10. juni 2021

En vild uge i skattely

I denne uge handler det om skat. Hvordan finansministre fra verdens rigeste nationer forsøger at lave aftaler på tværs af landegrænser, og en af verden største virksomheder (Amazon) allerede har fundet et smuthul.

Medlemmer af Europa Parlamentet protesterer mod skattely i 2014 efter LuxLeaks skandalen, der siden førte til skattereformer i blandt andet Luxemburg og Holland. I denne uge vedtog EU og G7 landene "historiske" skattereformer, der dog kritiseres for at væ AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN.

Først blev EU enige, og dernæst også Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, England og USA – de såkaldte G7 lande. Enigheden betyder, hvis den fortsætter blandt G20-landene, at vi får en fælles skatteaftale. På tværs af grænser. Aftalen fastlægger, at EU landene skal offentliggøre deres skatteindbetalinger ikke bare i EU, men endnu vigtigere i skattely. Samtidig besluttede  G7-landene en fælles minimumsbeskatning på 15 procent for virksomheder. Tiltagene bliver kaldt historiske, fordi de er, ja, grænseoverskridende på flere niveauer. Retten til at opkræve skat er en suveræn magt. Derfor har det været så vanskeligt for landene at nå en fælles aftale. Indtil nu. 

Tirsdag og lørdag blev bomber placeret under skattely. Men skattely er andet end palmer og bundløst turkisblåt hav med nul beskatning. Enkelte af de største skattely findes i vores regnfulde baghave. Efter Luxembourgs og Hollands hemmelige skatteaftaler blev luftet i LuxLeaksskandalen i 2014 har reformer ført til øget gennemsigtighed og færre muligheder for skattefinter. Holland er positiv overfor de nye aftaler. “Mit mål er at slippe for at stå på listen over skattely”, sagde den hollandske finansminister Hans Vijlbrief. Irland derimod kæmper for deres skatteprocent på 12,5 procent for at tiltrække udenlandske investeringer, men også Irland skal hæve skatten til 15 procent.

Der er dog grænser for begejstringen. EU-aftalen gælder kun EUs sortliste over skattely, og den er alt for kort, mener Oxfam Ibis. Derudover, siger de, er en minimumsbeskatning på 15 procent for lidt, imens grænsen for hvilke virksomheder, der er omfattet af aftalen, er for lav. Når kun de største virksomheder skal offentliggøre deres skatteindbetalinger, slipper cirka 90 procent af de multinationale selskaber med skrækken. Men uanset udfaldet er G7-landene altså nået til enighed om en minimumsgrænse for selskabsskat. I juli skal G20 landene så blive enige. Og de plejer at følge G7-landene, men djævlen ligger i detaljen og en gruppe skattely vil gøre alt, hvad de kan for at ændre teksten i en kommende historisk skatteaftale.

Medlemmer af Europa Parlamentet protesterer mod skattely i 2014 efter LuxLeaks skandalen, der siden førte til skattereformer i blandt andet Luxemburg og Holland. I denne uge vedtog EU og G7 landene “historiske” skattereformer, der dog kritiseres for at være for slappe.

Her er et overblik over flere interessante skattesager i verden omkring os:

  • I England viser en ny undersøgelse fra den britiske NGO Taxwatch, at otte af verdens store tech-firmaer angiveligt laver skatteunddragelse for næsten 13 milliarder kroner i 2019, alene i Storbritannien. Den største skatteunddrager er angiveligt Apples britiske datterselskab med knap 4,5 milliarder kroner, efterfulgt af det Google-ejede selskab Alphabet med knap fire milliarder kroner. Andre techfirmaer som ifølge Taxwatch er involveret i skatteunddragelse i Storbritannien, er Amazon, eBay, Adobe, Cisco, Facebook og Microsoft.
  • I G7 landenes nye skatteaftale risikerer Amazon at gå fri. Da G7 landenes finansministre mødtes i London lørdag og blev enige om en ny skatteaftale åbnede de et smuthul den amerikanske online virksomhed Amazon, skriver The Guardian.  Fremover skal multinationale virksomheder betale skat der, hvor de sælger deres varer. Men reglen gælder kun virksomheder, hvis profirmargen er mere end 10 procent. Amazons profitmargin var sidste år 6,3 procent, fordi virksomheden investerer kraftigt, siger eksperter.
  • I USA er FBI sendt efter det uafhængige undersøgende netmedie ProPublica, der i går lancerede historien om, hvordan flere af USA’s rigeste, heriblandt Tesla-grundlæggeren Elon Musk og Amazon-lederen Jeff Bezos, i flere år ikke har betalt skat. Historien bygger på data fra IRS, det amerikanske skattevæsen, der er fortrolige for presse og offentlighed og derfor ulovlige at offentliggøre, sagde en talsperson fra Biden administrationen.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down