Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Vaccinen har en økonomisk bivirkning, vi er nødt til at tale om

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen tilbage til nyhedsoverblikket, der efter en stille juleferie er klar til igen at gå på jagt efter, hvad der sker i den verden, vi i Danmark påvirker gennem vores forbrug og investeringer. 

Vi begynder 2021 med at kigge nærmere på noget, vi også brugte en del energi på sidste år: udbredelsen af vacciner. 

Vi skal også til grønthandleren, en tur til traktordemo og ud at køre i elbil.

Retten til sundhed

Den oversete bivirkning ved vaccinen

Selv om COVID-19 ikke skelner mellem rige og fattige, har den globale pandemi alligevel ramt skævt. Som New York Times skriver, så vil verden efter pandemien være mere ulige end før pandemien. Måske mere ulige end nogensinde før. Manglende sanitet, manglende mulighed for isolation, manglende mulighed for bare at arbejde på sin bærbare computer hjemmefra har gjort en række udviklingslande mere sårbare over for Covid-19.

Måden, vi i sidste ende forlader pandemien ved at blive vaccineret, vil kun forstærke uligheden.

I et globalt kapløb har EU, USA og Canada hamstret vacciner langt ud i fremtiden, og forhåndskøbt så mange doser, at de kan vaccinere deres befolkning tre gange, skriver CNN. Imens må en lang række fattige lande vente til 2024, før deres befolkning er fuldt vaccineret. I Danmark tror statsminister Mette Frederiksen på, at det vender ved påske, med andre ord regner vi med at vende tilbage til en nogenlunde normal hverdag i indeværende år. I Zambia, Indien og Bolivia vil kun en ud af ti blive vaccineret i 2021, og derfor må de vente med at åbne deres samfund, hvilket får den globale ulighed til at vokse ret markant. 

Årsagen til, at det er endt sådan, finder vi … i den globale ulighed.

  • Det store problem: Allerede fra pandemiens begyndelse frygtede organisationer, at vaccinerne ville blive ulige fordelt. Sådan var det gået ved tidligere pandemier som for eksempel svineinfluenza. Og det patentsystem, som skal bidrage til den medicinske innovation ved at give medicinalvirksomheder eneret på medicin i en periode, skaber stadig flaskehalse og mulige budkrige, når der skal udvikles vacciner til en igangværende pandemi, kunne Danwatch fortælle i marts 2020. 
  • Den fejlslagne løsning: For at undgå tidligere tiders miserer, søsatte verdenssundhedsorganisationen WHO og Bill and Melinda Gates Foundation et initiativ ved navn Covax. Det skal skaffe to milliarder doser corona-vaccine til de fattige lande, der ikke kan betale fuld pris. Men Danwatch kunne før jul fortælle, at Covax ikke har kunne skaffe tilstrækkeligt med vaccineaftaler – sandsynligvis på grund af  konkurrencen med de rige lande. Og ifølge New York Times har Covax langt fra fået de donationer, der er nødvendige for at købe vaccinerne, hvis de endelig får en aftale.
  • De besværlige regler: En gruppe af udviklingslande, anført af Indien og Sydafrika, har kæmpet for midlertidigt at ændre spillereglerne. De har foreslået, at verdenshandelsorganisationen WTO i forbindelse med Covid-19 tilsidesætter beskyttelsen af intellektuelle rettigheder på medicin, så de får muligheden for selv eller i fællesskab med medicinalvirksomhederne at producere vaccinerne. Men det vil EU, USA og Canada, der huser medicinalvirksomhederne, ikke være med til, skriver New York Times.
  • Den enorme ulighed: Det bedste eksempel på problemerne finder man i Israel og Palæstina. Mens Israel er det land i verden, der har vaccineret den største del af sin befolkning, venter palæstinenserne i de besatte områder stadig på at få doser gennem Covax, skriver The Guardian.

Du kan finde alle de historier, Danwatch har skrevet om vacciner, lige her.

Andre nyheder:

Den grønne omstilling af vores biler kan give nye problemer

1Miljø og Menneskerettigheder

En ny rapport fra researchorganisationen SOMO viser, at den globale satsning på elbiler rykker os fra en afhængighed af olie til en afhængighed af minedrift – og det kan også få alvorlig konsekvenser for kloden, fordi mineraler i elbiler ikke bliver udvundet på en bæredygtig måde. Som Danwatch tidligere har vist, er der blandt andet områder i Chile, der bliver udtørret, fordi der udvindes Litium til elbilbatterier. Det er et problem, som BMW nu har bedt to amerikanske universiteter om at undersøge, skriver automotiveworld,com.

2Arbejdstagerrettigheder

Danskstøttet slagterigigant får kvæg fra farme med slavelignende forhold

En ny rapport fra et af Danwatchs gode samarbejdsmedier Reporter Brasil viser, at Brasiliens største slagterier har fået kvæg fra farme, hvor folk arbejdede under slavelignende forhold til en løn på under 100 kroner om dagen og boede i skure uden toilet, køkken eller rindende vand. Danwatch har tidligere afsløret, at danske banker investerede i et af de omtalte slagterier, JBS.

3Arbejdstagerrettigheder

Indiske farmere indtager Delhi med kæmpe traktordemonstration

Torsdag trillede 2.500 traktorer ind i Indiens hovedstad Delhi, skriver Times Now. Det skete som led i de protester, der har stået på i Indien siden november, og som vi før har beskrevet i nyhedsoverblikket. Indiske landmænd er utilfredse med nye love, der liberaliserer landets landbrug. Vox forklarer det hele i videoen her.

4Retten til sundhed

Afghanske grønthandlere står ved fronten i den britiske kamp mod Covid-19

Al Jazeera fortæller den store historie om afghanere i England, der er flygtet fra krig og ulykke og nu i stedet står ansigt-til-ansigt med den supersmittende britiske coronavariant. Briterne definerer folk, der producerer og sælger fødevarer, som en del af de nøglemedarbejdere, der skal blive ved med at gå på arbejde. De mange afghanske flygtninge, der nu sælger frugt og grønt ved små stader, hører med i den kategori, men de har ikke adgang til værnemidler.

Det var alt for det første nyhedsoverblik i 2021.

Min email jt@danwatch.dk er åben, hvis I har noget, I synes jeg skal sætte fokus på.

Tak, fordi I læste med!

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.