Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

EU er ét skridt tættere på at indføre en lov om virksomheders ansvar for menneskerettighederne

Meldingen fra Europa-Parlamentet er klar: De vil have en fælles-europæisk lov om due diligence, der skal holde transnationale selskaber ansvarlige for deres påvirkning af miljø og menneskerettigheder
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

EU-parlamentet vedtog den 10. marts 2021 en betænkning, der udtrykker parlaments juridiske holdning til virksomhedsansvar: de ønsker en due diligence lov. Rapporten blev stemt igennem med 504 stemmer for, 79 imod og 112, der undlod at stemme skriver EU-parlamentet i en pressemeddelelse

FN har allerede lavet et regelsæt(UNGP) for, hvordan man undgår krænkelser i varekæden. Men det regelsæt er kun vejledende. 

Da Danwatch i 2020 skrev om, at danske virksomheder ikke overholdt FN’s retningslinjer, sagde Andreas Rasche, professor og ekspert i CSR ved Copenhagen Business School, at “vi har brug for et smart mix af blød og hård lovgivning, der fastlægger præcis, hvad virksomhederne skal gøre, og hvor grænserne for deres ansvar går”. 

En præcisering af hvor grænsen går for virksomheders ansvar, er lige netop, hvad vi får, hvis Parlamentets ønske om en bindende lov bliver til virkelighed. 

Loven vil kræve, at alle virksomheder, der opererer på det europæiske marked, også ikke-europæiske virksomheder, udfører due diligence. Due diligence betyder, at virksomhederne skal sikre sig, at deres aktiviteter ikke skader eller bidrager til at skade mennesker og miljø.

De skal vurderer om der er nogen risiko for, at de bryder menneske- og miljørettigheder og hvis det sker, skal det rapporteres og forbedres. 

Globalt ansvar

Da Tyskland tidligere i år vedtog en lov om virksomhedsansvar, sagde Sanne Borges, seniorrådgiver med fokus på menneskerettigheder og erhverv hos Amnesty International, til Danwatch, at det vigtige med en virksomhedsansvarslov er, at den dækker alle led i varekæden.

“Ofte sker de negative indvirkninger på menneskerettighederne længere nede i varekæden”, forklarede hun. 

Med den kommende EU-lov er planen, at  virksomheder og deres investeringer vil blive holdt ansvarlige for, at ingen led af deres varekæder krænker mennesker og miljø. 

Der vil blive indført importforbud mod virksomheder, der, blandt andet gennem deres globale varekæder kan linkes til grove overtrædelser af menneskerettighederne, såsom børnearbejde.

Derudover skal det være muligt at sanktionere dem, der ikke overholder loven, og det vil være et krav, at ofre for krænkelser skal kunne få juridisk bistand. Dette gælder også ofre udenfor EU.

Det betyder, at EU-loven kan komme til at påvirke alle, der vil ind på det europæiske marked. 

Da mange virksomheder har lange, globale varekæder, kan EUs due diligence lov få stor betydning for hele verdens befolkning og hele verdens miljø. 

”Denne nye lov om virksomheders due diligence vil sætte standarden for ansvarlig forretningsadfærd både i og uden for Europa. Vi nægter at acceptere, at skovrydning eller tvangsarbejde er en del af de globale forsyningskæder,” siger Lara Wolters, medlem af parlamentet og en af drivkræfterne bag forslaget. 

Europa Kommissionen har meddelt, at de vil komme med deres juridiske forslag senere på året.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.