6. september 2022

Google-ansatte i oprør over milliardkontrakt med Israels militær

Som del af en kontrakt på knap 9 milliarder kroner vil Google og Amazon give det israelske militær adgang til avanceret ansigtsteknologi og videoanalyse, hvilket kan øge den avancerede overvågning af palæstinenserne.


Onsdag i sidste uge stimlede både tidligere og nuværende ansatte sammen foran Googles afdeling i San Francisco for at kræve, at techgigantens trækker sig fra den milliardkontrakt, som virksomheden har indgået med den israelske regering og det israelske militær.

Det såkaldte ‘Project Nimbus’ er et samarbejde mellem Google, Amazon og Israel om levering af blandt andet kunstig intelligens og ‘cloud’-teknologi til israelske myndigheder, heriblandt den israelske hær og det israelske forsvarsministerium. 

De involverede parter har været ekstremt hemmelighedsfulde om, hvad den knap 9 milliarder kroner store kontrakt mere konkret indebærer, men det amerikanske medie The Intercept har for nyligt afsløret, at aftalen vil give Israel adgang til teknologier om blandt andet avanceret ansigts-, humør- og følelsesgenkendelse.

“Google hævder, at cloud-teknologi er neutral, men teknologi er magtfuldt, og at give den magt til en hær, der dræber uden konsekvenser, er ikke en neutral handling”, sagde den nuværende ansatte Gabriel Schubiner ifølge Bloomberg uden for Googles lokaler onsdag. 

Han ved, hvad han snakker om, for hos Google har han arbejdet med nogle af de avancerede teknologier, der angiveligt er en del af ‘Project Nimbus’.

“I betragtning af den apartheid og vold, som Israel udøver, er jeg forfærdet over udsigten til, hvad mit arbejde som AI-forsker (forsker i kunstig intelligens red.) for denne virksomhed kan muliggøre”, fortsatte Gabriel Schubiner.

Kritiker siger op

De Google-ansattes protest skete samme dag, som virksomhedens mest fremtrædende kritiker af Project Nimbus, Ariel Koren, annoncerede sin opsigelse. Koren var marketing manager i Google og havde arbejdet i koncernen i syv år, da hun sidste år begyndte at kritisere kontrakten med Israel og mobilisere andre ansatte imod den.

I november fik hun så pludselig det ultimatum fra Google, at hun skulle flytte til São Paulo i  Brasilien inden for 17 dage, hvis hun ville forblive ansat hos techgiganten. Korens job var at markedsføre produkter i Latinamerika, og hun havde tidligere været bosat i Mexico City i den forbindelse. Men ifølge New York Times kunne hun ikke se nogen god grund til, at hun skulle rykke til Brasilien med så kort varsel, og fra kontoret i São Paulo fik hun at vide, at de arbejdede hjemmefra på grund af corona.

Ariel Koren hævder, at Google på flere måder har forsøgt at chikanere og presse hende ud af virksomheden, efter at hun begyndte at indsamle underskrifter mod Project Nimbus og kritisere aftalen. Og ifølge New York Times har 700 Google-ansatte skrevet under på, at virksomheden straffer hende for hendes politiske synspunkter.

Google har ikke svaret direkte på de spørgsmål, som New York Times og techmediet Wired har stillet om sagen. Men i en pressemeddelse skriver en talsperson, at dets egen undersøgelse viser, at Ariel Koren ikke har været udsat for nogen form for repressalier. 

Det amerikanske arbejdsmarkedsorgan National Labor Relations Board har også afvist en klage fra Ariel Koren med den begrundelse, at der ikke var nok beviser for nogen form for hævnaktion fra Googles side.

Aflæser følelser og humør

Efter ekstrem hemmeligholdelse kunne det undersøgende medie The Intercept i juli i år som de første gå i detaljer med, hvad Project Nimbus, indebærer. Undervisningsmateriale og videoer fra Google afslørede blandt andet, at Google ville give israelske myndigheder adgang til avanceret videoanalyse, som kan spore objekter, genkende og kategorisere ansigter og endda aflæse følelser og humør ud fra billeder, tale og skrift. 

Materialet beskrev ikke, hvad teknologien skulle anvendes til. Men ifølge eksperter kan den styrke Israels allerede ekstremt omfattende teknologiske overvågning af palæstinenserne i de af Israel besatte områder.

Afsløringerne fik også sat skub i mobiliseringen af virksomhedens ansatte.

Ariel Koren og Gabriel Schubiner, som begge er jødiske, har sammen startet platformen Jewish Diaspora in Tech, som nu har over 500 medlemmer. Da Ariel Koren i sidste uge annoncerede sin opsigelse, offentliggjorde platformen en række lydklip med 15 henholdsvis jødiske og palæstinensiske Google-ansattes protester over Nimbus-projektet.

“At arbejde hos Google har altid været mit drømmejob, indtil jeg lærte om Project Nimbus”, som en anonym palæstinensisk ansat i Google siger og fortsætter:

“Nu har jeg det som om, jeg tjener mit levebrød på at undertrykke min familie derhjemme”.

Google har ikke svaret direkte på de ansattes protester. 

Sammen med andre palæstina-solidariske aktivistgrupper såsom Jewish Voice for Peace varsler Jewish Diaspora in Tech på torsdag en ‘National Aktionsdag’, hvor ansatte fra både Google og Amazon vil demonstrere ved en række af virksomhedernes afdelinger i USA.

Flere artikler om /

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right