde vand og energi, der skal til for at udvinde kullet. 

“Vi synes, der skal ske en udfasning af kul i branchen, men vi sidder også med nogle kulminer. Dem kunne vi forlade i dag, og så gå hjem og være glade for vores kæmpestore indsats, men det virkelige spørgsmål er jo så, hvad der sker på jorden, én mine ad gangen. Bliver tingene bedre, værre eller er det ligegyldigt?” spørger Fleming Voetmann.

“Så ville vi kunne skrive i vores årsrapport, at vi er off the hook, men det er ikke utænkeligt, at der ville komme nogen ind med teknologi, der er markant dårligere end vores. Det er dilemmaet”, siger han.

»Man kan ikke legalisere dårlige handlinger ved at sige, at ellers kommer der nogen andre, der gør det dårligere. Man kan ikke vaske sig ren i andre folks snavs«

Kåre Press-Kristensen
Rådet for Grøn Omstilling

Interviewet er lavet i anledningen af, at Danwatch i samarbejde med Zitamar News og dagbladet Politiken kan afsløre, hvordan FLSmidth i mere end ti år har bidraget til en stærkt kontroversiel kulmine i det nordvestlige Mozambique. 

Ingen bidrag til nye kulminer

I november 2021, under klimatopmødet i Glasgow, meldte FLSmidth ud, at de ikke længere vil levere udstyr til etablering af helt nye kulminer – såkaldte greenfield-projekter. 

Men under overskriften “Keep your coal mine up and running” fortsætter de altså med at servicere kulindustrien med teknologi, der ifølge FLSmidth selv vil gøre udvindingen mere effektiv og booste kulminernes konkurrencefordel.

Kulforretningerne gav i 2020 FLSmidth en indtjening på omkring en milliard kroner, og udgjorde seks procent af den samlede omsætning. 

Rory Sullivan, der er medstifter af og direktør for konsulentvirksomheden Chronos Sustainability i London og underviser på London School of Economics, er ikke overbevist om, at FLSmidth gør en reel forskel ved at undgå greenfield-projekter. 

Nye miner vil ganske vist øge udbuddet af kul, men det samme sker, hvis man øger produktionen fra de miner, der allerede findes. 

»Hvis FLSmidth afgav et løfte om, at selskabet ikke vil deltage i noget, der kan øge produktionen fra de enkelte miner, ville det være meget stærkere. Som det er, ser det ud som om, de laver en forpligtelse uden rigtigt at forpligte sig til noget«, siger Rory Sullivan til Politiken og Danwatch.

Samme holdning har Jorge Viñuales, der er professor i miljøret ved University of Cambridge. 

Det er ikke bærdygtigt at gøre kulminer mere effektive. Der er brug for et aktivt forsøg på at sænke den globale kulproduktion.

”For at kunne argumentere grønt på en fair måde bør du være sikker på, om dine aktiviteter forlænger en kulmines levetid og dermed de samlede CO2-emissioner”, siger professoren og understreger, at mange kulminer vil kunne producere i flere årtier endnu.

Og den lokale miljøforurening, som FLSmidths kulmineprojekter i blandt andet Mozambique forårsager, er også en del af ligningen.

»Det er vildledende og måske regulær grønvask at kalde sig en del af miljøløsningen, medmindre du har solide beviser for, at din nettoeffekt for miljøet er positiv, både når det gælder CO2-emissioner fra kullene og lokal forurening«, siger Jorge Viñuales.

“Vasker sig rene i andres snavs”

Argumentet om at mindre miljøbevidste konkurrenter vil træde til, hvis FLSmidth forlader kulminerne, giver kun mening, hvis man kan bakke det op med beviser for påstanden, siger professor Jorge Viñuales. 

En blank erklæring om, at for eksempel kinesiske konkurrenter ville klare opgaven dårligere, er der ikke nødvendigvis dækning for, selv om det er et udbredt argument i diskussionen om den grønne omstilling, understreger professoren.

Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling, giver heller ikke meget for FLSmidths argument om, at det blot vil betyde, at virksomheder med mindre bæredygtig teknologi vil tage over, hvis de forlader kul.

»Man kan ikke legalisere dårlige handlinger ved at sige, at ellers kommer der nogen andre, der gør det dårligere. Man kan ikke vaske sig ren i andre folks snavs«, siger han.

Han studser især over, at FLSmidth går efter at gøre sine kunder »konkurrencedygtige«. Hvis du gør miner mere effektive, bliver de jo ikke kun bedre i kampen mod andre kulminer, men også overfor grøn energi, siger han.

»Løsningen er ikke at gøre kul konkurrencedygtigt. Enhver ansvarlig virksomhed burde gå efter at gøre kul så dyrt som muligt”, siger Kåre Press-Kristensen.

FLSmidths bæredygtighedschef fastholder, at hverken FLSmidth eller pensionskasserne med sin klimapolitik kan rokke ved efterspørgslen efter kul.

“Betyder det noget for den globale efterspørgsel, når PKA trækker sig fra kul, eller betyder det noget for deres portefølje? Det betyder noget for deres portefølje. Det er også fair, men det betyder ikke noget for den samlede efterspørgsel”, siger Fleming Voetmann.

“Hvis vi i FLSmidth dropper kul, vil det ikke ændre noget på efterspørgslen. Det vil ændre på, at kullet ikke bliver produceret lige så hensigtsmæssigt. Det kan faktisk blive værre”, siger han.

Også det argument afviser Kåre Press-Kristensen. 

“Når FLSmidth siger, at de ikke kan pille ved efterspørgslen, er det dybest set noget vrøvl – hvis de gør kul mere konkurrencedygtigt med grønne teknologier, så får de jo netop større efterspørgsel«, siger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.