Ny rapport: Mineselskaber svigter menneskerettigheder

I en ny rapport bliver 30 mineselskaber fra hele verden vurderet på deres måde at drive deres virksomheder på. Dødsulykker på arbejdspladsen, miljøforurening og krænkelser af menneskerettigheder præger industrien i vidt omfang, viser rapport.

Foto: Martin Tuchscherer/Wikimedia Commons

Mineindustrien er kendt som en barsk industri for både miljø, lokalsamfund og menneskerettigheder. Derfor har organisationen Responsible Mining Foundation i en ny rapport vurderet 30 mineselskaber ud fra forskellige kategorier, såsom arbejdsforhold, miljøansvar og bidrag til landets økonomiske udvikling. Men miljøforurening, dødsulykker og krænkelser af menneskerettigheder bliver fremhævet af rapporten som nogle af de største problemer for selskaberne.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Rapporten Responsible Mining Index 2018 vurderer selskaber fra 16 lande, både private, børsnoterede og statsejede, som opererer på flere end 700 sites i 40 lande. Blandt selskaberne er Anglo American, Glencore, Rio Tinto og ArcelorMittal.

331 dødsfald på to år

Ifølge rapporten har de fleste selskaber formuleret og offentliggjort politikker på områder som forretningsetik, menneskerettigheder, sikre arbejdsforhold og miljøpåvirkning, men kun få selskaber kan dokumentere, at de rent faktisk efterlever disse løfter.

Mellem 2015 og 2016 har rapporten dokumenteret 331 dødsulykker på arbejdspladsen, som er fordelt på selskaberne. Dét tal kan dog være højere, da nogle af selskaberne ikke oplyser, hvor mange dødsfald de har registreret på deres arbejdsplads. Kun to ud af 27 selskaber havde ikke registreret dødsfald mellem 2015 og 2016.

Den globale mineindustri består af over 6000 selskaber. Rapporten har kun undersøgt 30 store selskaber, hvorfor dødstallet for hele industrien kan ligge langt højere.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Forsømte menneskerettigheder

De fleste selskaber har ifølge rapporten forpligtet sig til at respektere menneskerettigheder, men kun halvdelen har officielt tilkendegivet, at de forpligter sig til FN’s Retningslinjer for Erhvervsliv og Menneskerettigheder, som er internationale retningslinjer for, hvordan stater skal beskytte menneskerettigheder og virksomheder skal respektere menneskerettigheder.

Krænkelser af menneskerettigheder; såsom tvangsforflyttelser og voldelige overfald på lokalsamfund optræder i rapportens liste over de ti hyppigste, negative konsekvenser af minedrift. Her finder man også forurening af vand, jord og luft, korruption og bestikkelse.

Kun ét selskab har udtrykkeligt forpligtet sig til at beskytte menneskerettighedsforkæmpere, der hvor selskabet opererer.

Derudover kan under 10 af mineselskaberne dokumentere, at de har gjort en indsats for at holde øje med, at menneskerettigheder bliver overholdt i og omkring deres arbejdspladser.

Anglo American topper listen

Det britiske mineselskab Anglo American topper listen over de 30 selskaber, som det selskab, der lever bedst op til egne og samfundets krav til god virksomhedspraksis. På alle seks parametre ligger selskabet øverst eller i top 3.

Schweiziske Glencore ligger i top fem, når det drejer sig om arbejdsforhold og miljøpåvirkning, men falder til top ti i de resterende kategorier.

Usbekiske, statsejede Navoi MMC lå suverænt nederst på listen, hvilket dog ifølge rapporten skyldes, at det ikke var muligt at opdrive nok information om selskabet. Navoi MMC var et af de tre selskaber, der ikke offentliggjorde registrerede dødsfald på arbejdspladsen. Derudover lå mexicanske Grupo Mexico, indiske NMDC og kinesiske Zijin konsekvent blandt de nederste fem selskaber i de fleste kategorier.

Se også rapportens resultater i et interaktivt format på Responsible Mining Foundations hjemmeside.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down