Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Vaccinen har en økonomisk bivirkning, vi er nødt til at tale om

I dette nyhedsoverblik ser vi på den ulighed, der følger med fordelingen af vacciner. Vi skal også til grønthandleren, en tur til traktordemo og ud at køre i elbil.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen tilbage til nyhedsoverblikket, der efter en stille juleferie er klar til igen at gå på jagt efter, hvad der sker i den verden, vi i Danmark påvirker gennem vores forbrug og investeringer. 

Vi begynder 2021 med at kigge nærmere på noget, vi også brugte en del energi på sidste år: udbredelsen af vacciner. 

Vi skal også til grønthandleren, en tur til traktordemo og ud at køre i elbil.

Retten til sundhed

Den oversete bivirkning ved vaccinen

Selv om COVID-19 ikke skelner mellem rige og fattige, har den globale pandemi alligevel ramt skævt. Som New York Times skriver, så vil verden efter pandemien være mere ulige end før pandemien. Måske mere ulige end nogensinde før. Manglende sanitet, manglende mulighed for isolation, manglende mulighed for bare at arbejde på sin bærbare computer hjemmefra har gjort en række udviklingslande mere sårbare over for Covid-19.

Måden, vi i sidste ende forlader pandemien ved at blive vaccineret, vil kun forstærke uligheden.

I et globalt kapløb har EU, USA og Canada hamstret vacciner langt ud i fremtiden, og forhåndskøbt så mange doser, at de kan vaccinere deres befolkning tre gange, skriver CNN. Imens må en lang række fattige lande vente til 2024, før deres befolkning er fuldt vaccineret. I Danmark tror statsminister Mette Frederiksen på, at det vender ved påske, med andre ord regner vi med at vende tilbage til en nogenlunde normal hverdag i indeværende år. I Zambia, Indien og Bolivia vil kun en ud af ti blive vaccineret i 2021, og derfor må de vente med at åbne deres samfund, hvilket får den globale ulighed til at vokse ret markant. 

Årsagen til, at det er endt sådan, finder vi … i den globale ulighed.

  • Det store problem: Allerede fra pandemiens begyndelse frygtede organisationer, at vaccinerne ville blive ulige fordelt. Sådan var det gået ved tidligere pandemier som for eksempel svineinfluenza. Og det patentsystem, som skal bidrage til den medicinske innovation ved at give medicinalvirksomheder eneret på medicin i en periode, skaber stadig flaskehalse og mulige budkrige, når der skal udvikles vacciner til en igangværende pandemi, kunne Danwatch fortælle i marts 2020. 
  • Den fejlslagne løsning: For at undgå tidligere tiders miserer, søsatte verdenssundhedsorganisationen WHO og Bill and Melinda Gates Foundation et initiativ ved navn Covax. Det skal skaffe to milliarder doser corona-vaccine til de fattige lande, der ikke kan betale fuld pris. Men Danwatch kunne før jul fortælle, at Covax ikke har kunne skaffe tilstrækkeligt med vaccineaftaler – sandsynligvis på grund af  konkurrencen med de rige lande. Og ifølge New York Times har Covax langt fra fået de donationer, der er nødvendige for at købe vaccinerne, hvis de endelig får en aftale.
  • De besværlige regler: En gruppe af udviklingslande, anført af Indien og Sydafrika, har kæmpet for midlertidigt at ændre spillereglerne. De har foreslået, at verdenshandelsorganisationen WTO i forbindelse med Covid-19 tilsidesætter beskyttelsen af intellektuelle rettigheder på medicin, så de får muligheden for selv eller i fællesskab med medicinalvirksomhederne at producere vaccinerne. Men det vil EU, USA og Canada, der huser medicinalvirksomhederne, ikke være med til, skriver New York Times.
  • Den enorme ulighed: Det bedste eksempel på problemerne finder man i Israel og Palæstina. Mens Israel er det land i verden, der har vaccineret den største del af sin befolkning, venter palæstinenserne i de besatte områder stadig på at få doser gennem Covax, skriver The Guardian.

Du kan finde alle de historier, Danwatch har skrevet om vacciner, lige her.

Andre nyheder:

Den grønne omstilling af vores biler kan give nye problemer

1Miljø og Menneskerettigheder

En ny rapport fra researchorganisationen SOMO viser, at den globale satsning på elbiler rykker os fra en afhængighed af olie til en afhængighed af minedrift – og det kan også få alvorlig konsekvenser for kloden, fordi mineraler i elbiler ikke bliver udvundet på en bæredygtig måde. Som Danwatch tidligere har vist, er der blandt andet områder i Chile, der bliver udtørret, fordi der udvindes Litium til elbilbatterier. Det er et problem, som BMW nu har bedt to amerikanske universiteter om at undersøge, skriver automotiveworld,com.

2Arbejdstagerrettigheder

Danskstøttet slagterigigant får kvæg fra farme med slavelignende forhold

En ny rapport fra et af Danwatchs gode samarbejdsmedier Reporter Brasil viser, at Brasiliens største slagterier har fået kvæg fra farme, hvor folk arbejdede under slavelignende forhold til en løn på under 100 kroner om dagen og boede i skure uden toilet, køkken eller rindende vand. Danwatch har tidligere afsløret, at danske banker investerede i et af de omtalte slagterier, JBS.

3Arbejdstagerrettigheder

Indiske farmere indtager Delhi med kæmpe traktordemonstration

Torsdag trillede 2.500 traktorer ind i Indiens hovedstad Delhi, skriver Times Now. Det skete som led i de protester, der har stået på i Indien siden november, og som vi før har beskrevet i nyhedsoverblikket. Indiske landmænd er utilfredse med nye love, der liberaliserer landets landbrug. Vox forklarer det hele i videoen her.

4Retten til sundhed

Afghanske grønthandlere står ved fronten i den britiske kamp mod Covid-19

Al Jazeera fortæller den store historie om afghanere i England, der er flygtet fra krig og ulykke og nu i stedet står ansigt-til-ansigt med den supersmittende britiske coronavariant. Briterne definerer folk, der producerer og sælger fødevarer, som en del af de nøglemedarbejdere, der skal blive ved med at gå på arbejde. De mange afghanske flygtninge, der nu sælger frugt og grønt ved små stader, hører med i den kategori, men de har ikke adgang til værnemidler.

Det var alt for det første nyhedsoverblik i 2021.

Min email jt@danwatch.dk er åben, hvis I har noget, I synes jeg skal sætte fokus på.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mere

Coronapandemien har været brutal ved Afrikas største økonomi, Nigeria. Det viser nye tal fra FN’s udviklingsprogram, UNDP, og Nigerian Bureau of Statistics.

Helt konkret har hver femte nigerianer mistet sit job siden pandemiens begyndelse, skriver Quartz Africa. Den primære årsag, forklarer de adspurgte virksomheder, er øgede omkostninger.

I marts meddelte Nigerian Bureau of Statistics, at 33% af den nigerianske befolkning står uden arbejde.

Mere

I sidste uge skrev Reuters, at Mali forhandler om en samarbejdsaftale med Wagner Group, en gruppe russiske lejesoldater kendt for deres menneskerettighedskrænkelser og tætte bånd til Kreml.

Skulle en endelig aftale blive indgået, vil Estland, der bidrager til både de fransk-ledede initiativer Operation Barkhane og Task Force Takuba samt FN-missionen MINUSMA, trække sig ud af landet. Det siger forsvarsminister Kalle Laanet til estisk radio.

Danwatch skrev tidligere på ugen om Wagner Groups mulige indtræden i Mali. I den forbindelse spurgte vi Udenrigsministeriet, hvordan Danmark, der fra januar slutter sig til Task Force Takuba, forholder sig til oplysningerne. I et mailsvar kalder ministeriet en eventuel aftale mellem Wagner Group og Mali “uacceptabel”.

Mere

Det var tilsyneladende et kupforsøg, da havne og veje ind til byerne i Sudan tidligt tirsdag morgen blev lukket, men kupforsøget blev hurtigt afvæbnet, siger informationsminister fra overgangsregeringen, Hamza Baloul til Al Jazeera. Overgangsregeringen skyder skylden for kupforsøget på allierede til den tidligere præsident Omar al-Bashir, der blev afsat i 2019.

Lande:
Mere

Migrantarbejdere i LA tøj syr til anerkendte modebrands for mellem 19 og 38 kroner i timen, viser en undersøgelse fra den amerikanske ngo Garment Work Center. Det fortæller CBS News. I 2016 dokumenterede en undersøgelse fra det amerikanske arbejdsministerium, at 85 procent af de undersøgte sweatshops i LA underbetalte deres arbejdere.

Lande:
Mere

Den 16. september mistede verden en af de største forkæmpere for virksomheders sociale ansvarlighed i verden. Professor John G. Ruggie (1944-2021), Harvard University, brugte det sidste årti af sin karriere på at definere og implementere retningslinjer for bæredygtig adfærd for virksomheder i en verden defineret af markedsøkonomi. Det skriver den britiske ngo Business and Human Rights Ressource Center.

Virksomheder:
Mere

Ifølge Altinget har det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg i denne uge underskrevet en støtteaftale med den amerikanske regering på 63 millioners kroner. Det er anden gang i år at USA laver en aftale om udviklingsstøtte med Grønland.

I April indgik partnerne en lignede aftale på 83 millioner kroner. Den fik hård medfart fra danske politikere. ”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet”, sagde SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge dengang til Altinget.

Men det grønlandske landsstyre glæder sig over aftalerne: ”Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning hvor Grønland åbner sig mere op for verden,” siger Pele Broberg til Altinget.

Lande:
Mere

Støtterne til den fængslede oppositionsleder Alexei Navalny beskylder Appel og Google for politisk censur, efter de har fjernet en stemmeapp op til det russiske parlamentsvalg i dag. Det skriver The Guardian. App’en der går under navnet Navalny’s Smart Voting initiative samler oppositionens stemmer hos de stærkeste modstandere af regeringspartiet Forenet Rusland. De to techvirksomheder har fjernet app’en efter pres fra de russiske myndigheder, der anser salget af appen som ulovlig påvirkning af valget. Kreml melder, at de bifalder fjernelsen af oppositionens stemmeapp.

Brancher:
Virksomheder: |
Lande:
Mere

Det skal være slut med at sælge varer i Europa, der er produceret under tvang, lyder det fra EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Der er 25 millioner mennesker i verden, der er truet eller tvunget ind i tvangsarbejde. Vi kan aldrig acceptere, at disse mennesker tvinges til at fremstille produkter – og at disse produkter derefter ender med at blive solgt i butikker her i Europa“, siger Ursula von der Leyen i sin tale Unionens tilstand 2021. “Menneskerettigheder er ikke til salg uanset prisen”, tilføjer hun.

EU-kommissionen vil udarbejde et forslag, der skal gøre det forbudt at sælge produkter fremstillet ved tvangsarbejde. Det skriver Ritzau.

Brancher:
Lande:
Mere

For lidt over et år siden eksploderede et lager med ammoniumnitrat i Beirut og efterlod sig massive ødelæggelser og flere hundrede dræbte. Det undersøgende medie OCCRP har nu fundet frem til, hvem der ejede den store mængde kemikalier, der blev opbevaret på havnen i Beirut. De peger på en ukrainsk forretningsmand ved navn Volodymyr Verbonol, der står bag virksomheden Savaro, der ejede beholdningen af ammoniumnitrat. Det skriver OCCRP. Dertil har de fundet tegn på, at Savaro er en del af et årtier gammelt netværk for salg af kemikalier, hvor også Cypern og Storbritannien er involveret.

Brancher: |
Mere

Ny rapport viser, at siden Parisaftalen blev indgået i 2015 er mere end tre ud af fire planer om nye kulminer skrottet. Det skriver The Guardian.

Det er E3G, Global Energy Monitor og Ember – tre tænketanke med fokus på klimaforandringer – der står bag rapporten. Deres research viser, at i alt 44 lande på verdensplan har droppet fremtidige planer om kulminer og vil i stedet satse på vedvarende energi. Det giver ifølge rapporten anledning til at være optimistisk på klimaets vegne. De tre tænketanke mener, at en fremtid uden forurenende energikilder er indenfor rækkevidde.

Brancher:
Mere

Michelle Bachelet, der er Menneskerettighedskommissær ved FN, har i dag udpeget klima- og miljø som den største trussel for menneskerettighederne. Det skriver Reuters.

“Omfattende problemer med forurening, klimaforandringer og biodiversitet er en voksende trussel – og øger samtidig spændinger, konflikter, strukturel ulighed og gør mennesker stadig mere udsatte”, sagde Michelle Bachelet under sin åbningstale til et 48-timers møde ved FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.