Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

I Afghanistan truer en ny fjende

Sidste uge råbte Afghanistan om hjælp, fordi landet står over for en ny humanitær krise. FN og verdens lande lyttede, imens Taliban bad om lov til at tale ved FNs Generalforsamling i denne uge.

Mohammed Rahim står overfor en ny fjende. Han kan ikke se den, og han kan intet gøre for at beskytte sig selv eller sin familie mod den. Kun flygte. Taliban er ikke længere den 30-årige afghanske bondes største fjende, fortæller han til den britiske avis, The Guardian

“Tørken har varet i to år nu”, siger Mohammed Rahim, hvis familie i generationer har levet af jorden i Kandahar, “vi skal grave dybt for at nå ned til vandet”. 

Indtil Taliban kuppede regeringen i august, og tørken kom, var det rislende vand i floden gratis. Nu skal Mohammed Rahim betale diesel for at pumpe vand op til sine dyr og afgrøder, der tørster endnu mere i tørken. 

Omkring 70 procent af afghanerne lever i udkantsområder, der er særligt sårbare over tørke. 7,3 millioner mennesker i 25 ud af landets 34 provinser lider under tørken, fortalte Rein Paulsen i sidste uge. Han er direktør for FNs Fødevare og Landbrugsorganisations (FAO) kontor for nødhjælp og resiliens. 

Ifølge Rein Paulsen stirrer fire millioner afghanere ind i en humanitær krise. Vinterens afgrøder kommer ikke. Ekstrem fejlernæring og overdødelighed nærmer sig. Covid19 har også hærget i Afghanistan, og 400.000 afghanere er fordrevet fra deres hjem. 

Kvæget dør, fordi der ikke er vand. Kornet visner, før det kan høstes til mad. “Mere end halvdelen af afghanernes daglige kalorieindtag kommer fra hvede”, siger Rein Paulsen, “afgrøderne er uundværlige for fødevaresikkerheden”. 

For Mohammed Rahim kan 150 USD til hvede, gødning og penge til diesel til en vandpumpe gøre forskellen, siger FAO, der hævder at kunne hjælpe 1,25 millioner afghanere. Mandag i sidste uge kom hjælpen. Ved et high level møde lovede FN, donorer og vestlige lande 1,2 milliarder USD. Med de nye penge følger krav til Taliban, sagde USAs ambassadør i FN, Linda Thomas-Greenfield.

“Ord er ikke længere nok. Vi må se handling. Det internationale samfund står sammen om det budskab”. 

Tørke og sult truer i Afghanistan, der i denne uge fik 1,2 milliarder USD gennem FN. Billede: Sarah Hartvigsen Juncker.

Her kommer flere nyheder fra vores verden i andre medier:

  • I England er mere end 250 afghanske tolke ved en fejl blevet kopieret ind i en email fra det engelske Forsvarsministerium. Det skriver BBC. Flere af tolkene lever i skjul, men deres email-adresser og dermed navne og i mange tilfælde, foto, er blevet sendt til andre tolke i Afghanistan. Ministeriet undskylder, og en undersøgelse er sat i gang. 
  • I Cambodja fanges turister og udlændinge af onlineannoncer, der lover velbetalte jobs, men i stedet fanger dem i slidte casinoer, hvor de får frataget deres pas og skal arbejde med onlinespil for meget få penge. Det skriver Thompson Reuters, der har interviewet ni ofre for trafficking.
  • I Afrika er udnyttelse af arbejdere eksploderet under Covid19, viser en ny rapport fra Business and Human Rights Ressource Center. Der har været bekymringer for børnearbejde i cobaltminer i DR Congo og anklager om tvangsarbejde i Nevsun Resources’ Bisha mine i Eritrea og kinesiskejede virksomheder i Zimbabwe og Sydafrika.

Cirka et år efter at have trukket sig fra det israelske marked må det amerikanske isfirma Ben & Jerry’s nu se sig tvunget tilbage til de ulovligt besatte områder i Palæstina. 

Det sker, efter at det verdensomspændende dagligvarekonglomerat Unilever, som ejer Ben & Jerry’s, har besluttet at sælge isfirmaets israelske forretninger til en israelsk forretningsmand for en ukendt sum. Det skriver blandt andre Al Jazeera.

Stifterne af Ben & Jerry’s meddelte efterfølgende på Twitter, at de var lodret uenige med Unilevers beslutning, og at de fortsat betragter salget af deres is i de besatte palæstinensiske områder som ikke værende i overensstemmelse med firmaets værdier.

Brancher: |
Virksomheder: |
Lande:
Mere

En lokal lastbilchauffør opdagede tirsdag 20 lig i den libyske ørken. De mange mennesker er tilsyneladende døde af tørst, efter deres bil brød sammen 120 kilometer fra grænsen til Tchad.

Det skriver Middle East Eye, som henviser til en pressemeddelelse fra en lokal redningstjeneste i regionen Kufra i Libyen.

To af de omkomne vurderes at være libyske statsborgere, mens resten formentlig er migranter fra Tchad, som blev smuglet ind i Libyen.

Netop Libyen er et af de mest populære steder for afrikanske migranter at blive smuglet over Middelhavet mod Europa. Sidste år blev 1.864 mennesker ifølge Euro-Mediterranean Human Rights Monitor meldt druknet eller savnet efter den farefulde færd.

Brancher:
Lande: |
Mere

Når man driver virksomhed, er man forpligtet til at sørge for, at ens forretninger ikke gør skade på mennesker og miljø. Det forventes derfor, at man laver grundige og konkrete risikovurderinger, inden man kaster sig ud i nye forretningseventyr.

Men det er ofte svært at komme efter de virksomheder, der ikke overholder de krav. En ny rapport fra OECD Watch viser nemlig, at OECD’s nationale kontaktpunkter, der er sat i verden for at behandle klager af den karakter, sjældent formår at skabe forandring.

Ud af de i alt 22 klagesager, som blev afsluttet i 2021 på tværs af de 50 kontaktpunkter, endte kun tre sager med, at virksomhederne fik kritik for ikke at følge retningslinjerne. Og ingen af disse sager førte til direkte ændringer ude i verden. To andre sager resulterede i, at virksomhederne selv lovede at gøre det bedre fremover.

Det danske klagekontor – som i øvrigt er det eneste i verden, der selv kan “vælge at behandle en konkret sag, som NCP Danmark f.eks. er blevet opmærksom på igennem medierne” – behandler typisk mindre end en enkelt sag om året.

Lande:
Mere

Børneslaver i Haiti, udnyttede migrantarbejdere i Portugal og klimaforandringernes påvirkning af menneskehandlen i Den Bengalske Bugt ved Indien og Bangladesh.

Disse historier er netop blevet hyldet af EU-Kommissionen, der for 30. gang har uddelt Lorenzo Natali Media-priserne til en række modige og talentfulde journalister. Det skriver blandt andre Journalisten.

Prisen gives til journalister, der beskæftiger sig med udvikling, demokrati og menneskerettigheder i især udviklingslande. 

I alt uddeles 3 priser: The Grand Prize, The European Prize og The Best Emerging Journalist Prize. Vinderen af hver kategori modtager foruden hæderen 10.000 euro.

Brancher:
Lande: | | | |
Mere

Fredag aften den 24. juni udspillede sig en af de værste katastrofer nogensinde for den lille spanske enklave Melilla i Marokko på Nordafrikas kyst. Det skriver EUObserver.

Op mod 2.000 mennesker satte i stormløb mod enklavens høje hegn i håbet om at kunne sætte ben på europæisk jord og dermed have ret til at søge asyl. 

Men kaosset skulle også koste mange livet. Myndighederne i Marokko siger, at 23 blev dræbt. En lokal NGO, den Marokkanske Sammenslutning for Menneskerettigheder (AMHD), mener, at 29 døde og påstår, at myndighederne har gravet 21 friske grave uden at forsøge at identificere de dræbte først.

Næsten et dusin NGO’er kræver nu en grundig undersøgelse af begivenhederne.

Flere end 500 formåede ifølge EUObserver at trænge ind til selve grænseområdet, og 130 lykkedes med at komme helt ind i Melilla. Hvad der efterfølgende skete med dem, fortæller historien intet om.

Brancher:
Lande: | |
Mere

Politiet i Grækenland har i flere tilfælde holdt asylansøgere fanget og tvunget dem til at deltage i ulovlige pushback-operationer og til at begå overgreb mod andre asylansøgere, der ankommer til Grækenland via Tyrkiet.

Det dokumenterer et omfattende samarbejde mellem tyske Der Spiegel, engelske The Guardian, franske Le Monde og det internationale researchcenter Lighthouse Reports.

Medierne har blandt andet talt med seks tidligere ’slavegjorte’ asylansøgere, som har været tvunget til at deltage i operationer og overgreb, og verificeret historierne gennem omfattende visuel dokumentation og analyse.

Ifølge undersøgelsen har asylansøgerne ikke modtaget nogen form for betaling men har været holdt indespærret, indtil de havde ’optjent’ deres ret til at blive sat på fri fod.

Brancher:
Lande: |
Mere

Fem unge mellem 17 og 31 år trækker nu EU’s lovgivning på klima-området for den europæiske menneskerettighedsdomstol. De fem unge har alle været berørt af skovbrande, ødelæggende oversvømmelser eller orkaner inden for de seneste år. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Konkret er det EU’s relativt ukendte energichartertraktat (ECT), som de fem anklager for at stå i vejen for handling på klimaområdet. Traktaten har eksisteret siden 1990’erne og giver en række vidtgående rettigheder til virksomheder, heriblandt retten til at sagsøge stater for at indføre politikker, som kan mindske virksomhedernes profit.

“Det kan bare ikke være rigtigt, at den fossile industri er mere beskyttet end vores menneskerettigheder”, siger den 17-årige tyske gymnasieelev Julia til The Guardian. Hun er en del af søgsmålet som indbygger fra Ahr-dalen, som blev hærget af rekordstore oversvømmelser i sommeren 2021.

Temaer:
Lande:
Mere

Siden oktober 2021 og frem til i dag har Saudi-Arabien tvangsflyttet og sat flere hundredtusinder på gaden som led i en storstilet udviklingsplan for havnebyen Jeddah. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Ifølge Amnesty påvirker tvangsflytninger og nedrivninger ind til videre over en halv million mennesker. De påvirkede er blevet varslet mellem seks uger og helt ned til 24 timer, inden de skulle være ude af deres hjem, og mange lever nu på gaden. Ifølge Amnesty er det en krænkelse af de involveredes rettigheder.

Samtidig kalder menneskerettighedsorganisationen selve udviklingsplanen diskriminerende, da det ifølge planen kun er saudiske statsborgere, som vil modtage økonomisk kompensation for tvangsflytningen. 47 procent af de påvirkede er ifølge Amnesty udenlandske statsborgere.

Lande:
Mere

En lastbil med 31 tons zink er kørt i Chillón, én af de tre floder som flyder igennem Perus hovedstad Lima. Det skriver Sky News.

Ifølge en række peruvianske medier og NGO’er transporterede lastbilen zink fra en mine, der er ejet af den britisk-schweizisk multinationale minegigant Glencore.

Ind til videre har zinken ført til synlig, omfattende forurening af floden og dens mange tilhørende fiskeopdræt. En tidlig rapport fra peruvianske myndigheder anslår ifølge Sky News, at 500 tons ørred er blevet dræbt af udslippet. Flere nærliggende landsbyer og lokalsamfund har organiseret protester og demonstrationer siden uheldet.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Ekstrem vandmangel i Mexico har udfordret fem store virksomheder, der producerer sodavand og vand på flaske i den nordøstlige by, Monterrey. Det drejer sig om blandt andet om Heineken, Danone og Coca Cola.

60 procent af landet er underlagt restriktioner på drikkevand. Det skriver ngo’en Business and Human Rights Ressource Center.

Vandmanglen har ført til demonstrationer mod virksomhederne, og i 2020 blev et milliardprojekt droppet af det amerikanske bryggeri, Constellation Brands, da en folkeafstemning nedstemte planerne.

Temaer:
Lande:
Mere

Fem milliarder dollars. Så stor er puljen som små eller udfordrede samfund kan søge for at sikre rent drikkevand, skriver det amerikanske miljøagentur, EPA. Et par af problemerne er PFAS og PFOS eller flourstoffer, der også er fundet flere steder herhjemme, senest i Korsør.

Flourstofferne er udledt fra gamle brandstationer og militære øvelsespladser, da det findes i skum til brandslukning, men stofferne findes også i teflon, fødevareemballage af pap og papir, tøj og sko. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og spontane aborter.

Milliardbevillingen skal både anvendes til målinger af flourstoffer i drikkevand, kvalitetstjek og rensning af vand.

Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.