5. april 2022Handel

Trods voldsom modstand fra Amazon har dets amerikanske ansatte nu stiftet deres første fagforening nogensinde

Online-giganten Amazon har brugt alle kneb for at modarbejde etableringen af fagforeninger i deres varehuse i USA. Men i sidste uge lykkedes det en mindre gruppe arbejdere at skabe, hvad der kaldes den største sejr for amerikanske fagforeninger i en generation.

Amazon.com Inc Workers React To The Outcome Of The Vote To Unionize, In Brooklyn
Stifteren af den nye Amazon Labour Union, Christian Smalls, jubler sammen med andre medlemmer af fagforeningen over fredagens valgsejr i New York.Foto: Brendan McDermid/Ritzau Scanpix

Mod alle odds lykkedes det fredag d. 1. april en lille gruppe lagerarbejdere at vinde en historisk sejr over en af verdens største virksomheder, da godt 55 procent af medarbejderne i Amazons enorme JFK8-varelager i Staten Island, New York, stemte for at danne en fagforening.

Det bliver den første fagforening nogensinde for amerikanske ansatte hos onlinehandelsgiganten, som er notorisk fjendtligt indstillet over for dens ansattes ret til at organisere sig.

I amerikanske medier som New York Times kaldes det “én af de største sejre for organiseret arbejdskraft i en generation”, hvilket bakkes op af iagttagere som den mangeårige arbejdsmarkedsrapporter Steven Greenhouse, der kalder udfaldet det største, der er sket i den amerikanske fagbevægelse i årtier.

“I løbet af de 25 år, jeg har skrevet om arbejdsmarkedsforhold, er fagforeningsdannelsen på Amazon-lageret i Staten Island langt den største sejr, og det bedste eksempel på David, der vinder over Goliat, som jeg har set”, skriver han på Twitter.

Overvågning og fyringer

Styrkeforholdet var ganske rigtig ekstremt ulige. Initiativet til at organisere de mere end 8.000 arbejdere på JFK8-varelaget blev taget af den 32-årige Christian Smalls, efter han blev fyret i marts 2020. Smalls havde iværksat en fælles walkout fra lagerhallen i protest mod manglende værnemidler, og at medarbejdere ikke blev sendt hjem, da flere kolleger testede positive med Covid-19. Amazon hævdede efterfølgende, at han blev fyret for at overtræde virksomhedens regler for at holde forsvarlig afstand under protestaktionen.

Sammen med en håndfuld af sine tidligere kolleger stiftede Smalls uden om USA’s etablerede fagforeninger den uafhængige fagforening Amazon Labor Union, som blev til med donationer fra en kampagne på crowdfunding-platformen GoFundMe.

Oppe imod sig havde Smalls og co. en virksomhed, som mange arbejdsmarkedsanalytikere ser som en af de største eksistentielle trusler mod organiseret arbejdskraft.

Amazons har i uhørt grad  investeret i analytikere og software, der kan holde øje med deres ansattes forsøg på at organisere sig, og virksomhedens minutiøse overvågning af deres ansatte har fået kritik for at kunne undertrykke fagforeningsaktiviteter blandt de ansatte.

Det amerikanske medie Business Insider har tidligere afsløret, hvordan Amazon har udviklet deciderede ‘heat-maps‘ over deres 510 Amazon-ejede Whole Foods-butikker i USA, som ved hjælp af blandt andet demografiske og socioøkonomiske data om de ansatte og området, det kollegiale sammenhold og den etniske diversitet blandt medarbejderne, monitorerer, hvor der er størst risiko for, at ansatte vil danne fagforening.

I denne uge kunne det undersøgende medie The Intercept afsløre, at en ny besked-app til Amazon-medarbejdere blandt andet skal forbyde- og rapportere ansattes brug af ord som “fagforening”, “lønforhøjelse” og “leveløn”. 

Og i sidste uge kom det frem, at Amazon sidste år brugte knap 30 millioner kroner på konsulenter, der til obligatoriske møder for de ansatte skulle overbevise dem om, at etablering af en fagforening ville være en dårlig ide. Jævnlige møder blev særligt afholdt i de to afdelinger, hvor medarbejderne forsøgte at etablere Amazons første fagforeninger, nemlig Bessemer i Alabama og JFK8-varelageret i Staten Island.

Ansatte fra Bessemer-afdelingen har fortalt det amerikanske onlinemedie HuffPost, at de sidste år mødte den slags konsulenter ugentligt og i nogle perioder dagligt.

“De sagde: ‘Fagforeningen kommer, og fagforeningen driver en forretning. De penge, de tjener, vil du miste. De kommer til at bruge dine 9 dollars om ugen på at købe biler”, fortæller en anonym arbejder til HuffPost.

Kun begyndelsen

I Alabama endte et flertal af de ansatte med at stemme imod etableringen af en fagforening. Men i New York lykkedes det altså Christian Smalls og Amazon Labor Union at mønstre et flertal.

Sejren kommer på et tidspunkt, hvor en rekordlav andel på bare 10,3 procent af de amerikanske lønmodtagere ifølge New York Times er organiseret i de traditionelle fagforeninger – men hvor arbejderes faglige kampe omvendt nyder stigende opbakning i den amerikanske befolkning, og hvor flere græsrodsinitiativer ligesom bevægelsen omkring  JFK8-varelageret har mønstret uventede sejre hos eksempelvis kaffekæden Starbucks.

I en erklæring oplyser Amazon, at virksomheden nu vurderer sine muligheder og blandt andet overvejer at klage over det føderale arbejdsmarkedsorgan NLRB, som ifølge virksomheden har haft en upassende indflydelse på afstemningen.

“Vi er skuffede over valgets udfald i Staten Island, fordi vi tror på, at det at have en direkte relation med virksomheden er det bedste for vores ansatte”, skriver Amazon i erklæringen.

Men valget på JFK8-varelageret kan meget vel bare være begyndelsen for organiseringen af Amazons 1,4 millioner ansatte, spår flere iagttagere. Snart skal et andet lager i Long Island stemme om muligheden for at tilslutte sig den nye fagforening, understreger Jane McAlevey, arbejdsmarkedskorrespondent for det amerikanske magasin The Nation.

“Intet hjælper arbejdere med at beslutte at stemme ja som at se andre arbejdere vinde – hvilket blot er én af mange grunde til, at denne sejr er så vigtig. Denne gang vandt arbejderne”, skriver hun.