Fra 2020 skal det være slut med antibiotika til raske rejer i Vietnam

Samråd-rejer-Ministre
Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, og Udenrigsminister, Anders Samuelsen, var kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om forholdene i Vietnams rejeindustri.
Christian Erin-Madsen
Christian Erin-Madsen

JournalistHusk at dele
Branche
Christian Erin-Madsen
Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen forventer, at Vietnams rejeindustri forbyder antibiotikaforbrug til både raske og syge rejer fra 2020. Ministeren har allerede nu tillid til at importerede rejer er sikre at spise for danskerne.
Christian Erin-Madsen

JournalistFra 2020 forventer den danske Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), at Vietnam forbyder at bruge antibiotika i landbrugsproduktion til både raske og syge dyr, herunder altså også ved opdræt af rejer.

Det proklamerede Fødevareministeren, da han sammen med Udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), tirsdag var indkaldt til samråd om Vietnams rejeproduktion. Samrådet handlede om, hvad ministrene vil gøre for at undgå, at fødevarerester med antibiotikarester havner på danske spiseborde. Og hvordan de vil sikre, at fabriksansatte arbejder under forsvarlige forhold.

Begge dele tager direkte udgangspunkt i en artikelserie Danwatch i september bragte om Vietnams rejeindustri, der blandt andet eksporterer varer til Danmark.  Undersøgelsen dokumenterede, at rejer i Vietnams rejeindustri bliver fodret præventivt med antibiotika, det vil sige uanset om de er syge eller raske, og at fabriksarbejdere på rejefabrikker arbejder så længe og bliver påvirket af blandt andet klorindampe i en grad, så de bliver syge.

Christian Juhl (EL) havde indkaldt til samrådet og stillede spørgsmål flankeret af Bjarne Laustsen (S).

Antibiotikarester er skadelige

Meldingen om at forbyde det præventive forbrug af antibiotika er særligt interessant, fordi en tungtvejende del af Danwatch’s research netop fokuserede på, at det ikke kun er skadeligt for befolkningen, hvis Fødevaremyndighederne finder antibiotikarester i rejer, der er over de fastsatte grænseværdier. Forbrugere kan også reagere overfølsomt ved antibiotikarester under grænseværdierne – og i yderste tilfælde få anafylaktisk chok. Desuden øger  det antibiotikaresistens, så den type antibiotika, i yderste konsekvens, ikke længere virker.

“Det vil kunne føre til stigende behandlingsvanskeligheder”, sagde Hans Jørn Kolmos, overlæge i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet i september til Danwatch om selv en lav forekomst af antibiotikarester i rejer.

“Jo mere resistens, jo vanskeligere bliver infektionerne at behandle, jo flere mennesker dør af det. Det er jo det meget elementære regnestykke”, sagde han.

Jeg har tillid til, at vi som forbrugere i Danmark kan sætte os til spisebordet i forvisning om, at såvel danske som importerede rejer og andre animalske fødevarer, er sikre at spise

Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen

Fødevareminister: Tillid til sikre fødevarer

Meldingen fra Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om at bremse det præventive antibiotikaforbrug kommer efter Fødevarestyrelsen i september var i Vietnam for, ifølge ministeren, at hjælpe myndighederne med at lave regler om receptpligt for lægemidler til dyresygdomme.

En stor del af Vietnams rejeproduktion har ifølge Danwatch’s dokumentation et lemfældigt og ukontrolleret brug af antibiotika, men en receptpligt vil højst sandsynligt hjælpe til at dæmme op for et overforbrug.

Fødevareministeren mener ikke, at der derudover er grund til at bekymre sig om de rejer, der i øjeblikket findes i de danske kølediske.

“Jeg har tillid til, at vi som forbrugere i Danmark kan sætte os til spisebordet i forvisning om, at såvel danske som importerede rejer og andre animalske fødevarer, er sikre at spise”, sagde Jakob Ellemann-Jensen med udgangspunkt i, at danske fødevaremyndigheder ikke har fundet antibiotikarester over grænseværdierne i de første ni måneder af 2018.

Frihandelsaftale er vejen frem

Udenrigsminister Anders Samuelsen fokuserede på, at en stærk og bestemt handelspolitik hjælper til at løse problemerne med vietnamesiske arbejderes kummerlige forhold på rejefabrikker. Han fremhævede en frihandelsaftale, som EU har forhandlet med Vietnam. Aftalen mangler endelige underskrifter, men forhandlingerne blev afsluttet tidligere i år.

Aftalen stiller ifølge ministeren specifikke krav til de fem kernekonventioner fra ILO, som Vietnam allerede har ratificeret, samt de tre som de endnu ikke har ratificeret. Med aftalen forpligter Vietnam sig ifølge ministeren også til effektivt at håndhæve national arbejdsmarkedslovgivning.

Om selve problematikken med import af rejer fra Vietnam, sagde Anders Samuelsen:

“Vi skal ikke forbyde salg af vietnamesiske rejer på grund på grund af de udfordringer, som Danwatch beskriver. Det vil blot skræmme de arbejdere, som gerne vil sikre bedre vilkår. I stedet skal vi lave moderne rammer for sammenhængen. Vi skal give de økonomiske importører incitamenter til at forbedre produktionsvilkårene og til at efterleve arbejdsmarkedsstandarder”.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load