Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

En vild uge i skattely

I denne uge handler det om skat. Hvordan finansministre fra verdens rigeste nationer forsøger at lave aftaler på tværs af landegrænser, og en af verden største virksomheder (Amazon) allerede har fundet et smuthul.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Først blev EU enige, og dernæst også Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, England og USA – de såkaldte G7 lande. Enigheden betyder, hvis den fortsætter blandt G20-landene, at vi får en fælles skatteaftale. På tværs af grænser. Aftalen fastlægger, at EU landene skal offentliggøre deres skatteindbetalinger ikke bare i EU, men endnu vigtigere i skattely. Samtidig besluttede  G7-landene en fælles minimumsbeskatning på 15 procent for virksomheder. Tiltagene bliver kaldt historiske, fordi de er, ja, grænseoverskridende på flere niveauer. Retten til at opkræve skat er en suveræn magt. Derfor har det været så vanskeligt for landene at nå en fælles aftale. Indtil nu. 

Tirsdag og lørdag blev bomber placeret under skattely. Men skattely er andet end palmer og bundløst turkisblåt hav med nul beskatning. Enkelte af de største skattely findes i vores regnfulde baghave. Efter Luxembourgs og Hollands hemmelige skatteaftaler blev luftet i LuxLeaksskandalen i 2014 har reformer ført til øget gennemsigtighed og færre muligheder for skattefinter. Holland er positiv overfor de nye aftaler. “Mit mål er at slippe for at stå på listen over skattely”, sagde den hollandske finansminister Hans Vijlbrief. Irland derimod kæmper for deres skatteprocent på 12,5 procent for at tiltrække udenlandske investeringer, men også Irland skal hæve skatten til 15 procent.

Der er dog grænser for begejstringen. EU-aftalen gælder kun EUs sortliste over skattely, og den er alt for kort, mener Oxfam Ibis. Derudover, siger de, er en minimumsbeskatning på 15 procent for lidt, imens grænsen for hvilke virksomheder, der er omfattet af aftalen, er for lav. Når kun de største virksomheder skal offentliggøre deres skatteindbetalinger, slipper cirka 90 procent af de multinationale selskaber med skrækken. Men uanset udfaldet er G7-landene altså nået til enighed om en minimumsgrænse for selskabsskat. I juli skal G20 landene så blive enige. Og de plejer at følge G7-landene, men djævlen ligger i detaljen og en gruppe skattely vil gøre alt, hvad de kan for at ændre teksten i en kommende historisk skatteaftale.

Medlemmer af Europa Parlamentet protesterer mod skattely i 2014 efter LuxLeaks skandalen, der siden førte til skattereformer i blandt andet Luxemburg og Holland. I denne uge vedtog EU og G7 landene “historiske” skattereformer, der dog kritiseres for at være for slappe.

Her er et overblik over flere interessante skattesager i verden omkring os:

  • I England viser en ny undersøgelse fra den britiske NGO Taxwatch, at otte af verdens store tech-firmaer angiveligt laver skatteunddragelse for næsten 13 milliarder kroner i 2019, alene i Storbritannien. Den største skatteunddrager er angiveligt Apples britiske datterselskab med knap 4,5 milliarder kroner, efterfulgt af det Google-ejede selskab Alphabet med knap fire milliarder kroner. Andre techfirmaer som ifølge Taxwatch er involveret i skatteunddragelse i Storbritannien, er Amazon, eBay, Adobe, Cisco, Facebook og Microsoft.
  • I G7 landenes nye skatteaftale risikerer Amazon at gå fri. Da G7 landenes finansministre mødtes i London lørdag og blev enige om en ny skatteaftale åbnede de et smuthul den amerikanske online virksomhed Amazon, skriver The Guardian.  Fremover skal multinationale virksomheder betale skat der, hvor de sælger deres varer. Men reglen gælder kun virksomheder, hvis profirmargen er mere end 10 procent. Amazons profitmargin var sidste år 6,3 procent, fordi virksomheden investerer kraftigt, siger eksperter.
  • I USA er FBI sendt efter det uafhængige undersøgende netmedie ProPublica, der i går lancerede historien om, hvordan flere af USA’s rigeste, heriblandt Tesla-grundlæggeren Elon Musk og Amazon-lederen Jeff Bezos, i flere år ikke har betalt skat. Historien bygger på data fra IRS, det amerikanske skattevæsen, der er fortrolige for presse og offentlighed og derfor ulovlige at offentliggøre, sagde en talsperson fra Biden administrationen.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Den 16. september mistede verden en af de største forkæmpere for virksomheders sociale ansvarlighed i verden. Professor John G. Ruggie (1944-2021), Harvard University, brugte det sidste årti af sin karriere på at definere og implementere retningslinjer for bæredygtig adfærd for virksomheder i en verden defineret af markedsøkonomi. Det skriver den britiske ngo Business and Human Rights Ressource Center.

Virksomheder:
Mere

Ifølge Altinget har det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg i denne uge underskrevet en støtteaftale med den amerikanske regering på 63 millioners kroner. Det er anden gang i år at USA laver en aftale om udviklingsstøtte med Grønland.

I April indgik partnerne en lignede aftale på 83 millioner kroner. Den fik hård medfart fra danske politikere. ”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet”, sagde SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge dengang til Altinget.

Men det grønlandske landsstyre glæder sig over aftalerne: ”Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning hvor Grønland åbner sig mere op for verden,” siger Pele Broberg til Altinget.

Lande:
Mere

Støtterne til den fængslede oppositionsleder Alexei Navalny beskylder Appel og Google for politisk censur, efter de har fjernet en stemmeapp op til det russiske parlamentsvalg i dag. Det skriver The Guardian. App’en der går under navnet Navalny’s Smart Voting initiative samler oppositionens stemmer hos de stærkeste modstandere af regeringspartiet Forenet Rusland. De to techvirksomheder har fjernet app’en efter pres fra de russiske myndigheder, der anser salget af appen som ulovlig påvirkning af valget. Kreml melder, at de bifalder fjernelsen af oppositionens stemmeapp.

Brancher:
Virksomheder: |
Lande:
Mere

Det skal være slut med at sælge varer i Europa, der er produceret under tvang, lyder det fra EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Der er 25 millioner mennesker i verden, der er truet eller tvunget ind i tvangsarbejde. Vi kan aldrig acceptere, at disse mennesker tvinges til at fremstille produkter – og at disse produkter derefter ender med at blive solgt i butikker her i Europa“, siger Ursula von der Leyen i sin tale Unionens tilstand 2021. “Menneskerettigheder er ikke til salg uanset prisen”, tilføjer hun.

EU-kommissionen vil udarbejde et forslag, der skal gøre det forbudt at sælge produkter fremstillet ved tvangsarbejde. Det skriver Ritzau.

Brancher:
Lande:
Mere

For lidt over et år siden eksploderede et lager med ammoniumnitrat i Beirut og efterlod sig massive ødelæggelser og flere hundrede dræbte. Det undersøgende medie OCCRP har nu fundet frem til, hvem der ejede den store mængde kemikalier, der blev opbevaret på havnen i Beirut. De peger på en ukrainsk forretningsmand ved navn Volodymyr Verbonol, der står bag virksomheden Savaro, der ejede beholdningen af ammoniumnitrat. Det skriver OCCRP. Dertil har de fundet tegn på, at Savaro er en del af et årtier gammelt netværk for salg af kemikalier, hvor også Cypern og Storbritannien er involveret.

Brancher: |
Mere

Ny rapport viser, at siden Parisaftalen blev indgået i 2015 er mere end tre ud af fire planer om nye kulminer skrottet. Det skriver The Guardian.

Det er E3G, Global Energy Monitor og Ember – tre tænketanke med fokus på klimaforandringer – der står bag rapporten. Deres research viser, at i alt 44 lande på verdensplan har droppet fremtidige planer om kulminer og vil i stedet satse på vedvarende energi. Det giver ifølge rapporten anledning til at være optimistisk på klimaets vegne. De tre tænketanke mener, at en fremtid uden forurenende energikilder er indenfor rækkevidde.

Brancher:
Mere

Michelle Bachelet, der er Menneskerettighedskommissær ved FN, har i dag udpeget klima- og miljø som den største trussel for menneskerettighederne. Det skriver Reuters.

“Omfattende problemer med forurening, klimaforandringer og biodiversitet er en voksende trussel – og øger samtidig spændinger, konflikter, strukturel ulighed og gør mennesker stadig mere udsatte”, sagde Michelle Bachelet under sin åbningstale til et 48-timers møde ved FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.

Mere

Miljøstyrelsen har netop offentliggjort et samlet overblik med mulige PFOS-forureninger. Det sker som følge af en omfattende forurening med PFOS i Korsør, hvor stoffet er fundet i store mængder i grundvandet og i mennesker, der har spist kød fra lokalt græssende kvæg. Stoffet kan være sundhedsskadeligt, hvis det findes i kroppen i høje mængder. Det kan blandt andet påvirke leveren, give forhøjet blodtryk, påvirke immunsystemet hos børn og øge risikoen for flere kræftformer.

Miljøminister Lea Wermelin siger til DR, at det er regionerne og kommunernes ansvar at reagere. “Dels har jeg en forventning om, at der er fuld handling allerede, hvor man kigger på de her steder, og så er der den konkrete sag i Korsør, hvor vi også skal have vendt hver en sten”, siger Lea Wermelin.

Danske Regioner har udpeget 145 nuværende og tidligere brandøvelsespladser. Tilsvarende peger Forsvaret på 43 steder. Miljøstyrelsen oplyser, at der kan være overlap.

Temaer: |
Brancher:
Mere

FNs generalsekretær, António Guterres, advarede i et interview torsdag om et ‘økonomisk kollaps’ i Afghanistan og risikoen for millioner af døde. Han opfordrer derfor verdens lande til fortsat at forhandle med Taleban, efter at den militante islamistiske bevægelse har overtaget magten i Afghanistan.

Det skriver Ritzau.

Guterres siger videre, at Taleban kræver anerkendelse, økonomisk støtte og en ophævelse af sanktioner. Det giver ifølge FN-chefen det internationale samfund et vist spillerum til at forhandle.

Han foreslår, at det ligesom i Yemen er en mulighed at tildele Afghanistan finansielle midler uden sanktioner.

Mere

Luftforurening dræber flere mennesker på verdensplan end malaria, tuberkulose og HIV/aids til sammen. Alligevel er det kun én procent af verdens samlede udviklingsbistand, der går til bekæmpelse af netop luftforurening.

Det viser en analyse fra organisationen Clean Air Fund, skriver The Guardian.

Til gengæld gav regeringer rundt om i verden mere end 20 procent af udviklingsbistanden til fossile brændstofsprojekter i 2019 og 2020.

Mere end fire millioner mennesker dør hvert år af at indånde forurenet luft.

Temaer:
Mere

COVID-19 er gået hårdt ud over verdens HIV-, tuberkulose- og malariasmittede.

Ifølge New York Times er langt færre diagnosticerede og behandlede for sygdommene i 2020 sammenlignet med året før. Henholdsvis 19 og 22 procent færre personer er testet for tuberkulose og HIV på verdensplan.

Årsagen til de foruroligende tal er pandemiens pres på verdens sundhedsvæsen, skriver avisen. Derudover har en del af verdens smittede afholdt sig fra lægehjælp af frygt for at blive smittet med COVID-19.

Temaer:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.