10. juni 2022

Minister i samråd om Danwatchs afsløring af chilenske svinefarme: “Brandærgerligt”

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) vil afvente en uvildig rapport fra Niras om kritisable forhold på chilenske svinefarme, før han vil tage bestik af situationen. Det kom frem på et samråd fredag i Udenrigsudvalget.

En nabo til en danskstøttet svinefarm i Chile viser, hvor mange fluer der er hos hende, når det er værst. Foto: Pablo Rojas Madariaga

“Det skal tages meget alvorligt”.

Sådan indledte udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i dag et samråd i Folketingets Udenrigsudvalg, hvor han skulle redegøre for Danwatch og det chilenske medie CIPER’s afsløring af miljøbelastende svinefarme i Chile med millioner af danske støttekroner ryggen. 

Flemming Møller Mortensen (S) var konkret blevet bedt om at forklare de danske millioninvesteringer i den chilenske svineproducent Coexca foretaget af den statsejede fond, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).  Ifølge myndighederne i Chile har Coexca’s farme blandt andet medført forurening og gjort naboerne syge.

IFU har i alt investeret knap 82 millioner i Coexca siden 2017 ifølge Flemming Møller Mortensen – og ejer dermed 26 procent. 

Rapport på vej

Og nu skal sagen kulegraves.

“De forhold, der rejses i artiklen i Danwatch, skal tages meget alvorligt og undersøges nærmere. Derfor er jeg også tilfreds med, at IFU allerede har taget initiativ til at få udarbejdet en uvildig teknisk og juridisk undersøgelse på baggrund af anklagerne mod Coexca”, sagde Flemming Møller Mortensen under dagens samråd.

“Det er brandærgerligt med eksempler som de her, som der er en klar historie i, men nu glæder jeg mig til at få rapporten fra Niras, der skal lave analysen, og som er kendt som et ekstremt velkonsolideret og dygtigt kvalitativt konsulentfirma, siger han.   

Klar om en til to uger 

Rapporten fra Niras forventes færdig i løbet af en til to uger, og Flemming Møller Mortensen understregede, at han herefter forventer, at eventuelle tiltag herefter bliver sat i værk.

“Jeg forventer selvsagt, at IFU hurtigst muligt sammen med ledelsen på Coexca vil få bragt de forhold i orden, som undersøgelsen måtte vise ikke efterlever det, der er chilensk lovgivning, siger han. 

Flemming Møller Mortensen garanterede også over for Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl, at han i et skriftligt svar vil redegøre for, hvornår og hvordan IFU vil trække sig ud af den chilenske investering.  

Du kan se samrådet her i Folketingets arkiv.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down