Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kun én supermarkedskæde har ikke bakterier fra afføring i rejer

I 44 ud af 55 danske supermarkeder er der blevet fundet fækale bakterier i vietnamesiske rejer. Det viser en aktindsigt, Danwatch har fået. “Det er noget svineri”, siger forsker fra Syddansk Universitet.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Der er større sandsynlighed for, at du et hvilket som helst sted i Danmark vil købe en pakke rejer fra Vietnam med fækale bakterier i, end at du vil købe en uden. Det viser en aktindsigt Danwatch har fået.

[Citat1]

[Boks1]

Kun et enkelt supermarked i Danmark har ikke haft fækale bakterier i deres rejer: Full House A/S. Ellers er der påvist fækale bakterier i vietnamesiske rejer i alle danskernes gængse supermarkeder. I 80 ud af 92 prøver fandt DTU Fødevareinstitut og Fødevarestyrelsen fækale bakterier.

Niveauet af fækale bakterier er underordnet

DTU Fødevareinstitut og Fødevarestyrelsen udgav i sidste uge en rapport om fødevarebårne sygdomme I Danmark. Til den testede de via stikprøver 94 pakker rejer fra Vietnam for fækale bakterier. Der blev fundet spor af fækale bakterier i 87 procent af dem. Mere præcist blev der fundet e.coli bakterier i 7,6 procent af pakkerne og enterokokker i 87 procent af dem. Til Danwatch sagde forskerne bag rapporten, at dårlig hygiejne er årsag til fækale bakterier i rejer fra Vietnam.

[Citat2]

Rapporten fortalte ikke noget om, hvor højt et niveau af fækale bakterier der var i pakkerne. Men ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi, så er det underordnet, hvor højt et niveau af fækale bakterier, der er i fødevarer.

“Niveauet er jo underordnet. Der er fundet spor af fækale bakterier i vores madvarer, og det bør der overhovedet ikke være. Det er rent ud sagt noget svineri”, siger han og uddyber; at når man finder disse bakterier, så er det et faresignal der blinker, da det viser at der er fækal forurening.

”Fækale bakterier rummer ikke bare en risiko for at udløse diarésygdomme. Bakterierne kan også overføre og sprede antibiotikaresistens, som der er rigtig meget af i Sydøstasien.”

Alarmklokkerne bør ringe

“Når vi finder spor af fækal forurening, så skal vores alarmklokker ringe. For det kan betyde, at der er en hel masse andre bakterier i fødevarerne, som kan være langt mere sundhedsskadelige end e.coli og enterokokker”, siger Hans Jørn Kolmos.

“Man bør fra køberne side sætter større krav til produktionen af rejer i Sydøstasien: Vi skal jo ikke som forbrugere være forpligtet til at varme rejer op, når der bliver antydet noget andet på indpakningen”, siger han.

DTU Fødevareinstitut og Fødevarestyrelsen har taget prøver fra supermarkeder rundt i hele landet. Samtidig er pøverne taget på forskellige tidspunkter i løbet af det seneste år. I alle supermarkeder, hvor de har foretaget tests er der blevet fundet fækale bakterier udover Full House i københavn.

Danwatch har kontaktet de supermarkeder, der har haft fækale bakterier i deres rejer. De danske supermarkeder vil dog ikke reagere før de får en henvendelse fra Fødevarestyrelsen. Flere af dem oplyser, at de har kontaktet Fødevarestyrelsen i kølvandet på rapporten, men at Fødevarestyrelsen siger, at der ikke er grund til bekymring.

[Boks2]

Fra antibiotika til afføring

Hans Jørn Kolmos mener, at fundet af fækale bakterier i vietnamesiske rejer vidner om, at der er store problemer med industrien i Sydøstasien.

“Jeg synes, at vi nu har hørt tilstrækkeligt nok gange, at der er store problemer med industrien. Først var det fund af antibiotikarester i rejerne, og nu er det også fækale bakterier”, siger han.

Fundet af antibiotikarester i rejer fra Vietnam blev afsløret af Danwatch. Det betød at forhenværende miljø-og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen og forhenværende udenrigsminister Anders Samuelsen blev kaldt i samråd i september 2018. Her opfordrede Jakob Ellemann-Jensen Vietnam til, at det fra 2020 skal være slut med at give antibiotika til raske og syge rejer.

[Boks3]

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.