De vietnamesiske rejer fra din lokale køledisk er ikke lige så spiseklare, som der står på pakken. Mangel på hygiejne, som f.eks. grundig rengøring af hænder sent i produktionskæden, har efterladt spor af fækale bakterier i størstedelen af importerede rejer fra Vietnam.
[Citat1]
DTU og Fødevarestyrelsen, der står bag rapporten om fødevarebårne sygdomme i Danmark, havde dog ikke forventet at finde fækale bakterier i rejerne. Det siger sektionsleder ved Fødevarestyrelsen Annette Perge.
“Det overraskede os, at vi fandt de her fækale bakterier”, siger hun.
Til Danwatch oplyser specialkonsulent Helle Korsgaard, at de fækale bakterier skyldes dårlig hygiejne.
“Det er i den sene del af produktionen, at vi kan se, at disse bakterier forekommer. Det betyder, at det er et hygiejneproblem. Der er altså et sted i produktionen, hvor der ikke er sterilt nok”, siger Helle Korsgaard, der er specialkonsulent ved DTU Fødevareinstitut.
Rapporten skulle undersøge, om der var kritisk resistens i danske fødevarer. Kritisk resistens er, hvis en bakterie bliver modstandsdygtig over for antibiotika. Det kan betyde, at en sygdom ikke kan kureres med antibiotika.
Rapporten nævner, at på trods af de strenge regler for import af fødevarer i EU, så kan det være svært at undgå forurening pga. produktionsforholdene i Asien.
Fækale bakterier på størstedelen af rejer fra Vietnam
Fra Vietnam er der blevet taget 291 prøver af rejer og fisken Pangasius. Ud af de 291 prøver er der fundet fækale bakterier i 260 af prøverne. Størstedelen af prøverne er fra rejer.
“På langt de fleste af de rejer, vi har undersøgt, har vi fundet fækale bakterier. Og det drejer sig især om rejer fra Vietnam”, siger specialkonsulent ved DTU Fødevareinstituttet Helle Korsgaard.
Undersøgelsen har fokuseret på at se, om der er kritisk resistens i bla. e.coli og enterokokker bakterier, der begge befinder sig i menneskers tarmsystemer.
[Citat2]
“Vi har ikke på baggrund af disse resultater kunnet sige, hvor stor en del af fækale bakterier der er i rejerne. Vi har ledt efter dem, vi har fundet dem, men vi har ikke fundet kritisk resistente bakterier”, siger Annette Perge.
Det betyder, at DTU Fødevareinstitut og Fødevarestyrelsen ikke kan sige, om der er en stor del af fækale bakterier på rejerne, eller om det er fordi, de har ledt grundigt efter dem. Konklusionen er dog stadig, at der er fundet fækale bakterier på langt størstedelen af de prøver, der er blevet taget.
På baggrund af deres fund vil Fødevarestyrelsen nu lægge mere vægt på at lede efter fækale bakterier.
Ifølge Helle Korsgaard er der, så vidt vides, ikke nogen, der er blevet syge. Hun råder dog folk til at tilberede rejerne, inden man spiser dem. Også selvom der står på pakken, at de er spiseklare. Det er dog ikke første gang, at der er fundet kritisable forhold ved vietnamesiske rejer.
Danwatch har undersøgt rejeindustrien i Vietnam
[Boks1]
I 2018 undersøgte Danwatch vilkårene for arbejderne i den vietnamesiske rejeindustri.
Her dokumenterede Danwatch, at kæmperejer i danske supermarkeder bliver produceret under uhyrlige forhold. En af kilderne fortalte, at hun havde arbejdet 83 timer om ugen. Langt mere, end hvad der er tilladt ved vietnamesisk lov. Flere steder arbejdede folk på fabrikkerne mellem 11-17 timer om dagen.
Samtidig havde mange af arbejderne kronisk bihulebetændelse, fordi de indånder dampe af klorin, mens de arbejder i høj varme og høj luftfugtighed. Du kan læse mere om undersøgelsen her: Vietnamesiske arbejdere bliver kronisk syge af at pille rejer til danske supermarkeder.
“Vi har hørt, at det ikke foregår som det skal, også med antibiotika, vi har bare ikke nogen indikation på, at niveauerne er så høje, at vi må reagere på det. Men vi har selvfølgelig en mistanke til fødevarer importeret fra denne del af Asien”, siger Annette Perge.
Hvis du vil se, hvordan de vietnamesiske rejerne ender i din lokale frysedisk, så kan du læse denne artikel fra Danwatchs undersøgelse: Rejens rejse fra Vietnam til danske supermarkeder.
Da undersøgelsen fra DTU Fødevareinstitut og Fødevarestyrelsen var et kortlægningsprojekt, så har de ikke forelagt resultaterne for nogle af de danske supermarkeder eller importører.
COOP siger, at deres egen kontrol ikke viser, at der er fækale bakterier på deres rejer.
“I forbindelse med offentliggørelsen af DTU rapporten har Coop kontaktet vores leverandør af rejer fra Asien, herunder Vietnam. Deres analyser har ikke påvist fækale bakterier i rejer leveret til Coop”, skriver informationsdirektør i COOP Jens Juul Nielsen i en mail til Danwatch.
I en mail til Danwatch skriver kommunikationsdirektør i Rema 1000 Jonas Sørensen, at
‘vi har fuld tillid til vores leverandører’.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Supermarked eller Dagrofa.