Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Oliegiganter er havnet i en byge af sagsanlæg. Det kan blive ret kritisk for dem

I dette nyhedsoverblik skal vi en tur i retten og se nærmere på nogle sager, der kan få betydning for selve klodens fremtid.

Kære læsere

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal en tur i retten og se nærmere på nogle sager, der kan få betydning for selve klodens fremtid.

Vi skal også runde en folkeafstemning, en miljøkatastrofe og et militærkup.

Arbejdtagerrettigheder

Oliegiganter er havnet i en byge af sagsanlæg. Det kan blive ret kritisk for dem

I retssale verden over sker der noget interessant i disse måneder, der kan få stor betydning for vores klima og miljø. En række søgsmål og retssager tvinger Shell, ExxonMobile, BP og andre oliegiganter på anklagebænken på en måde, vi ikke har set før.

Sagerne er ret forskellige. De har forskellige sagsøgere, karakter og fokus. De foregår forskellige steder i verden. Men, det der går igen er, at man forsøger at stille oliegiganterne til ansvar for deres påvirkning af klimaet, miljøet og menneskerettigheder. 

Det er gennem flere årtier lykkedes oliegiganterne at undgå ansvaret for de skader, som de har påført kloden, ligesom det er lykkedes dem at slippe helskindet gennem tidligere retssager. Men de seneste år er det blevet afsløret, at oliegiganterne i 40 år har kendt til risikoen ved afbrænding af fossile brændstoffer og klodens stigende temperatur. 

De tidligere restssager mod oliegiganterne har været erstatningssager, hvor man ville have dem til at betale for de skader, som deres forretning har medført. De nye retssager angriber i stedet oliegiganterne for falsk markedsføring, fordi de har fået hele verden til at tro, at der ikke var nogen fare ved olieproduktionen.

Retssagerne minder om et juridiske opgør fra 1990’erne, hvor tobaksgiganterne blev sagsøgt for at have skjult konsekvenserne ved rygning. Det endte i det største forlig i USA’s historie, hvor tobaksgiganterne gik med til at betale milliarder af dollar til amerikanske stater som kompensation for den sundhedskrise, cigaretterne havde skabt. 

Sagsøgerne i de nye oliesager er i mange tilfælde inspireret af retsopgøret med tobaksgiganterne, problemet er bare, at der er rigtig lang vej til et lignende forlig. Men det behøver ikke at være dommen, der er det vigtigste, men rejsen dertil, som Daniel Farber, juraprofessor ved Berkely forklarer i dette overblik. Domstolene kan under retsprocessen kræve, at oligiganterne udleverer dokumenter, og retssagerne kan derfor afsløre oliegiganternes  hemmeligheder. Det kan give negativ omtale, der får investorer til at trække sig, så oliegiganternes værdi falder, og de ikke er så gigantiske længere.

Her er de fire mest aktuelle sager.

Foto: Johnny Silvercloud/Flickr
  • Baltimore vs Big Oil: En lang række amerikanske stater forsøger i disse måneder at få de store olieselskaber til at betale omkostninger ved klimaforandringer, fordi selskaberne kendte de mulige konsekvenser. Baltimore er den første af mere end 20 stater, hvor højesteret er ved at beslutte, om retssagen kan fortsætte på statsligt niveau, hvor domstolene er mere kritiske over for oliegiganterne. Baltimore er hårdt ramt af klimaforandringer, og hvis sagen bliver i staten, kan oliegiganterne blive tvunget til at lægge bunkevis af vigtige papirer frem, skriver NPR.
  • Urgenda vs Shell: I 2015 blev  Holland det første land, der af rettens vej blev tvunget til at skrue op for klima-ambitionerne. NGO’en Urgenda, der dengang sagsøgte Holland, vil nu gøre det samme med Shell. Sagen er interessant, da den tager udgangspunkt i menneskerettigheder i stedet for erstatning, og det kan tvinge Shell til at ændre sin udledning i fremtiden i stedet for at betale for fortiden, skriver Financial Times.
  • Nigerianske bønder vs Shell: For nylig tabte Shell en sag mod nogle nigerianske bønder, der havde fået ødelagt deres levebrød af oliespild fra et af Shells datterselskaber. Det er første gang, at en  oliegigant stilles til ansvar for, hvad leverandører eller datterselskaber gør, skriver BBC.
  • Glan vs San Leon Energy: Global Legal Action Network (Glan) har klaget til OECD over det irske olieselskab San Leon Energy, der opererer i Vestsahara, hvor det oprindelige folk saharawierne bliver forhindre i, at stemme om deres uafhængighed af Marokko. Klagen er interessant, fordi den argumenterer for, at alene det at lave forretninger i området krænker menneskerettighederne.

Andre nyheder:

1Menneskerettigheder

Virksomheder overvejer at trække sig ud af Myanmar

Den 1. februar gennemførte militæret i Myanmar et kup og genindsatte dem selv som landets ledere. Som Danwatch for nylig beskrev, så er militæret kommet til penge, fordi de ejer selskaber, der laver forretninger med internationale virksomheder. Efter kuppet er internationale virksomheder begyndt at overveje, om de skal trække sig ud at landet, skriver AP.

2Miljø

Fossile brændstoffer dræber allerede millioner af mennesker

Fossile brændstoffer er ikke kun et problem for klodens klima, men også for luften, vi indånder lige nu. Ifølge et nyt studie var forureningen fra afbrændingen af de fossile brændsler såsom benzin og olie skyld i næsten 9 millioner dødsfald i 2018. Østasien er hårdest ramt, skriver The Guardian.

3Arbejdstagerrettigheder, due diligence, miljø mm-

Schweizere skal stemme om handelsaftale med Indonesien

Schweiz er i gang med at indgå en handelsaftale med Indonesien, der i en del år har fået kritik for at fælde regnskov for at gøre plads til produktionen af palmeolie. Aftalen inkluderer et kapitel om bæredygtighed, som dem Danwatch har beskrevet her, og var faktisk stemt igennem i det schweiziske parlament. I Schweiz kan parlamentets beslutninger dog blive sendt til en folkeafstemning, hvis man indsamler 50.000 underskrifter, der ønsker det, skriver Swiss Info. Det er nu sket, og vi får derfor et interessant praj om folkets holdning til handelsaftaler.

4Miljø

Brasiliansk mineselskab, skal betale over 40 milliarder kroner for miljøkatastrofe

For to år siden faldt en dæmning i den brasilianske by Brumadinho sammen og udløste en bølge af giftige rester fra en mine ejet af minegiganten Vale. Bølgen rejste med 80 km i timen og udløste en af de største miljøkatastrofer i Brasiliens historie og slog 272 mennesker ihjel. Nu er Vale gået med til at betale mere end 40 milliarder kroner i erstatning, skriver The Guardian.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Mere

Verdenshavene bliver varmere som konsekvens af klimaforandringer og global opvarmning. Det har nu sat sit præg på havbunden nær Fijis kyster. Her lever oprindelige folk af at høste en særlig slags spiselig tang kaldet nama. Men på grund af øgede temperaturer vokser tangen langsommere, og der er mindre af den. Det er især kvinder, der høster tangen, og de skal nu svømme længere, for at skaffe nama. Ifølge Reuters, der har mødt fiskerne i Fiji, risikerer hundredvis af kvinder at miste deres levebrød.

Temaer:
Brancher:
Mere

I dag går mere end 22 millioner kenyanere til valg. Efter to valgperiode afgår Uhuru Kenyatta som præsident, og alt tyder på, at det enten bliver Raila Odinga eller William Ruto, der afløser ham.

77-årige Odinga har været en central skikkelse i kenyansk politik i årtier og stiller op som præsident for femte gange, mens 55-årige Ruto debuterer ved et præsidentvalg. Valgets hovedtemaer er forhøjede leveomkostninger, arbejdsløshed og korruptio

Valgstederne åbnedes i morges kl. 6:00 lokal tid og har åbent i elleve timer.

Mere

Apple, Microsoft, Amazon og Google kan alle forbindes til illegalt guld fra oprindeligt land i Amazonas i Brasilien. Det viser en ny undersøgelse foretaget af det undersøgende brasilianske medie Reporter Brasil.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af dokumenter fra regeringskommissionen Comissão de Valores Mobiliários. Af dem fremgår det, at de fire techgiganter indkøber guld fra raffinaderier, der er kritiseret for at få deres guld fra illegale og stærkt forurenende miner.

Google, Amazon og Microsoft har afvist at kommentere undersøgelsen, mens Apple i første omgang har fjernet et af de kritiserede raffinaderier fra deres forsyningskæde.

Mere

Sexual Minorities Uganda (SMUG), en NGO, der kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder i Uganda, er blevet suspenderet af landets regering. Det skriver The Guardian.

Ifølge Yoweri Musevenis regering har SMUG ikke registreret sig hos myndighederne, men organisationen selv og andre rettighedsforkæmpere i Uganda mener, at der snarere tale om en “heksejagt” mod LGBT-personer.

Uganda har en af Afrikas mest restriktive LGBT-lovgivninger.

Mere

Torsdag udkom menneskerettighedsorganisationen Amnesty International med en rapport, der anklager Ukraines hær for at bryde krigens love i kampen mod Ruslands invasion.

Rapporten får nu hård kritik af Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. Han mener ikke, at de ukrainske soldater på nogen måde kan stilles til ansvar for krigens høje civile omkostninger. Ukraine er offeret, Rusland aggressoren, lyder det i en udtalelse.

»Hvis nogen laver en rapport, hvor offeret og den angribende skal ses som ligeværdige på en eller anden måde, så kan det ikke tolereres«, siger Zelenskyj ifølge Ritzau, skriver Politiken.

Mere

Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrende med penge i disse måneder. Derfor vil FN’s generalsekretær António Guterres nu have klodens regeringer til at beskatte selskaberne yderligere.

Opfordringen kommer efter nyheden om, at de største energiselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollars i årets første kvartal.

”Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet”, siger Guterres ifølge Ritzau, skriver blandt andre EnergiWatch

Mere

Flere og flere børn i udviklingslande går i skole. Det er den gode nyhed i et nyt studie fra Centre for Global Development. Den dårlige nyhed er til gengæld, at kvaliteten af undervisning falder. Markant færre børn lærer for eksempel at læse, viser studiet.

Ifølge Oxfam IBIS handler det især om, at der bliver sat for få midler af til uddannelsesområdet.

“Udfordringen er, at der stadig er en fortælling, om at det kan gøres uden at føre flere midler til. I nogle dele af Sahel har man oplevet, at dobbelt så mange kommer i skole som i 2000. Det er helt fantastisk, men samtidig er der ikke kommet flere lærere til, så der er jo bare kommet dobbelt så mange elever til i klasselokalet,” siger uddannelsesrådgiver hos Oxfam IBIS, Kira Boe, til Globalnyt i en artikel om det nye studie.

Mere

Det britiske mineselskab Anglo American har fået lokalbefolkningen imod sig i Rustenburg, Sydafrika, hvor virksomheden driver en platin-mine. Det skriver sydafrikanske medier.

I en underskriftsindsamling beskylder minens naboer Anglo American for ikke at leve op til den oprindelige genhusningsplan. Ifølge lokalbefolkningen lovede mineselskabet for tolv år siden at bygge 1000 nye huse i området, men indtil videre er det kun blevet til omkring 350 huse.

Mere

Danske svin lever af sojafoder fra blandt andet Paraguay, hvor den multinationale sojaindustri kritiseres for at være skyld i drab på oprindelige folk og ødelægge biodiversitet. Det skriver organisationerne Global Aktion og NOAH, der i samarbejde med en lokal partner har besøgt paraguayanske småbønder og oprindelige folk, i et fælles indlæg hos Globalnyt.

Organisationerne opfordrer landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, til at sætte en stopper for al import af svinefoder fra Paraguay.

“Dansk landbrug er medskyldig gennem sin insisteren på at fastholde en overdrevet animalsk produktion, der er afhængig af import af soja fra Sydamerika – herunder Paraguay. Det er en farlig og totalt forfejlet landbrugspolitik, som blandt andre Landbrug & Fødevarer bruger mange ressourcer på at fastholde og udvide”, lyder det i indlægget.

Mere

Over de seneste to år har Danmarks største virksomheder øget omsætningen med 29 procent. Alligevel har de formået at holde CO2-udledningerne på et uændret niveau. Det skriver Finans, der har kortlagt klimabelastningen fra landets 30 største virksomheder.

Mens Centrica Energy Trading, Novo Nordisk, Siemens Gamesa og Pandora alle er kommet i mål med store reduktioner i løbet af de seneste to år, har virksomheder som DSV, Salling Group og Stark Group til gengæld øget deres udledninger.

»Vi ser generelt en faldende tendens på danske selskabers absolutte emissioner og deres karbon-intensitet (CO2-udledninger i forhold til produktionens størrelse, red.). Vi forventer, at udviklingen vil fortsætte, selvom vi gerne så, at det gik hurtigere,« siger Klaus Ørtoft, aktiechef i PFA, til Finans.

Mere

Ifølge en ny rapport fra organisationen Equidem bliver migrantarbejdere behandlet dårligt på en række af de hoteller, som landhold skal bo på under fodbold-VM til november. Det drejer sig blandt andet om det hotel, som det engelske landhold skal bo på, hvor arbejdere fra blandt andet Indien og Bangladesh siger, at de er blevet diskrimineret, skriver Middle East Eye.

Brancher:
Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.