Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Fire pensionskasser dropper mineselskab

Flere danske pensionsselskaber har fået øjnene op for det brasilianske mineselskab, Vale, og har sortlistet virksomheden – ni fastholder investeringer.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Fire danske pensionsselskaber har droppet deres investeringer i det kontroversielle sydamerikanske mineselskab Vale, mens ni pensionskasser har beholdt deres. Det viser en gennemgang af de 22 største danske pensionskassers aktieporteføljer, som Danwatch har foretaget.

Det brasilianske mineselskab er kommet i modvind, efter en af deres store dæmninger i byen Brumadinho i Brasilien kollapsede den 25. januar i år. Over 110 mennesker mistede livet i ulykken, der dermed er den mineulykke, der har kostet flest menneskeliv i Brasilien i nyere tid.

På en video som The Guardian har publiceret (se videoen nedenfor), kan man se, hvordan en bjergskråning kollapsede og rev alt med sig i en kæmpe bølge af jord, mudder, træer og alt andet, der var under.

Vale allerede ekskluderet fra 2012

De fire pensionsselskaber, som er holdt op med at investere i Vale, er Lærernes Pensionskasse, Sampension, Arkitekternes pensionskasse og Industriens Pension. Tre pensionsselskaber stoppede deres investeringer i Vale allerede inden dæmningen kollapsede.

Lærernes Pensionskasse oplyser til Danwatch, at de allerede i 2012 ekskluderede Vale fra deres aktieportefølje. Ifølge administrerende direktør Paul Brüniche-Olsen var beslutningen klokkeklar for dem og blev taget med udgangspunkt i menneske- og arbejdstagerrettigheder og miljøhensyn i forbindelse med Vales aktiviteter i Mozambique.

For Industriens Pension er det især gentagne udfordringer med sikkerhed og arbejdstagerrettigheder i Vales miner, som har gjort udslaget.

Pensionskassen solgte derfor alle sine aktier i Vale umiddelbart efter nytår 2019.

Sampension, der også administrerer Arkitekternes Pensionskasse,  har længe haft Vale på sin observationsliste og besluttede i foråret 2018 at stoppe sine investeringer i selskabet. HR-chef i Sampension, Søren P. Espersen, fortæller til Danwatch, at de tog beslutningen, fordi “Vale er et omstridt selskab i en problematisk branche. De står for gentagne overtrædelser af menneskerettigheder og forurening af miljø, og det bør give anledning til eftertanke”

Få overblik over, hvilke pensionsselskaber der investerer i Vale:
Ap Pension
Juristernes og Økonomernes Pensionskasse
Lægernes Pension
MP Pension (Vale på observationsliste)
Pensam (Vale på observationsliste)
Pension Danmark
PFA Pension
PKA Pension (Vale på observationsliste)
Pædagogernes Pensionskasse (Vale på observationsliste)
Alm. Brand
ATP Pension
Danica
Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse
Pensionkassen for Jordbrugsakademikere og Dyrlæger
Pensionskassen for teknikum- og diplomingeniører
Skandia
Topdanmark
Velliv
Arkitekternes Pensionskasse
Industriens Pension
Lærernes Pension
Sampension

Fem fastholder dialog med Vale

Selvom flere danske pensionskasser har fået kolde fødder i forhold til Vale, vil ni ud af de 22 pensionsselskaber, som Danwatch har undersøgt, ikke opgive deres investeringer i Vale.

Kort efter ulykken i Brumadinho har MP Pension, Pensam, Pædagogernes  Pension og PKA pension dog sat Vale på en såkaldt observationsliste, hvilket betyder, at de ikke vil investere yderligere i mineselskabet. De vil dog ikke oplyse, om de også vil sælge de investeringer, de allerede har.

Et gennemgående tema i de svar, Danwatch har fået, er, at pensionsselskaberne ønsker at fortsætte deres investeringer i Vale for at kunne påvirke det brasilianske mineselskab i en positiv retning.

Fem af de adspurgte pensionsselskaber fortæller, at de indgår i en aktiv dialog med Vale.

Danmarks største pensionsselskab, PFA, skriver i en mail at de har været i en tre år lang dialog med Vale, siden en anden Vale-dæmning i Brasilien brød sammen i 2015, hvor 19 mennesker omkom. Andreas Stang, chef for ansvarlige investeringer, fortæller, at dialogen blandt andet har haft fokus på Vales erstatning til ofrene for ulykken og føre mere kontrol med resten af deres dæmninger.

PFA pension har ikke ønsket at svare på, hvad der er kommet ud af deres dialog.

Ekspert: Investorer har et ansvar

Per Nikolaj Bukh er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet. Han er kritisk over for værdien af såkaldt aktivt ejerskab, som de fem pensionsselskaber henviser til, og siger at dialog med Vale kan betyde mange ting.

Ifølge Per Nikolaj Bukh er det afgørende, at pensionskasserne tydeligt signalerer, hvilken type investor de gerne vil være og ikke gemmer sig bag påstande om dialog.

“Jeg synes, at det er vigtigt, at pensionsselskaberne aktivt forholder sig til, hvad de står for. Ansvaret, for hvad der sker i et selskab som Vale, kan de ikke frasige sig”.

Sampension, der i dag har ekskluderet Vale, har også forsøgt at komme i dialog med mineselskabet om deres sociale ansvar. Men ifølge HR-chef Søren P. Espersen har det ikke været let:

“Vi oplevede en grundlæggende mangel på lyst til at gå i dialog fra deres side”, siger han. Derefter trak de deres investering.

Vale kendte til risikoen for kollaps

Det brasilianske mineselskab er tidligere blevet undersøgt af Danwatch. Undersøgelsen dokumenterede, hvordan tusindvis af familier blev tvangsflyttet for at gøre plads til Vales minedrift i Zambia og Mozambique.

I interne papirer fra Vale, som det britiske nyhedsbureau Reuters er kommet i besiddelse af, fremgår det, at risikoen for at dæmningen i Brumadinho skulle briste, var dobbelt så stor som den grænseværdi virksomheden selv havde sat.

Yderligere otte dæmninger i Brasilien blev på papiret kategoriseret på samme måde.

Offentliggørelsen af den interne rapport har rejst spørgsmål om, hvorfor Vale ikke har grebet ind tidligere. Det vækker særlig harme, at arbejdernes kantine, der lå lige nedenfor dæmningen, ikke blev flyttet.

Det er kun fire år siden en lignende ulykke dræbte 19 mennesker i samme provins. Her pegede interne dokumenter ligeledes på, at Vale havde kendt til risikoen for, at dæmningen kunne kollapse.

The Guardian bragte denne video af dæmningens kollaps:

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.