Efterladte beskylder Facebook for at være medskyldig i bortførelser og drab i Tigray

Denne uges nyhedsoverblik handler om, hvordan sociale medier - særligt Facebook - spiller en væsentlig rolle i væbnede konflikter verden over. Det sociale medie bruges til at sprede had og misinformation om etniske grupper, og flere mener, at det har direkte effekt på konflikterne. En sag fra Tigray i Etiopien peger på, at Facebook har meget svært ved, at sikre sig mod den voksende misinformation og had på deres platform.

Foto: Martin Mejia/AP/Ritzau Scanpix

Gebremichael Teweldmedhin, en tigrayansk juveler og far til ni, blev tilbage i november 2021 bortført og dræbt på sin vej til arbejde i byen Gonder i det nordlige Etiopien. Hans familie har fortalt til the Bureau of Investigative Journalism, at Gebremichael hverken var politisk engageret eller brugte sociale medier. De mener, at han blev dræbt af den simple grund, at han var tigrayaner. Og så mener de, at Facebook har haft en afgørende rolle i drabet på Gebremichael og mange andre.

Konflikten mellem regeringen i Etiopien og oprørsbevægelsen TPLF (Tigrayan People’s Liberation Front) har stået på siden november 2020. I den tid er tusindvis af mennesker blevet dræbt og millioner er flygtet fra deres hjem. I november 2021 vedtog Etiopiens parlament undtagelsestilstand for landet, og samtidig meldte FN’s Menneskerettighedskontor, at konflikten i Tigray havde bredt sig i en sådan grad, at hele Etiopien nu er destabiliseret.

Allerede før konflikten brød ud, blev der på Facebook spredt misinformation og had mod etniske grupper, hvilket har sat gang i spændinger og påvirket de militære aktioner i konflikten, skriver the Bureau of Investigative Journalism. Ifølge interne dokumenter fra kilder hos Facebook, har faktatjek af opslag i Etiopien været af højeste prioritet de sidste to år. Alligevel har the Bureau of Investigative Journalism fundet både falske opslag og hadefulde opslag med opfordring til vold mod etniske grupper helt op til fire måneder efter opslagene er blevet anmeldt.

“Folk kan ikke verificere ægtheden af det, der bliver lagt op på Facebook. Som for eksempel opfordringer til at dræbe tigrinya-talende folk affødt af had og hævngerrighed…Du ved ikke engang, hvem der dræber dig, hvem der tilbageholder dig, eller hvem der plyndrer dig. Der er total lovløshed”, fortæller et familiemedlem til Hadush Gebrekirstos, som blev bortført og dræbt i december 2021. Familien mener også her, at løgne og had spredt på Facebook har haft afgørende betydning for drabet.

Mercy Ndegwa, der er talsperson for Facebook, siger til the Bureau of Investigative Journalism, at de fortsat sætter ind over for hadefulde opslag på de mest udbredte sprog i Etiopien og “fortsætter med at overvåge aktiviteten og identificere problemer efterhånden som de dukker op, og hurtigt fjerne alt indhold, der bryder Facebooks regler.”

Men undersøgelsen fra the Bureau of Investigative Journalism viser, at selvom Facebook angiveligt sætter mange kræfter ind for at stoppe misinformation, had og opfordring til vold er der store huller i nettet. Også i Myanmar og i Kina bliver de sociale medier brugt til at sprede had mod etniske minoriteter og falske informationer om deres ageren. Indtil videre har ingen effektivt kunne sætte ind over for brugen af sociale medier som våben i konflikter – heller ikke de sociale medier selv. 

Vi har samlet et overblik over nyheder om de sociale medier i modvind:

En mand holder sig for næsen for at skærme sig mod lugten fra ligene efter en massakre knap 100 km fra Gondar i det nordlige Etiopien i september 2021. Foto: Amanuel Sileshi / AFP
  • Tager konsekvensen af afsløring: Twitter stopper samarbejder med den Sweiziske virksomhed Mitto AG efter the Bureau of Investigative Journalism sidste år afslørede, at Mitto har overvåget folk via deres mobiltelefoner og solgt dataen videre. 
  • Meta er i krise: I hvert fald hvis man kigger på deres aktiekurs. Ifølge Al Jazeera har kursen ramt sit laveste siden maj 2020. Det kan blandt andet skyldes, at Google vil indføre en særlig privatlivsindstilling på Android telefoner. Metas kursfald har skubbet dem ud af top 10 over de største globale virksomheder målt på markedsværdi.
  • Twitter skal dele oplysninger: En domstol i Paris har afgjort, at Twitter skal dele oplysninger om, hvad deres franske moderatorteam har gjort for at bekæmpe hadefulde opslag. Det skriver det franske medie France24. Twitter havde ellers appelleret en afgørelse fra slutningen af juli 2021, men med den nye domsafsigelse skal det sociale medie altså dele de interne dokumenter med de franske myndigheder.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down