Kong Frederik har i offentligheden meldt sig under de grønne klimafaner.
Det gjorde han i sin første officielle udtalelse, i bogbomben “Kongeord” og på op til flere grønne erhvervsfremstød i udlandet. Blandt andet.
“Som kongepar er vi optaget af at kunne medvirke til at give jordkloden videre til den næste generation i god stand, hvilket forudsætter, at vi fremmer den grønne omstilling. Vi vil derfor i videst mulige omfang støtte op om indsatser for naturbevarelse, biodiversitet og imødegåelse af klimaforandringer”, lyder det eksempelvis i “Kongeord”.
Dykker man imidlertid ned i porteføljerne i Kongehusets to almennyttige fonde, som fortsat bærer navnene Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond og Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys Fond, dukker nogle af verdens største oliegiganter og klimasyndere op.
De i alt 163 millioner kroner, som Kongehusets fonde har smidt i investeringsfondene, spredes ud på en lang række værdipapirer via Danske Bank.
Blandt dem finder man både oliegiganterne BP, Shell, Chevron, TotalEnergies og Equinor samt mineselskabet Anglo American. Olievirksomhederne har det til fælles, at de netop nu er i gang med at skrue op for udvindingen af olie og produktionen af fossile brændstoffer.
Desuden er der i Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond en direkte investering på 41.000 kr i oliekæmpen TotalEnergies. Dermed har fonden aktivt tilvalgt olieselskabet.
Kong Frederik om klimaet og planeten
Under COP28 i Dubai i 2023 kom kongen både med klimaråd og udtalte, at klimaet gjorde ham “berørt” til TV 2.
“Det er klart, at udbredelsen gennem nyhederne om, hvordan vores planet har det, det berører os jo alle sammen nu.”
“Det er vigtigt fra mit og min families synspunkt, at vi er opmærksomme på de ting, vi kan gøre i hverdagen”, lød det.
På et grønt erhvervsfremstød i Polen, en måned efter han overtog tronen i starten af 2024, udtalte kong Frederik sig også om kloden:
“Konsekvenserne af krisen er enorme, men det har været med til at bringe vores nationer tættere på hinanden”.
I februar 2023 talte den daværende kronprins også om planetens tilstand, under et erhvervsfremstød i Indien, der er verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser.
“Jeg er så glad for, at vores lande er gået sammen om dette grønne partnerskab. Vi kan være med til at sikre, at hele kloden får en mere bæredygtig fremtid”, lød det dengang.
“Definitionen på hykleri”
Oplysningerne om Kongehusets foretrukne investeringsfonde fremgår af fondenes årsregnskaber for regnskabsåret 2023/2024, som Danwatch har fået aktindsigt i.
“De (kongeparret, red.) skulle klart gå fondene igennem og sikre, at investeringerne hænger lidt sammen med det, de går og siger”, lyder vurderingen fra Jacob Dahl Rendtorff, der er professor i virksomhedsetik ved RUC.
Investeringerne rimer desuden dårligt på kongens bevingede ord om en jordklode i god stand og imødegåelse af klimaforandringer, lyder kritikken fra miljø- og klimaorganisationen NOAH.
“Det er vel definitionen på hykleri at foregive, at man gør ét, og så gør noget andet”, siger Jacob Sørensen, der er researcher i NOAH, og fortsætter:
“Kort fortalt mener vi, at brugen af fossil energi og bioenergi skal udfases meget hurtigt, og at man ikke bør investere i virksomheder, som benytter fossil energi og bioenergi.”
Professor Jacob Dahl Rendtorff kalder investeringerne “problematiske” for kongen.
“Hvis man er meget aktiv på det grønne område, så bliver man også nødt til at være grøn i forhold til de selskaber, man investerer i”, siger han.
“Det viser jo også generelt, at hvis man har en almennyttig fond, så bør man overveje, hvor bred en investeringsportefølje man bør have – og eventuelt omlægge til en portefølje, der slet ikke rummer investeringer, der er potentielt problematiske”, siger han.
Med få klik finder man da også Danske Banks side, der omtaler bankens produkter inden for såkaldte “ansvarlige fonde”. Her er investeringstemaerne blandt andet “klima”, “grøn energi”, “fremtidens transport” og “innovativ sundhed”.
Hoffet klapper i
Danwatch har sendt en lang række spørgsmål til Kongehuset om de fossile investeringer.
Dem har de ikke ønsket at besvare. Kongehuset har heller ikke ønsket at be- eller afkræfte, om de fortsat har pengene stående i de navngivne investeringsfonde, der står opført i de seneste to årsregnskaber for fondene.
I stedet har de sendt en skriftlig generel kommentar:
“Kongehusets Kommunikationsafdeling oplyser, at værdipapirerne i Kongehusets fonde sammensættes ud fra en række hensyn og kriterier, som blandt andet vedrører risiko, bæredygtighed og udbytte.”
“Kongehuset drøfter løbende porteføljens sammensætning med vores investeringsforvalter. Porteføljerne er omlagt siden seneste årsregnskab blandt andet med et større fokus på bæredygtighed. Vi har ingen kommentarer til porteføljens konkrete sammensætning på specifikke tidspunkter”, lyder det i svaret.
Kongehuset er ikke vendt tilbage på opfølgende spørgsmål om, hvorvidt de har skaffet sig af med nogle af de investeringsfonde, der indebærer investeringer i fossile brændstoffer.