Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Dårlig hygiejne er årsag til fækale bakterier i rejer fra Vietnam

Der er bakterier fra menneskelig afføring på størstedelen af de rejer, danske supermarkeder importerer fra Vietnam. Det skyldes dårlig hygiejne sent i produktionen, vurderer DTU Fødevareinstituttet.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

De vietnamesiske rejer fra din lokale køledisk er ikke lige så spiseklare, som der står på pakken. Mangel på  hygiejne, som f.eks. grundig rengøring af hænder sent i produktionskæden, har efterladt spor af fækale bakterier i størstedelen af importerede rejer fra Vietnam.

"Det overraskede os, at vi fandt de her fækale bakterier"

Annette Perge

DTU og Fødevarestyrelsen, der står bag rapporten om fødevarebårne sygdomme i Danmark, havde dog ikke forventet at finde fækale bakterier i rejerne. Det siger sektionsleder ved Fødevarestyrelsen Annette Perge.

“Det overraskede os, at vi fandt de her fækale bakterier”, siger hun.

Til Danwatch oplyser specialkonsulent Helle Korsgaard, at de fækale bakterier skyldes dårlig hygiejne.

“Det er i den sene del af produktionen, at vi kan se, at disse bakterier forekommer. Det betyder, at det er et hygiejneproblem. Der er altså et sted i produktionen, hvor der ikke er sterilt nok”, siger Helle Korsgaard, der er specialkonsulent ved DTU Fødevareinstitut.

Rapporten skulle undersøge, om der var kritisk resistens i danske fødevarer. Kritisk resistens er, hvis en bakterie bliver modstandsdygtig over for antibiotika. Det kan betyde, at en sygdom ikke kan kureres med antibiotika.

Rapporten nævner, at på trods af de strenge regler for import af fødevarer i EU, så kan det være svært at undgå forurening pga. produktionsforholdene i Asien.

Fækale bakterier på størstedelen af rejer fra Vietnam

Fra Vietnam er der blevet taget 291 prøver af rejer og fisken Pangasius. Ud af de 291 prøver er der fundet fækale bakterier i 260 af prøverne. Størstedelen af prøverne er fra rejer.

“På langt de fleste af de rejer, vi har undersøgt, har vi fundet fækale bakterier. Og det drejer sig især om rejer fra Vietnam”, siger specialkonsulent ved DTU Fødevareinstituttet Helle Korsgaard.

Undersøgelsen har fokuseret på at se, om der er kritisk resistens i bla. e.coli og enterokokker bakterier, der begge befinder sig i menneskers tarmsystemer.

“På langt de fleste af de rejer, vi har undersøgt, har vi fundet fækale bakterier. Og det drejer sig især om rejer fra Vietnam”

Helle Korsgaard

“Vi har ikke på baggrund af disse resultater kunnet sige, hvor stor en del af fækale bakterier der er i rejerne. Vi har ledt efter dem, vi har fundet dem, men vi har ikke fundet kritisk resistente bakterier”, siger Annette Perge.

Det betyder, at DTU Fødevareinstitut og Fødevarestyrelsen ikke kan sige, om der er en stor del af fækale bakterier på rejerne, eller om det er fordi, de har ledt grundigt efter dem. Konklusionen er dog stadig, at der er fundet fækale bakterier på langt størstedelen af de prøver, der er blevet taget.

På baggrund af deres fund vil Fødevarestyrelsen nu lægge mere vægt på at lede efter fækale bakterier.

Ifølge Helle Korsgaard er der, så vidt vides, ikke nogen, der er blevet syge. Hun råder dog folk til at tilberede rejerne, inden man spiser dem. Også selvom der står på pakken, at de er spiseklare. Det er dog ikke første gang, at der er fundet kritisable forhold ved vietnamesiske rejer.

Danwatch har undersøgt rejeindustrien i Vietnam

Faktaboks

  • I 2018 importerede Danmark 1.3 tons rejer fra Vietnam. Danmark importerede i alt 52 tons rejer i 2018.
  • Da Danwatch lavede undersøgelsen i 2018 var det følgende danske supermarkeder der forhandlede rejer fra Vietnam:
  • Coop: Superbrugsen, Dagli’brugsen, Kvickly, Irma Dansk Supermarked: Bilka, Føtex, Netto Dagrofa: Meny, Spar, Minkøbmand, LetKøb Reitangruppen: Rema1000 Aldi Lidl Nemlig.com

Faktaboks

  • I 2018 importerede Danmark 1.3 tons rejer fra Vietnam. Danmark importerede i alt 52 tons rejer i 2018.
  • Da Danwatch lavede undersøgelsen i 2018 var det følgende danske supermarkeder der forhandlede rejer fra Vietnam:
  • Coop: Superbrugsen, Dagli’brugsen, Kvickly, Irma Dansk Supermarked: Bilka, Føtex, Netto Dagrofa: Meny, Spar, Minkøbmand, LetKøb Reitangruppen: Rema1000 Aldi Lidl Nemlig.com

I 2018 undersøgte Danwatch vilkårene for arbejderne i den vietnamesiske rejeindustri.

Her dokumenterede Danwatch, at kæmperejer i danske supermarkeder bliver produceret under uhyrlige forhold. En af kilderne fortalte, at hun havde arbejdet 83 timer om ugen. Langt mere, end hvad der er tilladt ved vietnamesisk lov. Flere steder arbejdede folk på fabrikkerne mellem 11-17 timer om dagen.

Samtidig havde mange af arbejderne kronisk bihulebetændelse, fordi de indånder dampe af klorin, mens de arbejder i høj varme og høj luftfugtighed. Du kan læse mere om undersøgelsen her: Vietnamesiske arbejdere bliver kronisk syge af at pille rejer til danske supermarkeder.

“Vi har hørt, at det ikke foregår som det skal, også med antibiotika, vi har bare ikke nogen indikation på, at niveauerne er så høje, at vi må reagere på det. Men vi har selvfølgelig en mistanke til fødevarer importeret fra denne del af Asien”, siger Annette Perge.

Hvis du vil se, hvordan de vietnamesiske rejerne ender i din lokale frysedisk, så kan du læse denne artikel fra Danwatchs undersøgelse: Rejens rejse fra Vietnam til danske supermarkeder.

Da undersøgelsen fra DTU Fødevareinstitut og Fødevarestyrelsen var et kortlægningsprojekt, så har de ikke forelagt resultaterne for nogle af de danske supermarkeder eller importører.

COOP siger, at deres egen kontrol ikke viser, at der er fækale bakterier på deres rejer.

“I forbindelse med offentliggørelsen af DTU rapporten har Coop kontaktet vores leverandør af rejer fra Asien, herunder Vietnam. Deres analyser har ikke påvist fækale bakterier i rejer leveret til Coop”, skriver informationsdirektør i COOP Jens Juul Nielsen i en mail til Danwatch.

I en mail til Danwatch skriver kommunikationsdirektør i Rema 1000 Jonas Sørensen, at

‘vi har fuld tillid til vores leverandører’.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Supermarked eller Dagrofa.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.