Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Hvem kigger egentlig med, når du sms’er, surfer på nettet eller går tur på stranden?

Hemmelighedskræmmeri er et afgørende arbejdsredskab for journalister. Men hver måned kommer der nye forsøg fra regeringer og store virksomheder på at læse med i de krypterede sms'er, og på at overvåge dem, der forsøger at få sandheden om verden frem i lyset. Velkommen til denne uges nyhedsoverblik om pressen, der kommer mere og mere under pres.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Noget vi gruer for her på Danwatch, er hvis de krypterede sms-tjenester, vi bruger, en dag ikke længere kan holde vores oplysninger hemmelige. De er nemlig vigtige værktøjer til at passe på vores kilder og til at passe på vores oplysninger. Det skrev vi faktisk lidt om i sidste uge, da israelske Cellebrite har udviklet en tablet, der kan overvåge en smartphone – og heriblandt måske læse Signal-beskeder.

For en lang række journalister er den frygt nu blevet til virkelighed, da de krypterede sms’er, de har sendt via WhatsApp eller Facebook Messenger er blevet overvåget.

“Jeg føler mig skyldig over de beskeder, jeg har sendt. Og jeg føler mig skyldig over for de kilder, der har sendt mig beskeder. Vi troede jo på, at hvis vi bare sendte beskeder krypteret, så var alt sikkert. De vidste jo ikke, at min telefon var inficeret”.

Sådan siger den azerbaijanske journalist Khadija Ismayilova til OCCRP, efter det er kommet frem, at hun er en af de 188 journalister, som et omfattende internationalt journalistisk samarbejde viser, har fået deres telefoner inficeret med overvågningssoftwaren Pegasus. 

Dermed har virksomheden NSO Group kunnet sælge muligheden for at spore og overvåge journalisterne til de selvsamme totalitære regimer, som journalisterne i høj grad arbejder med at undersøge. 

NSO Group sælger nemlig overvågningsudstyr til lande som Azerbaijan, Ungarn, Marokko og Mexico. Og staterne har altså haft adgang til at spore og overvåge personer som for eksempel graverjournalister og medieejere. Journalisterne kommer blandt andet fra flere større medier som AFP, CNN, The New York Times og Al Jazeera.

I alt viser afsløringen, der er lavet af 17 medier i 10 lande – herunder The Guardian, Washington Post og Le Monde – at ikke mindre end 50.000  journalister, politikere, advokater og aktivister fra hele verden har haft overvågningssoftwaren Pegasus på deres smartphone. 50.000 personer, som ifølge The Guardian tilhører en gruppe mennesker, der er “interessante for NSO Groups klientel”. 

Listen inkluderer også to kvinder tæt på den myrdede saudiske journalist Jamal Khashoggi og en mexicansk journalist ved navn Cecilio Pineda Birto, der blev myrdet i 2017 efter at have skrevet om korruption i landet.

Men selvom Pegasus nok er 2021s mest spektukulære angreb på journalister og aktivister, har året også budt på andre angreb. Vi har samlet et par stykker.

  • I Rusland har myndighederne besluttet at forbyde det undersøgende medie Proekt, som statsanklageren i Rusland har kaldt en “uønsket organisation”. Han mener, at Proekts amerikanske udgiver, Project Media Inc. udgør “en trussel mod forfatningens fundament og en trussel mod føderationen Ruslands sikkerhed”. Journalisterne, som arbejdede på mediet, der er russiske statsborgere, har samtidigt fået stemplet “fremmede agenter”. Proekt selv har svoret at fortsætte med at afdække korruption i den russiske elite. Mediet har blandt andet tidligere afsløret korruption blandt personer meget tæt på den russiske præsident, Vladimir Putin.
  • I USA anholdt politiet ikke mindre end 128 journalister i 2020. Det er en voldsom stigning fra 2019, hvor kun 9 journalister blev anholdt. Det skriver The Economist. Men det er ikke kun antallet af anholdte, der stiger. Det gør også antallet af situationer, hvor journalister udsættes for vold. Ifølge U.S Press Freedom Tracker er 504 journalister siden 2017 blevet overfaldet, mens de dækkede demonstrationer i USA. Det gælder blandt andet Rocky Romano, der blev slået i hovedet med en politistav, da han i november dækkede demonstrationer til fordel for transpersoners rettigheder. 
  • Georgiens hovedstad Tblisi var på den anden ende 5. juli, da cirka 1.000 højreorienterede nationalister afholdt en anti-LGBT+-pride parade. Under optoget blev mindst 50 journalister angrebet for at dække demonstrationen. For en af de journalister, Lekso Lashkarava, har arbejdet med at rapportere fra optoget nu fået fatale konsekvenser. Seks dage efter demonstrationen blev han fundet død i sit hjem. Ifølge Lashkaravas kolleger døde han som følge af de kvæstelser, han havde pådraget sig under dækningen af demonstrationen. 
  • I Afghanistan har arbejdet som journalist også kostet den Pulitzer-vindende fotojournalist Danish Siddique livet. Det skriver blandt andre BBC. Siddique, som var tilknyttet Reuters i Indien, var, da han blev skudt, embedded i den afghanske hær. Sammen med de afghanske tropper befandt han sig nær grænsen til Pakistan, da de blev angrebet af en gruppe militante Taliban-krigere. Det er uvist, hvor mange andre, der døde i angrebet. 
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En lastbil med 31 tons zink er kørt i Chillón, én af de tre floder som flyder igennem Perus hovedstad Lima. Det skriver Sky News.

Ifølge en række peruvianske medier og NGO’er transporterede lastbilen zink fra en mine, der er ejet af den britisk-schweizisk multinationale minegigant Glencore.

Ind til videre har zinken ført til synlig, omfattende forurening af floden og dens mange tilhørende fiskeopdræt. En tidlig rapport fra peruvianske myndigheder anslår ifølge Sky News, at 500 tons ørred er blevet dræbt af udslippet. Flere nærliggende landsbyer og lokalsamfund har organiseret protester og demonstrationer siden uheldet.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Ekstrem vandmangel i Mexico har udfordret fem store virksomheder, der producerer sodavand og vand på flaske i den nordøstlige by, Monterrey. Det drejer sig om blandt andet om Heineken, Danone og Coca Cola.

60 procent af landet er underlagt restriktioner på drikkevand. Det skriver ngo’en Business and Human Rights Ressource Center.

Vandmanglen har ført til demonstrationer mod virksomhederne, og i 2020 blev et milliardprojekt droppet af det amerikanske bryggeri, Constellation Brands, da en folkeafstemning nedstemte planerne.

Temaer:
Lande:
Mere

Fem milliarder dollars. Så stor er puljen som små eller udfordrede samfund kan søge for at sikre rent drikkevand, skriver det amerikanske miljøagentur, EPA. Et par af problemerne er PFAS og PFOS eller flourstoffer, der også er fundet flere steder herhjemme, senest i Korsør.

Flourstofferne er udledt fra gamle brandstationer og militære øvelsespladser, da det findes i skum til brandslukning, men stofferne findes også i teflon, fødevareemballage af pap og papir, tøj og sko. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og spontane aborter.

Milliardbevillingen skal både anvendes til målinger af flourstoffer i drikkevand, kvalitetstjek og rensning af vand.

Lande:
Mere

Antallet af mennesker, der har måtte forlade deres hjem på grund af krig, vold, forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser, var i slutningen af 2021 89,3 millioner. Det er otte procent højere end året før, og en sørgelig ny rekord ifølge FNs Flygtningeorgan, UNHCRs nyeste rapport.

Det er mere end dobbelt så højt som for ti år siden. Krigen mellem Rusland og Urkraine har efterfølgende skubbet antallet til mere end 100 millioner mennesker.

Virksomheder:
Lande: |
Mere

I september 2021 bad den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, medicinalvirksomheder om at trække lægemidler af markedet, hvis de var godkendt på baggrund af data fra den indiske virksomhed Synchron. Nu retter også CHMP, den europæiske lægevidenskabelige komite, en skarp kritik af Synchron. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

EMA har gennemgået store mængder videnskabelige studier og anbefaler at suspendere markedsføringstilladelser for lægemidler, der er godkendt på baggrund af data fra Synchron, medmindre de er livsnødvendige.

Beslutningen om at trække lægemidler af markedet ligger hos EU Kommissionen, der skal vurdere kritikken fra CHMP. Lægemiddelstyrelsen i Danmark afventer derfor også Kommissionen, skriver de på deres hjemmeside.

Brancher:
Lande: | |
Mere

Indtægterne på gas, olie og kul i Rusland er 60 procent større i første kvartal af 2022 end sidste år. Det kan læses i en ny rapport fra den finske tænketank, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Det sker, selvom Ukraine har appelleret lande og virksomheder om at stoppe køb af fossile brændstoffer fra Rusland, fordi profitten er brændstof i Ruslands aggressioner mod landet.

Kina er den største indkøber, dernæst kommer Tyskland, Italien, Holland, Tyrkiet, Polen, Frankrig og Indien. Fra marts forventes salget at falde, da USA og Canadas har stoppet køb af russisk gas, kul og olie, og EU har forbudt import af kul fra august og import af olie fra Rusland fra december.

Temaer:
Brancher:
Mere

Kviksølv, kobber, krom og nikkel er blot nogle af de stoffer, der følger med udvinding af guld, og nu findes de giftige stoffer også i drikkevandet i den argentinske by, Veladero. Det skriver Financial Times. Det er mineselskabet Barrick Gold, der anklages af vagthunden Mining Watch Canada for at forurene i en grad, der skader indbyggernes helbred.

I 2016 beordrede en argentisk dommer, at minen blev lukket efter tre udslip af spildevand fra minen, der kunne spores i drikkevandet. Barrick Gold udviklede forbedringer for 500 millioner dollars og fik derefter lov til at genåbne minen.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Den tanzanianske regerings beslutning om at inddrage 1500 kvm jord ved Serengeti sletten til nationalpark og kommerciel jagt er blevet blodigt. Siden 8. juni, hvor landets oprindelige stammefolk, masai, demonstrerede for at undgå ekspropriering af deres jord og hjem, har politi gået fra dør til dør og smidt folk ud af deres hjem. Det skriver den internationale bevægelse, Survival.

Atten mænd og tretten kvinder er blevet skudt siden 8. juni. Tretten er såret med machetter. En person er bekræftet død.

Det er ifølge Survival en virksomhed fra de Forenede Arabiske Emirater, Otterlo Business Company (OBC), som står bag opkøb af jagtterritorier for landets kongefamilie, der har købt retten til jorden.

Temaer:
Lande:
Mere

Verdens ni førende atomvåbenlande har brugt otte procent mere på at opgradere deres atomvåben end i 2020. Det skriver Aljazeera. På førstepladsen ligger USA, der står for mere end halvdelen af det totale forbrug, efterfulgt af Kina, Rusland, England og Frankrig, viser årsrapporten fra the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Temaer:
Brancher:
Lande: | | | |
Mere

Storbritanniens udenrigsminister Liz Truss siger ifølge BBC, at at hun vil gøre “hvad der er nødvendigt” for at befri to briter, der er dømt til døden efter kampe i Ukraine

Aiden Aslin, Shaun Pinner og marokkaneren, Saaudun Brahim, blev tidligere på måneden dømt til døden ved skydning af domstol i den selverklærede Folkerepublik Donetsk i det østlige Ukraine for at være lejesoldater. De nægter sig skyldige.

Ifølge BBC har Rusland meldt ud, at Storbritannien bør tale med DPR – som ikke er anerkendt af Vesten. Ukraines ambassadør i Storbritannien, Vadym Prystaiko, har tidligere meldt ud, at han forventer de tre mænd kan komme fri i forbindelse med en fangeudveksling med Rusland.

Mere

Den danske stat forhandler lige nu med Rwanda om at indgå en aftale, hvor Danmark kan sende asylansøgere til det afrikanske land, mens deres sag behandles. 

Storbritannien er gået skridtet videre og sender i dag det første fly med asylansøgere til Rwanda. Ifølge DR modtager Rwanda 1 milliard kroner fra Storbritannien samt økonomisk støtte til asylansøgernes ophold, mens deres sag er under behandling. 

Ifølge den britiske regering er det asylansøgere, der er kommet illegalt til landet, som fremover skal sendes til Rwanda, hvor de bliver indlogeret på et tidligere hostel. 

Storbritanniens tiltag er blevet fordømt af adskillige NGO’ere, og chefen for FN’s flygtningehøjkommissariat, Filippo Grandi, kalder planen for katastrofal.

“Vi mener, at det her er helt forkert. Af så mange forskellige årsager. Den præcedens, som det her skaber, er katastrofal for et koncept, som man skal være fælles om, som asyl”, siger han ifølge Ritzau.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.