Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Mødrene bærer de største byrder under pandemien. Det vil kunne mærkes lang tid fremover

I dette nyhedsoverblik ser vi på, hvordan Covid-19 har påvirket den globale ligestilling. Vi skal også en tur på stadion, i klippehule og i skoven.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik. 

Efter en uges pause og lidt rykken rundt, udkommer vi fast om torsdagen, og i denne uge skal vi en tur ind bag hjemmets fire vægge for at se på, hvordan Covid-19 har påvirket den globale ligestilling.

Vi skal også en tur på stadion, i klippehule og i skoven.

Ligestilling

Mødrene bærer de største byrder under pandemien. Det vil kunne mærkes lang tid fremover

Vi er alle blevet ramt hårdt af Covid-19, men en række undersøgelser og historier viser, at der over hele verden er et familiemedlem, der rammes hårdere end alle andre: Mor.

Problemerne tager forskellig form rundt om i verden, men overordnet set har Covid19 fået ligestillingen til at gå tilbage eller blottet de uligheder, der stadig eksisterer. Og det handler især om, hvad der skete, da hele verden blev sendt hjem for at arbejde, mens skoler og institutioner blev lukket. 

For mange kvinder betød det, at de skulle være mor og medarbejder på samme tid. I årtier har særligt vestens kamp for ligestilling handlet om at skabe systemer, der afhjalp kvinder med de hjemlige pligter, så de kunne komme på arbejdsmarkedet, uden at det betød, at mændene skulle overtage. Med Covid19 faldt det system sammen, og undersøgelser viser, at det er kvinderne, som har måtte stå for hjemmeskolingen og de huslige pligter. Resultatet er, at “mange kvinder bliver knust”, skriver stifteren af Women for Refugee Women, Natasha Walter i et indlæg i The Guardian. Det kan man også se af nylige undersøgelser fra FN og Verdensbanken, der viser, at der er flest kvinder, der mister deres jobs, eller må gå ned i tid og løn for at passe børnene, og at pandemien har vidtrækkende fysiske, psykiske og socio-økonomiske konsekvenser for kvinder.

Samtidig er det oftest kvinder, der må bekæmpe Covid19. Det er i grove træk kvinder, der sikrer hygiejnen, passer de ældre og slider på hospitalerne. I EU er der 49 millioner medarbejdere i plejesektoren, der står ved pandemiens frontlinje, og 76 procent af dem er kvinder. På verdensplan er 7 ud af 10 medarbejdere i frontlinjen kvinder.

Når man kigger ud i verden er der i disse dage en lang række eksempler på problemerne:

Foto: vperemen
  • Asien: I Japan er de bedre og hurtigere til at registrere selvmord end noget andet sted i verden – og i 2020 steg selvmordsraterne i Japan for første gang i et årti. Det er ikke unormalt, at kriser får flere til at tage deres eget liv, men hvor det før har været midaldrende mænd, er det denne gang kvinder, der i højere grad begår selvmord. Den primære forklaring er ifølge BBC, at kvinder er blevet ramt hårdere af den nuværende krise. Det ser man ikke bare i Japan, men også i resten af Asien, viser Nikkei Asia i en grundig og interessant gennemgang.
  • Afrika: I Sydafrika advarer Amnesty International om, de voldelige konsekvenser, det får for mange mødre, når familien bliver låst inde under nedlukninger og udgangsforbud. Landet har oplevet en markant stigning i antallet af kvinder, der bliver udsat for vold og voldtægt af deres egne familiemedlemmer. Danwatch kunne sidste forår fortælle om lignende problemer i Østafrika.
  • Latinamerika: I Latinamerika har kvinderne også oplevet en “skyggepandemi” af vold i hjemmet, som The New Humanitarian skriver det. Værst står det til i Peru, hvor mere end 8.000 kvinder er forsvundet. Nogle af dem menes at være ofre for menneskehandel, mens andre kan være blevet slået ihjel. Problemet er, ifølge kilder fra Perus ministerier, at med pandemien forsvandt den normale beskyttelse af kvinder. 
  • Europa: I en ny rapport skriver Det europæiske institut til forbedring af leve- og arbejdsvilkårene, Eurofound, at 20 års fremgang for ligestillingen kan blive tabt på de europæiske fabriksgulve. Rapporten ser på en lang række problemer i EU, men fremhæver blandt andet, at hjemmearbejdets fleksibilitet for kvinder kan blive en belastning, da det er dem, der har pligterne i hjemmet og derfor oplever en voldsom arbejdsintensitet.

    For nyligt var Danmark til eksamen hos FN’s kvindekonvention CEDAW. Du kan se, hvordan det gik lige her.

Andre nyheder:

1Oprindelige folk

Bestyrelsesformand trækker sig, efter minegigant sprang 46.000 år gammel klippehule

Bestyrelsesformanden for et af verdens største mineselskaber Rio Tinto træder tilbage. Det sker efter, at mineselskabet er kommet i modvind, fordi de i jagten på jern i Australien sprang en 46.000 år gammel klippehule, der er det tidligst kendte hjemsted for de indfødte aboriginals, skriver Al Jazeera.

2Menneskerettigheder

Nepalesere dør, mens de bygger VM-stadioner i Qatar

Hver uge dør der i gennemsnit 12 migrantarbejdere, mens de forsøger at få stadioner klar til VM-slutrunden i Qatar i 2022. En meget stor del af dem er nepalesere, der er unge, sunde og raske, skriver Kathmandu Post.

3Miljø

Myanmars militær kan ty til tømmer for at tjene penge

Protesterne, militærets voldelige reaktioner og de internationale sanktioner fortsætter i kølvandet på militærkuppet i Myanmar. Ifølge Thompson Reuters Foundation kan sanktionerne have den bivirkning, at Myanmars militær i stedet laver forretninger med virksomheder, der har lave standarder for miljøbeskyttelse, og for eksempel fælder flere af landets skove.

4Arbejdstagerrettigheder

Kina offentliggør ved en fejl rapport om forflyttelse af uighurer

Ifølge rapporten forsøger Kina at begrænse antallet af uighurer i provinsen Xinjiang ved at forflytte dem til fabrikker rundt om i landet. Ifølge rapporten er forflyttelserne frivillige, men meget tyder på, at det rent faktisk sker under tvang, skriver The Guardian.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mere

Arrestationer af politiske ledere, journalister og aktivister fortsætter i Sudan, efter militæret tidligere på ugen tog magten ved et kup. Det rapporterer den uafhænge sudanske radio- og tv-station Dabanga.

Blandt de arresterede er Siddig El Sadig El Mahdi, ledende medlem af det moderate islamistiske parti National Umma Party og Ismail El Taj fra fagforbundet Sudanese Professionals Association, der repreæsenterer 13 forskellige fagforeninger.

Den internationale menneskerrettighedsorganisation Human Rights Watch advarer om, at friheds- og menneskerettighederne er under voldsomt pres i Sudan efter kuppet og opfordrer landets nye ledelse til at beskytte såvel forsamlings- som ytringsfriheden.

Militærets magtovertagelse skete

Mere

Mere end en tredjedel af Den Europæiske Investeringsbank (EIB)’s EU-långivning sker via mellemmænd. Alligevel forsvinder de fleste af disse penge i et sort hul, uden at der offentliggøres nogen oplysninger om de endelige modtagere og ingen kontrol fra EIB af deres miljømæssige og sociale konsekvenser.

Det viser en ny rapport, udarbejdet af organisationen CEE BankWatch.

Ifølge rapporten ydede den europæiske bank alene i 2020 lån til mellemmænd for mere end 22,6 milliarder euro.

Mere

Mere end fem år efter FBI gjorde Bagmandspolitiet opmærksom på det danske firma Dan-Bunkerings salg af jetbrændstof, som er brugt til at bombe civile i Syriens borgerkrig, starter sagen endelig i dag ved byretten i Odense.

Anklagemyndigheden kræver at Dan-Bunkering og dets ejerselskab Bunker Holding betaler en klækkelig bøde samt fængselsstraf til firmaets direktør Keld Demant for brud på FN’s embargo mod Syrien.

Hele tre advokatfirmaer er hentet ind for at forsvare de anklagede, der påstår, at de ikke vidste, hvor de 172.000 tons jetbrændstof skulle anvendes.

Mere

Israels beslutning om at forbyde seks palæstinensiske menneskerettighedsorganisationer møder skarp kritik, både i og uden for Israels grænser. Den israelske avis Jerusalem Post kritiserer blandt andet regeringen for ikke at fremlægge beviser for organisationernes påståede forbindelse til terrorisme.

De seks organisationer Addameer, Al-Haq, Defense for Children Palestine, the Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development og Union of Palestinenian Women Committees beskyldes for forbindelser til den palæstinensiske organisation Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), hvilket de pure afviser.

De seks organisationer er stærke fortalere for menneskerettigheder i de israelske besatte områder og tilbyder blandt andet advokatbistand til palæstinensere, som kommer i klemme i det israelske retssystem.

Ifølge Human Rights Watch og Amnesty International er det israelske forbud et forsøg på at stække den palæstinensiske menneskerettighedsbevægelse.

Mere

Brasiliens højrepopulistiske præsident Jair Bolsanaro anklages i en omfattende senatsrapport for forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med hans katastrofale håndtering af corona-pandemien.

Det skriver det britiske magasion The Economist.

Den mere end 1.200 sider lange rapport, der er blevet lækket til medierne, anklager Bolsanaro for at have en “makaber” tilgang til pandemien, herunder at modsætte sig restriktioner og nedlukninger samt organisere store folkemøder uden hensyntagen til smitterisikoen.

Rapporten anbefaler at præsidenten samt yderligere 65 ansvarlige personer retforfølges for forbrydelser mod menneskeheden, skriver The Economist.

Corona har indtil videre kostet 606.000 brasilianere livet, en dødsrate kun overgået af USA.

Mere

»Vi er ikke interesserede i at finansiere Taleban«. Sådan lyder forklaringen på, at flere danske smykkebutikker nu stopper importen af smykkestenen labis lazuli fra Afghanistan. Det skriver Dagbladet Information.

Blandt dem, der stopper importen er smykkefirmaet Ole Lynggaard og butikken Magiske Krystaller.

Danwatch har for nylig sat fokus på den problematiske import af smykkesten, der støtter diktaturer. Læs mere her.

Mere

Forskere fra den franske olie- og gasgigant Total advarede allerede i 1971 om, at den fortsatte brug af fossile brændsler kunne have “katastrofale konsekvenser”.

Men Total offentliggjorde aldrig resultaterne og begyndte i stedet at “promovere skepsis omkring forskning om global opvarmning fra 1980’erne af”.

Sådan lyder det ifølge France 24 i en ny forskningsartikel fra det videnskabelige tidsskrift Global Environmental Change.

Tidligere er det blevet afsløret, hvordan Shell og ExxonMobil på lignende vis har kendt til klimaforandringernes effekt i mange årtier men sået tvivl om klimaforskningen udadtil.

“Disse afsløringer beviser, at Total Energies og andre olie- og gasgiganter har stjålet afgørende tid fra en hel generation til at bremse klimakrisen”, lyder det blandt i en udtalelse fra klimaorganisationerne 350.org og Notre Affaire a Tous ifølge France 24.

Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Mere

De fonde, som danske kapitalforvaltere præsenterer som allermest bæredygtige, investerer særligt i tech-virksomheder og nogle endda i gas og minedrift. Et fåtal af investeringerne er i virksomheder, der decideret arbejder for en grøn omstilling.

Det viser en analyse, som FinansWatch har lavet.

Mediet har undersøgt 15 danske fonde, som ifølge nye EU-regler om bæredygtig investering kan betegnes som “mørkegrønne”. De er kategoriseret på en måde, så bæredygtighed skal være et selvstændigt mål med investeringerne. 

Men det er altså tilfældet i de færreste af de danske fondes investeringer, som særligt tæller store tech-virksomheder som Apple og Microsoft, og ellers inkluderer virksomheder som Nestlé, det russiske gasselskab Gazprom og sydafrikanske African Rainbow Minerals, der driver platin-, kobber- og kulminer.

Temaer:
Lande: |
Mere

Det er misvisende ‘green-washing’, når Arla på deres mælkekartoner angiver, at mælken er CO2-neutral. Sådan lyder det fra miljøorganisationen NOAH og Forbrugerrådet TÆNK, som begge vil have Miljø- og Fødevareklagenævnet til se se på mejerigigantens markedsføring af deres produkter.

Det skriver Fagbladet Journalisten.

Kritikken går grundlæggende på, at fødevarer ikke kan kaldes CO2- eller klimaneutrale, for det efterlader forbrugeren med det indtryk, at produktet slet ikke efterlader sig noget klimaaftryk. Arla betegner nogle af deres produkter som ‘CO2-neutrale’, når de udligner den udledte CO2 med investeringer i projekter, der binder en tilsvarende mængde drivhusgasser. Men klimakreditter er ikke det samme som ikke at udlede CO2, lyder kritikken. 

Allerede i november sidste år klagede Margarineforeningen til Fødevarestyrelsen over Arlas markedsføring af den ‘CO2-neutrale’ mælk, men Fødevarestyrelsen gav ikke medhold i klagen. Det er den afgørelse, som NOAH og TÆNK nu vil anke til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Indonesien vil foreløbig ikke give nye tilladelser til etablering af palmeolie-plantager. Sådan lyder det fra landets Miljø- og Skovministerium, efter et officielt forbud mod nye plantager ellers udløb i september.

Forbuddet har eksisteret siden 2018, og miljøorganisationer har udtrykt stor bekymring for, hvad der ville ske, når det udløb.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Indonesien er det land i verden med tredjemest tropisk regnskov. Samtidig har det en enorm palmeolieproduktion. Men landets miljøministerium hævder ifølge Reuters, at man er lykkedes med at reducere skovrydning med 75 procent – blandt andet ved hjælp af et forbud mod at fælde regnskov fra 2011 og en større kontrol med skovbrande og ulovlig rydning.

Brancher: |
Lande:
Mere

Det populære legetøj Fidget Spinners kan indeholde stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, viser en undersøgelse af Forbrugerrådet Tænk.

I alt er 21 forskellige Fidget Spinners blevet undersøgt for en række kemiske stoffer og her indeholder 9 ud af 21 Fidget Spinner-legetøj altså stoffer som ftalat, PAH, naftalin eller siloxaner.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.