Minister skal redegøre for danske svine-penge i Chile

Chilenske svinefarme med danske udviklingskroner i ryggen forurener så kraftigt, at naboerne bliver syge. "Hvis oplysningerne er korrekte, er det selvfølgelig kritisabelt", lyder det fra udviklingsministeren, som nu vil iværksætte en uvildig undersøgelse af sagen.

Ifølge sundhedsmyndighederne i Chile er problemerne med forurening så store, at de udgør en ‘overhængende sundhedsrisiko for den omkringboende befolknings sundhed’. Foto: Pablo Rojas Madariaga

I sidste uge afslørede Danwatch i samarbejde med det chilenske medie CIPER, at delvist danskejede svinefarme i Chile sender skadedyr, spildevand og ulidelige stanke ud i lokalsamfundene, hvor de ifølge myndighederne gør folk syge. Nu får sagen et politisk efterspil herhjemme.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) bliver nu indkaldt til samråd, hvor han blandt andet skal redegøre for de danske investeringer i Chiles svineindustri. Investeringerne er foretaget fra den statsejede fond Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, er forundret over, hvorfor fonden investerer i svinefarme, der forurener i sådan en grad, at mennesker bliver syge.

”IFU går gang på gang fejl i byen, og hver gang lover de bod og bedring, men så fortsætter de alligevel bagefter. Jeg vil nu bruge jeres artikel som udgangspunkt for at indkalde ministeren til samråd, så vi kan få svar på de spørgsmål, det her rejser”, siger han.

Iværksætter uvildig undersøgelse

Sagen omhandler Chiles næststørste svineproducent Coexca, som den danske statsejede Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) har investeret 81,9 millioner kroner i og dermed ejer en fjerdedel af. 

Som Danwatch og CIPER kunne afsløre, har Coexca store problemer med hygiejnen og miljøpåvirkningen ved flere af deres svinefarme. De chilenske sundhedsmyndigheder har så sent som i januar 2022 konstateret “overdrevne gener” med skadedyr, der giver “stress, kvalme, hovedpine og endda hudinfektioner hos børn” ved en af farmene. Efter besøget beordrede myndighederne produktionsforbud på farmen.

Produktionsforbuddet er nu blevet ophævet. Ifølge IFU bekræfter myndighederne, at de døde grise nu placeres i kølecontainere, og at der ikke er problemer med fluer og lugtgener. Der er ifølge myndighederne dog stadig problemer med håndteringen af gylle.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen oplyser, at han er overrasket over kritikken af IFU’s investeringer i Chiles svineproduktion.

”Hvis oplysningerne er korrekte, er det selvfølgelig kritisabelt. IFU har oplyst, at der er stillet krav om, at selskabet på miljøområdet skal overholde national lovgivning samt relevante EU-standarder, hvilket er aftalt i en handlingsplan. IFU vil på baggrund af kritikken iværksætte en uvildig undersøgelse, som jeg vil afvente”, skriver han i en mail.

IFU’s kommunikationsdirektør Rune Nørgaard bekræfter også, at de “vil iværksætte en uvildig ekspertundersøgelse af alle relevante miljøforhold og de kritikpunkter, der er rejst i artiklen”. 

“Vi har kun interesse i, at vores investeringer har en positiv udviklingseffekt. Derfor er vi også åbne overfor kritik og vil handle på den, hvis det viser sig, at forholdene ikke er i orden,” skriver Rune Nørgaard til Danwatch i en mail efter offentliggørelsen af vores undersøgelse om Coexca.

Udenrigsministeriet oplyser desuden, at IFU og den danske ambassade i Chile har hjulpet de chilenske myndigheder med at få udarbejdet et lugtudledningsregulativ, som blev vedtaget i januar i år. Det er første gang, at Chile har indført regler og tærskelværdier for lugten fra svineproduktioner.

Grønne og sociale løfter

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) lægger selv vægt på, at alle deres investeringer skal “understøtte den grønne omstilling og bidrage til at reducere fattigdom og ulighed”.

“Derudover har vi et skarpt fokus på virksomhedernes sociale og samfundsmæssige ansvar, der bl.a. skal sikre de ansatte ordentlige vilkår, og at virksomhedens produktion sker på et socialt og miljømæssigt bæredygtigt grundlag”, skriver IFU på deres hjemmeside.

Ifølge Enhedslistens Christian Juhl er der dog langt fra de ambitioner og til at investere i forurenende chilenske svinefarme.

”Det projekt har jo intet med udvikling at gøre overhovedet”, siger han.

”IFU skal leve op til de principper, de siger, de har. Og så er der også den nye klimavinkel, som de har lovet os at følge. Men her er der altså tale om en svinefabrik, og sådan en skal virkelig drives meget specielt for at kunne kalde det et klimavenligt projekt. Derfor er det jo vigtigt, at de overholder deres principper, for det er statens penge, de bruger”.

Christian Juhl ønsker, at IFU kommer helt ud af investeringen i Chiles svinefarme og fremover afholder sig fra sådanne projekter. Men som tingene er nu, har IFU også et ansvar for at udbedre situationen på de pågældende svinefarme.

”Som minimum skal de i hvert fald bruge deres indflydelse på at overholde deres principper, og så må de jo bevise, at de kan levere. Men jeg mener ikke, IFU har noget at gøre i svinefabrikker i Chile”, siger han.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down