Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Fra 2020 skal det være slut med antibiotika til raske rejer i Vietnam

Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen forventer, at Vietnams rejeindustri forbyder antibiotikaforbrug til både raske og syge rejer fra 2020. Ministeren har allerede nu tillid til at importerede rejer er sikre at spise for danskerne.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Samråd-rejer-Ministre

Fra 2020 forventer den danske Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), at Vietnam forbyder at bruge antibiotika i landbrugsproduktion til både raske og syge dyr, herunder altså også ved opdræt af rejer.

Det proklamerede Fødevareministeren, da han sammen med Udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), tirsdag var indkaldt til samråd om Vietnams rejeproduktion. Samrådet handlede om, hvad ministrene vil gøre for at undgå, at fødevarerester med antibiotikarester havner på danske spiseborde. Og hvordan de vil sikre, at fabriksansatte arbejder under forsvarlige forhold.

Begge dele tager direkte udgangspunkt i en artikelserie Danwatch i september bragte om Vietnams rejeindustri, der blandt andet eksporterer varer til Danmark.  Undersøgelsen dokumenterede, at rejer i Vietnams rejeindustri bliver fodret præventivt med antibiotika, det vil sige uanset om de er syge eller raske, og at fabriksarbejdere på rejefabrikker arbejder så længe og bliver påvirket af blandt andet klorindampe i en grad, så de bliver syge.

Christian Juhl (EL) havde indkaldt til samrådet og stillede spørgsmål flankeret af Bjarne Laustsen (S).

Antibiotikarester er skadelige

Meldingen om at forbyde det præventive forbrug af antibiotika er særligt interessant, fordi en tungtvejende del af Danwatch’s research netop fokuserede på, at det ikke kun er skadeligt for befolkningen, hvis Fødevaremyndighederne finder antibiotikarester i rejer, der er over de fastsatte grænseværdier. Forbrugere kan også reagere overfølsomt ved antibiotikarester under grænseværdierne – og i yderste tilfælde få anafylaktisk chok. Desuden øger  det antibiotikaresistens, så den type antibiotika, i yderste konsekvens, ikke længere virker.

“Det vil kunne føre til stigende behandlingsvanskeligheder”, sagde Hans Jørn Kolmos, overlæge i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet i september til Danwatch om selv en lav forekomst af antibiotikarester i rejer.

“Jo mere resistens, jo vanskeligere bliver infektionerne at behandle, jo flere mennesker dør af det. Det er jo det meget elementære regnestykke”, sagde han.

Jeg har tillid til, at vi som forbrugere i Danmark kan sætte os til spisebordet i forvisning om, at såvel danske som importerede rejer og andre animalske fødevarer, er sikre at spise

Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen

Fødevareminister: Tillid til sikre fødevarer

Meldingen fra Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om at bremse det præventive antibiotikaforbrug kommer efter Fødevarestyrelsen i september var i Vietnam for, ifølge ministeren, at hjælpe myndighederne med at lave regler om receptpligt for lægemidler til dyresygdomme.

En stor del af Vietnams rejeproduktion har ifølge Danwatch’s dokumentation et lemfældigt og ukontrolleret brug af antibiotika, men en receptpligt vil højst sandsynligt hjælpe til at dæmme op for et overforbrug.

Fødevareministeren mener ikke, at der derudover er grund til at bekymre sig om de rejer, der i øjeblikket findes i de danske kølediske.

“Jeg har tillid til, at vi som forbrugere i Danmark kan sætte os til spisebordet i forvisning om, at såvel danske som importerede rejer og andre animalske fødevarer, er sikre at spise”, sagde Jakob Ellemann-Jensen med udgangspunkt i, at danske fødevaremyndigheder ikke har fundet antibiotikarester over grænseværdierne i de første ni måneder af 2018.

Frihandelsaftale er vejen frem

Udenrigsminister Anders Samuelsen fokuserede på, at en stærk og bestemt handelspolitik hjælper til at løse problemerne med vietnamesiske arbejderes kummerlige forhold på rejefabrikker. Han fremhævede en frihandelsaftale, som EU har forhandlet med Vietnam. Aftalen mangler endelige underskrifter, men forhandlingerne blev afsluttet tidligere i år.

Aftalen stiller ifølge ministeren specifikke krav til de fem kernekonventioner fra ILO, som Vietnam allerede har ratificeret, samt de tre som de endnu ikke har ratificeret. Med aftalen forpligter Vietnam sig ifølge ministeren også til effektivt at håndhæve national arbejdsmarkedslovgivning.

Om selve problematikken med import af rejer fra Vietnam, sagde Anders Samuelsen:

“Vi skal ikke forbyde salg af vietnamesiske rejer på grund på grund af de udfordringer, som Danwatch beskriver. Det vil blot skræmme de arbejdere, som gerne vil sikre bedre vilkår. I stedet skal vi lave moderne rammer for sammenhængen. Vi skal give de økonomiske importører incitamenter til at forbedre produktionsvilkårene og til at efterleve arbejdsmarkedsstandarder”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.