Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

I Kina bliver vores teknologi samlet af muslimer i dystopiske interneringslejre

I dette nyhedsoverblik ser vi på den ulighed, der følger med fordelingen af vacciner. Vi skal også til grønthandleren, en tur til traktordemo og ud at køre i elbil.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal til fangelejre i Kina for at se, hvad vi alle sammen har at gøre med undertrykkelsen af et muslimsk mindretal.

Vi skal også drikke øl i indien og på arbejde i Bangladesh.

Menneskerettigheder

I Kina bliver vores teknologi samlet af muslimer i dystopiske interneringslejre 

På det seneste har det været svært at tale om Kina uden også at nævne landets muslimske mindretal uighurerne. Den ene chokerende historie efter den anden har rapporteret om, hvordan Kinas styre undertrykker uighurerne. 

Uighurerne er ekstremister, der skal kontrolleres og genopdrages, lyder svaret fra det kinesiske styre, men der er noget andet og større på spil, der involverer os alle sammen. For at forstå det, må vi starte fra begyndelsen.

Uighurerne lever i en selvstyrende region ved navn Xinjang, der siden 1949 har været under Kinas kontrol. Regionen har altid været strategisk vigtig for Kina, og styret har i årtier sendt folk til regionen, så de 11 millioner uighurer er endt som en minoritet i regionen. Det har sammen med Kinas behandling af uighurerne givet uroligheder, og i 2014 døde hundredvis af han-kinesere i fire terrorangreb fra en lille gruppe separatister blandt uighurerne.

Hvad der begyndte som et svar på terrorangrebene har siden udviklet sig voldsomt, fortæller historieprofessoren James Millward i denne podcast med The Spectator. Først gennemførte det kinesiske styre den største masseinternering siden Anden Verdenskrig og sendte millioner af uighurer til genopdragelse i store fangelejre. Siden blev Xinjiang et dystopisk laboratorie for overvågningsteknologi, hvor kineserne masseovervågede uighurerne og rangerede dem med særlige pointsystemer. Senest har Xinjang udviklet sig til et industrikompleks, hvor uighurerne bliver brugt som billig arbejdskraft. 

På alle områder har der været nye udviklinger og international kritik fra begyndelsen af  2021.

Foto: Human Rights Watch
  • Propagandaen: I denne uge måtte Twitter fjerne et opslag fra den kinesiske ambassade i Washington, der skrev, at når man fik gjort kål på ekstremismen hos kvindelige uighurer, blev de frigjort, og man styrkede ligestillingen, hvilket gjorde at kvinderne ikke længere var “baby-making machines“, fortæller ABC. Tidligere har nyhedsbureauet AP dokumenteret, at det kinesiske styre benyttede tvungen abort og massesterilisation af kvindelige uighurer. 
  • Overvågningen: Store teknologifirmaer som Hikvision og Huawei har søgt patenter på teknologi, der kan bruges til at finde, spore og overvåge uighurer ved hjælp ansigtsgenkendelse, skriver Reuters. Eksperter fra FN frygter, at det vil bliver brugt til at omforme hele Xinjiang-provinsen på 1,6 millioner kvadratkilometer til én stor interneringslejr.
  • Tvangsarbejdet: Lige før nytår kunne Buzzfeed fortælle, at de ved hjælp af satellitbilleder havde fundet fabriksbygninger i 135 interneringslejre i Xinjiang. Danwatch har for nylig beskrevet, at tvangsarbejdende uighurer laver touchskærme til iPhones og samler Lenovo-computere. En rapport fra det britiske regeringsparti De Konservative knytter også Apple, BMW og Nike til tvangsarbejdende uighurer.
  • Reaktionen: I Storbritannien vil regeringen nu uddele bøder til firmaer, der ikke oplyser, at de importerer varer fra Xinjiang, skriver CNN. Imens har USA forbudt import af alle produkter med bomuld eller tomater fra Xinjiang, skriver Quartz.

Hvis du vil læse om, hvordan det er at være i interneringslejrene, har The Guardian en barsk, men virkelig god beretning her. Ellers kan man danne sig overblik hos The Xinjiang Data Project og finde vidnesbyrd i Xinjiang Victims Database.

Andre nyheder:

1Korruption og Børnearbejde

Carlsberg bliver beskyldt for korruption og børnearbejde i Indien

Dokumenter, som Reuters har set, viser, at auditører har fundet problemer med “potentielt upassende betalinger” til indiske embedsmænd, mens en intern rapport lavet af Ernst & Young viser problemer med børnearbejde i et af Carlsbergs indiske varehuse. Danwatch har tidligere afsløret, hvordan Carlsberg forurener en af Nepals største floder.

2Arbejdstagerrettigheder

I 2020 døde 729 personer af arbejdsulykker i Bangladesh

En rapport fra Bangladesh Institute on Labour Studies viser, at halvdelen af de døde arbejdede i transportsektoren. Sikkerheden på arbejdspladser har været et vidt diskuteret emner i Bangladesh, siden mere end 1100 mennesker mistede livet ved en ulykke på tøjfabrikken Rana Plaza.

3Arbejdstagerrettigheder

Langt flere bliver misbrugt af deres arbejdsgivere

En rapport fra Business and Human Rights Resource Centre viser ifølge Open Democracy, at antallet af sager om såkaldt ‘labour abuse’ er steget med 275 procent i 2020 på grund af corona. Langt størstedelen af sagerne handler om løntyveri, hvor arbejdsgiveren enten ikke betaler, tilbageholder løn eller betaler mindre end lovet.

4Klima

Er danske virksomheder virkelig så grønne?

Den svenske finansekspert Sasja Beslik og banken J. Safra Sarasin, som han arbejder for, har lavet en model, der på baggrund virksomhedsdata viser, hvordan CO2-udledning og temperaturstigning vil udvikle sig. Hvis alle andre lande fulgte den samme sti som Danmark ville temperaturen stige med tre grader frem til år 2100. Han forklarer hvorfor på Medium.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Selv om de danske pensionskasser ikke direkte investerer i de notorisk uforudsigelige kryptovalutaer, er de alligevel påvirket af de seneste ugers voldsomme kursfald på blandt andet bitcoin.

Det skriver Dagbladet Børsen på baggrund af data fra Danwatch’s nye Pensionsmaskine.

Tallene viser, at danske pensionskasser har investeret over 4,5 milliarder kroner i aktier, hvor selskaberne bag har beholdninger af bitcoin. Langt det meste er investeret i elbilproducenten Tesla, der har store bitcoin-beholdninger.

Er du også nysgerrig på, hvor dine pensionskroner er placeret, kan du selv søge helt gratis på Pensionsmaskinen.dk.

Virksomheder:
Mere

En domstol på den italienske ø Sicilien skal tage stilling til, om der skal rejses straffesag mod fire personer, der har reddet hundredvis af kæntrede flygtninge og migranter i Middelhavet i 2016 og 2017. 

De fire er sigtet for at have faciliteret “uautoriseret indrejse” i Italien – en forbrydelse, der i værste fald kan give op mod 20 års fængsel, skriver EU Observer.

Udover de fire er 17 øvrige mennesker sigtet under samme paragraf, ligesom NGO’erne Læger Uden Grænser, Red Barnet og et privat shippingfirma også er sigtet.

Flere end 22.000 mennesker er druknet i Middelhavet i løbet af de seneste otte år.

Brancher:
Lande:
Mere

For første gang i Sri Lankas historie er landet gået i restance og kan ikke leve op til dets gældsforpligtelser. 

En længerevarende økonomisk nedtur og en valutakrise har ifølge Bloomberg gjort, at landet nu mangler hård valuta til at importere nødvendigheder som fødevarer og brændstof. Det har blandt andet ført til stor vrede i befolkningen og voldelige protester landet over.

Sri Lankas centralbankchef, Nandalal Weerasinghe, forventer ifølge Bloomberg, at inflationen de kommende måneder vil stige til 40 procent. Landet forhandler nu med den Internationale Valutafond om et lån, der skal redde økonomien. Alene i år er der brug for mellem 21 og 28 milliarder kroner.

Lande:
Mere

Virksomheder og investorer skal følge de sanktioner, der ved lov er pålagt Rusland og Belarus i forbindelse med invasionen af Ukraine. Men det er ikke nok, lyder det nu fra en række storinvestorer.

I et åbent brev, som er delt af Business & Human Rights Resource Centre, opfordrer de 56 underskrivere – der blandt andet tæller danske AP Pension – virksomheder til at foretage ekstra omhyggelige risikovurderinger. Blandt andet ved at kortlægge, om deres forretninger er med til at berige den russiske stat, landets oligarker eller den russiske militærindustri.

De 56 investorer håndterer tilsammen investeringer for op mod 12 billioner kroner.

Er du nysgerrig på, hvad dine pensionskroner investeres i, kan du selv dykke ned i tallene i vores nye Pensionsmaskine, hvor vi har samlet alle danske pensionsselskabers aktieinvesteringer.

Virksomheder:
Lande: | |
Mere

Forurening fra mennesker, stater og virksomheder verden over er hvert år skyld i cirka 9 millioner menneskers for tidlige død. Det konkluderer et eksperthold fra det anerkendte britiske tidsskrift The Lancet i en ny rapport, som blandt andre Ingeniøren fortæller om.

Forskerne kalder forureningen for en trussel mod hele planeten og opfordrer til akut global indsats mod alle større moderne forureningskilder. Forureningen hænger nemlig direkte sammen med både klimaforandringer og tabet af biodiversitet, lyder det i rapporten.

Mere

Ifølge Malis militærregering under lederen Assimi Goïta afværgede landet i sidste uge et kupforsøg fra en gruppe soldater, der var støttet af en unavngiven “vestlig stat”. Det skriver Malis ministerium for Territoriel Administration og Centralisering i en pressemeddelelse.

Det var ifølge ministeriet en gruppe af officerer og underofficerer, der forsøgte at kuppe sig til magten, men kupforsøget blev afværget “takket være årvågenheden og professionalismen fra Malis forsvars- og sikkerhedsstyrker”, står der i pressemeddelelsen.

Den nuværende maliske militærregering kom selv til magten ved et kup for et år siden. Siden har Mali allieret sig nærmere med Rusland og distanceret sig fra den tidligere kolonimagt Frankrig, som er i gang med at trække sine soldater ud af landet. Danmark har også trukket sine soldater ud af landet, efter at Malis regering i januar i år afviste, at Danmark havde fulgt de rette protokoller og danske soldater dermed ikke havde lov til at opholde sig i landet.

Mere

Som en del af en våbenhvile mellem Saudi Arabien, den yemenitiske regering og oprørsregeringen i Yemens hovedstad Sanaa, er det første kommercielle fly landet i Sanaas lufthavn siden 2016.

På flyet mellem Sanaa og Jordans hovedstad Amman var 151 passagerer, herunder en række patienter der havde brug for behandling.

Våbenhvilen, der skal vare i 60 dage, blev forhandlet på plads af FN og er ifølge nyhedsbureauet AP den første landsdækkende våbenhvile i konflikten i seks år.

Yemens oprørskontrollerede områder er underlagt en blokade af en Saudi-ledt militærkoalition, som har forårsaget verdens værste humanitære krise. Før borgerkrigen i Yemen, der brød ud i 2014, modtog Sanaas lufthavn 6000 passagerer om dagen.

Mere

Den amerikanske burgerkæde McDonald’s søger nu en russisk køber til sine 847 restauranter i Rusland. McDonalds begrunder det kommende salg med den humanitære krise forsaget af Ruslands krig i Ukraine samt det “uforudsigelige” forretningsmiljø i landet, skriver nyhedsbureauet AP.

Da krigen i Ukraine brød ud i marts, satte McDonald’s sine operationer i Rusland på pause, mens virksomheden fortsatte med at betale løn for sine 62.000 medarbejdere.

Den første åbning af en McDonald’s i Sovjetunionen den 31. januar 1990 var en historisk begivenhed og symboliserede på daværende tidspunkt en opblødning i den kolde krig. Men efter mere end 30 år er det altså officielt, at McDonalds nu drejer nøglen om igen.

Mere

På få dage er antallet af febertilfælde i Nordkorea steget til 1,2 millioner og 50 mennesker er afgået ved døden. Det sker efter, at landets første officielle corona-tilfælde blev fundet i torsdags, skriver ABC News.

Den nordkoreanske leder Kim Jong Un har højst usædvanligt kritiseret landets myndigheder for at være for langsomme til at reagere på virussens spredning og han har derfor indsat hæren for at effektivisere indsatsen.

FN og Sydkorea har tilbudt henholdsvis vacciner og medicin, udstyr samt sundhedspersonale for at hjælpe Nordkorea, men indtil videre har landet afvist FN’s tilbud om vacciner og endnu ikke besvaret Sydkoreas tilbud om assistance, ifølge ABC News.

Mere

Sidste år gik langt de fleste investeringer foretaget af den selvejende statslige fond Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) til projekter i Afrika. Det fremgår af fondens årsrapport. I alt investerede IFU 650 millioner kroner i kontinentet. Det svarer til 65 procent af den samlede investeringssum.

Danwatch har over flere omgange dækket IFU-støttede projekter. Senest i december 2021 hvor vi skrev om, hvordan fonden har investeret i en kontroversiel bank i Uganda.

Mere

Oliegiganter som ExxonMobil, Shell, BP og Chevron planlægger kontrakter, som vil være en bombe under de globale indsatser for at bremse klimaforandringerne. Det kan The Guardian afsløre på baggrund af analyse af omfattende datamateriale.

Gennemgangen viser blandt andet, at industrien i øjeblikket har 195 enorme nye gas- og olieudgravninger planlagt, som alene vil bidrage med, hvad der svarer til 18 år med det nuværende samlede globale udslip af CO2.

Mens Rusland og Mellemøsten ofte får opmærksomhed for deres olie og gas, viser The Guardians gennemgang, at USA, Canada og Australien er nogle af de lande, som planlægger den største udvidelse af fossile mega-projekter i den kommende tid, og at de pågældende lande også giver de største økonomiske tilskud til den sorte energi.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder: | | |
Lande: | |
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.