Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

I Kina bliver vores teknologi samlet af muslimer i dystopiske interneringslejre

I dette nyhedsoverblik ser vi på den ulighed, der følger med fordelingen af vacciner. Vi skal også til grønthandleren, en tur til traktordemo og ud at køre i elbil.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal til fangelejre i Kina for at se, hvad vi alle sammen har at gøre med undertrykkelsen af et muslimsk mindretal.

Vi skal også drikke øl i indien og på arbejde i Bangladesh.

Menneskerettigheder

I Kina bliver vores teknologi samlet af muslimer i dystopiske interneringslejre 

På det seneste har det været svært at tale om Kina uden også at nævne landets muslimske mindretal uighurerne. Den ene chokerende historie efter den anden har rapporteret om, hvordan Kinas styre undertrykker uighurerne. 

Uighurerne er ekstremister, der skal kontrolleres og genopdrages, lyder svaret fra det kinesiske styre, men der er noget andet og større på spil, der involverer os alle sammen. For at forstå det, må vi starte fra begyndelsen.

Uighurerne lever i en selvstyrende region ved navn Xinjang, der siden 1949 har været under Kinas kontrol. Regionen har altid været strategisk vigtig for Kina, og styret har i årtier sendt folk til regionen, så de 11 millioner uighurer er endt som en minoritet i regionen. Det har sammen med Kinas behandling af uighurerne givet uroligheder, og i 2014 døde hundredvis af han-kinesere i fire terrorangreb fra en lille gruppe separatister blandt uighurerne.

Hvad der begyndte som et svar på terrorangrebene har siden udviklet sig voldsomt, fortæller historieprofessoren James Millward i denne podcast med The Spectator. Først gennemførte det kinesiske styre den største masseinternering siden Anden Verdenskrig og sendte millioner af uighurer til genopdragelse i store fangelejre. Siden blev Xinjiang et dystopisk laboratorie for overvågningsteknologi, hvor kineserne masseovervågede uighurerne og rangerede dem med særlige pointsystemer. Senest har Xinjang udviklet sig til et industrikompleks, hvor uighurerne bliver brugt som billig arbejdskraft. 

På alle områder har der været nye udviklinger og international kritik fra begyndelsen af  2021.

Foto: Human Rights Watch
  • Propagandaen: I denne uge måtte Twitter fjerne et opslag fra den kinesiske ambassade i Washington, der skrev, at når man fik gjort kål på ekstremismen hos kvindelige uighurer, blev de frigjort, og man styrkede ligestillingen, hvilket gjorde at kvinderne ikke længere var “baby-making machines“, fortæller ABC. Tidligere har nyhedsbureauet AP dokumenteret, at det kinesiske styre benyttede tvungen abort og massesterilisation af kvindelige uighurer. 
  • Overvågningen: Store teknologifirmaer som Hikvision og Huawei har søgt patenter på teknologi, der kan bruges til at finde, spore og overvåge uighurer ved hjælp ansigtsgenkendelse, skriver Reuters. Eksperter fra FN frygter, at det vil bliver brugt til at omforme hele Xinjiang-provinsen på 1,6 millioner kvadratkilometer til én stor interneringslejr.
  • Tvangsarbejdet: Lige før nytår kunne Buzzfeed fortælle, at de ved hjælp af satellitbilleder havde fundet fabriksbygninger i 135 interneringslejre i Xinjiang. Danwatch har for nylig beskrevet, at tvangsarbejdende uighurer laver touchskærme til iPhones og samler Lenovo-computere. En rapport fra det britiske regeringsparti De Konservative knytter også Apple, BMW og Nike til tvangsarbejdende uighurer.
  • Reaktionen: I Storbritannien vil regeringen nu uddele bøder til firmaer, der ikke oplyser, at de importerer varer fra Xinjiang, skriver CNN. Imens har USA forbudt import af alle produkter med bomuld eller tomater fra Xinjiang, skriver Quartz.

Hvis du vil læse om, hvordan det er at være i interneringslejrene, har The Guardian en barsk, men virkelig god beretning her. Ellers kan man danne sig overblik hos The Xinjiang Data Project og finde vidnesbyrd i Xinjiang Victims Database.

Andre nyheder:

1Korruption og Børnearbejde

Carlsberg bliver beskyldt for korruption og børnearbejde i Indien

Dokumenter, som Reuters har set, viser, at auditører har fundet problemer med “potentielt upassende betalinger” til indiske embedsmænd, mens en intern rapport lavet af Ernst & Young viser problemer med børnearbejde i et af Carlsbergs indiske varehuse. Danwatch har tidligere afsløret, hvordan Carlsberg forurener en af Nepals største floder.

2Arbejdstagerrettigheder

I 2020 døde 729 personer af arbejdsulykker i Bangladesh

En rapport fra Bangladesh Institute on Labour Studies viser, at halvdelen af de døde arbejdede i transportsektoren. Sikkerheden på arbejdspladser har været et vidt diskuteret emner i Bangladesh, siden mere end 1100 mennesker mistede livet ved en ulykke på tøjfabrikken Rana Plaza.

3Arbejdstagerrettigheder

Langt flere bliver misbrugt af deres arbejdsgivere

En rapport fra Business and Human Rights Resource Centre viser ifølge Open Democracy, at antallet af sager om såkaldt ‘labour abuse’ er steget med 275 procent i 2020 på grund af corona. Langt størstedelen af sagerne handler om løntyveri, hvor arbejdsgiveren enten ikke betaler, tilbageholder løn eller betaler mindre end lovet.

4Klima

Er danske virksomheder virkelig så grønne?

Den svenske finansekspert Sasja Beslik og banken J. Safra Sarasin, som han arbejder for, har lavet en model, der på baggrund virksomhedsdata viser, hvordan CO2-udledning og temperaturstigning vil udvikle sig. Hvis alle andre lande fulgte den samme sti som Danmark ville temperaturen stige med tre grader frem til år 2100. Han forklarer hvorfor på Medium.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Lande:
Mere

Migrantarbejdere i LA tøj syr til anerkendte modebrands for mellem 19 og 38 kroner i timen, viser en undersøgelse fra den amerikanske ngo Garment Work Center. Det fortæller CBS News. I 2016 dokumenterede en undersøgelse fra det amerikanske arbejdsministerium, at 85 procent af de undersøgte sweatshops i LA underbetalte deres arbejdere.

Lande:
Mere

Den 16. september mistede verden en af de største forkæmpere for virksomheders sociale ansvarlighed i verden. Professor John G. Ruggie (1944-2021), Harvard University, brugte det sidste årti af sin karriere på at definere og implementere retningslinjer for bæredygtig adfærd for virksomheder i en verden defineret af markedsøkonomi. Det skriver den britiske ngo Business and Human Rights Ressource Center.

Virksomheder:
Mere

Ifølge Altinget har det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg i denne uge underskrevet en støtteaftale med den amerikanske regering på 63 millioners kroner. Det er anden gang i år at USA laver en aftale om udviklingsstøtte med Grønland.

I April indgik partnerne en lignede aftale på 83 millioner kroner. Den fik hård medfart fra danske politikere. ”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet”, sagde SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge dengang til Altinget.

Men det grønlandske landsstyre glæder sig over aftalerne: ”Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning hvor Grønland åbner sig mere op for verden,” siger Pele Broberg til Altinget.

Lande:
Mere

Støtterne til den fængslede oppositionsleder Alexei Navalny beskylder Appel og Google for politisk censur, efter de har fjernet en stemmeapp op til det russiske parlamentsvalg i dag. Det skriver The Guardian. App’en der går under navnet Navalny’s Smart Voting initiative samler oppositionens stemmer hos de stærkeste modstandere af regeringspartiet Forenet Rusland. De to techvirksomheder har fjernet app’en efter pres fra de russiske myndigheder, der anser salget af appen som ulovlig påvirkning af valget. Kreml melder, at de bifalder fjernelsen af oppositionens stemmeapp.

Brancher:
Virksomheder: |
Lande:
Mere

Det skal være slut med at sælge varer i Europa, der er produceret under tvang, lyder det fra EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Der er 25 millioner mennesker i verden, der er truet eller tvunget ind i tvangsarbejde. Vi kan aldrig acceptere, at disse mennesker tvinges til at fremstille produkter – og at disse produkter derefter ender med at blive solgt i butikker her i Europa“, siger Ursula von der Leyen i sin tale Unionens tilstand 2021. “Menneskerettigheder er ikke til salg uanset prisen”, tilføjer hun.

EU-kommissionen vil udarbejde et forslag, der skal gøre det forbudt at sælge produkter fremstillet ved tvangsarbejde. Det skriver Ritzau.

Brancher:
Lande:
Mere

For lidt over et år siden eksploderede et lager med ammoniumnitrat i Beirut og efterlod sig massive ødelæggelser og flere hundrede dræbte. Det undersøgende medie OCCRP har nu fundet frem til, hvem der ejede den store mængde kemikalier, der blev opbevaret på havnen i Beirut. De peger på en ukrainsk forretningsmand ved navn Volodymyr Verbonol, der står bag virksomheden Savaro, der ejede beholdningen af ammoniumnitrat. Det skriver OCCRP. Dertil har de fundet tegn på, at Savaro er en del af et årtier gammelt netværk for salg af kemikalier, hvor også Cypern og Storbritannien er involveret.

Brancher: |
Mere

Ny rapport viser, at siden Parisaftalen blev indgået i 2015 er mere end tre ud af fire planer om nye kulminer skrottet. Det skriver The Guardian.

Det er E3G, Global Energy Monitor og Ember – tre tænketanke med fokus på klimaforandringer – der står bag rapporten. Deres research viser, at i alt 44 lande på verdensplan har droppet fremtidige planer om kulminer og vil i stedet satse på vedvarende energi. Det giver ifølge rapporten anledning til at være optimistisk på klimaets vegne. De tre tænketanke mener, at en fremtid uden forurenende energikilder er indenfor rækkevidde.

Brancher:
Mere

Michelle Bachelet, der er Menneskerettighedskommissær ved FN, har i dag udpeget klima- og miljø som den største trussel for menneskerettighederne. Det skriver Reuters.

“Omfattende problemer med forurening, klimaforandringer og biodiversitet er en voksende trussel – og øger samtidig spændinger, konflikter, strukturel ulighed og gør mennesker stadig mere udsatte”, sagde Michelle Bachelet under sin åbningstale til et 48-timers møde ved FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.

Mere

Miljøstyrelsen har netop offentliggjort et samlet overblik med mulige PFOS-forureninger. Det sker som følge af en omfattende forurening med PFOS i Korsør, hvor stoffet er fundet i store mængder i grundvandet og i mennesker, der har spist kød fra lokalt græssende kvæg. Stoffet kan være sundhedsskadeligt, hvis det findes i kroppen i høje mængder. Det kan blandt andet påvirke leveren, give forhøjet blodtryk, påvirke immunsystemet hos børn og øge risikoen for flere kræftformer.

Miljøminister Lea Wermelin siger til DR, at det er regionerne og kommunernes ansvar at reagere. “Dels har jeg en forventning om, at der er fuld handling allerede, hvor man kigger på de her steder, og så er der den konkrete sag i Korsør, hvor vi også skal have vendt hver en sten”, siger Lea Wermelin.

Danske Regioner har udpeget 145 nuværende og tidligere brandøvelsespladser. Tilsvarende peger Forsvaret på 43 steder. Miljøstyrelsen oplyser, at der kan være overlap.

Temaer: |
Brancher:
Mere

FNs generalsekretær, António Guterres, advarede i et interview torsdag om et ‘økonomisk kollaps’ i Afghanistan og risikoen for millioner af døde. Han opfordrer derfor verdens lande til fortsat at forhandle med Taleban, efter at den militante islamistiske bevægelse har overtaget magten i Afghanistan.

Det skriver Ritzau.

Guterres siger videre, at Taleban kræver anerkendelse, økonomisk støtte og en ophævelse af sanktioner. Det giver ifølge FN-chefen det internationale samfund et vist spillerum til at forhandle.

Han foreslår, at det ligesom i Yemen er en mulighed at tildele Afghanistan finansielle midler uden sanktioner.

Mere

Luftforurening dræber flere mennesker på verdensplan end malaria, tuberkulose og HIV/aids til sammen. Alligevel er det kun én procent af verdens samlede udviklingsbistand, der går til bekæmpelse af netop luftforurening.

Det viser en analyse fra organisationen Clean Air Fund, skriver The Guardian.

Til gengæld gav regeringer rundt om i verden mere end 20 procent af udviklingsbistanden til fossile brændstofsprojekter i 2019 og 2020.

Mere end fire millioner mennesker dør hvert år af at indånde forurenet luft.

Temaer:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.