20. april 2021

Nye EU sanktioner mod Myanmars militær kan ramme dansk tøjgigant

Det bliver nu forbudt for borgere og virksomheder i EU at handle med to holdingselskaber ejet af Myanmars militær. Det kan ramme den danske modegaint Bestseller.

Siden en række omfattende sanktioner blev løftet fra Myanmar i 2014, har multinationale virksomheder flokkedes om de billige tøjfabrikker i landet. Foto: IndustryAll Global Union

EU-landenes udenrigsministre blev mandag aften enige om nye sanktioner mod det konflikthærgede Myanmar. Konkret føjer ministrene med de nye sanktioner ti personer i militærstyret til sanktionslisten, og så tilføjer ministrene også militærets to holdingselskaber Myanmar Economic Corporation Limited (MEC) og Myanmar Economic Holdings Public Company Ltd (MEHL).

Det betyder, at der nu er 35 enkeltpersoner og to virksomheder, der er ramt af indrejseforbud i EU, og at de midler, de måtte have stående i europæiske banker, er indefrosset. Derudover er det forbudt for EU-borgere og virksomheder, der har hjemme i EU at handle med og give adgang til midler for personerne på listen. Det skriver Ministerrådet på sin hjemmeside

Det kan få konsekvenser for den danske virksomhed Bestseller, der har fået produceret tøj på tre fabrikker, der ifølge en FN-mission befinder sig i en industrizone, som er ejet af MEHL, det ene af de to holdingselskaber.

“For de konkrete fabrikker: Alle 3 fabrikker har udfyldt og underskrevet en kontraktlig bindende erklæring om, at der ikke er nogen ejerforbindelser mellem militæret og fabriksejere, militæret og land owners samt militæret og leverandørerne. Vi har ydermere fået udarbejdet uafhængige advokatrapporter med dokumentation, der bekræfter det samme. Disse viser også at alle 3 fabrikker betaler deres leje til individuelle personer og ikke til MEHL,” sagde sustainability manager hos Bestseller Dorte Rye Olsen i august til Danwatch.

I weekenden oplyste Bestseller til Politiken, at Bestseller har igangsat en yderligere undersøgelse af fabrikkernes forbindelse til MEHL. Den forventes at være klar i maj. Bestseller har opsagt sit samarbejde med en af de tre fabrikker, oplyser de i en mail.

Sanktioner mod Myanmar

Følgende sanktioner er indført i forhold til Myanmar:

  • Embargo på våben og relateret materiel
  • indefrysning af økonomiske midler samt forbud mod at stille pengemidler eller økonomiske ressourcer til rådighed for visse fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer
  • Indrejserestriktioner
  • Eksportforbud på udstyr til intern undertrykkelse
  • Eksportforbud på varer og teknologi med dobbelt anvendelse, hvis det er bestemt helt eller delvist til militær brug, militære slutbrugere eller grænsepolitiet
  • Eksportforbud mv. af udstyr, teknologi og software til monitorering af telekommunikation og internettet
  • Forbud mod tilvejebringelse af militær uddannelse til eller militært samarbejde med Myanmar Forsvaret og grænsepolitiet
Kilde: Udenrigsministeriet

EU følge UK og USA

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan militæret i Myanmar har et omfattende forretningsimperium under sig, der skaber penge til både militærets egen drift og til militærets ledelses dybe lommer. 

Særligt MEHL har vi her på Danwatch fokuseret på og blandt andet omtalt, hvordan holdingsselskabet og dets datterselskaber har doneret penge direkte til militæret, som i daglig tale kaldes Tadmadaw:

“MEHL og dets datterselskaber donerede aktiver til militæret i 2017 i forbindelse med Tatmadaws fundraisingceremonier. MEHL ydede derfor finansiel støtte til Tatmadaw og bidrog dermed til deres kapacitet til at gennemføre »udrensningsoperationerne« og alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne i 2017 mod Rohingyafolket”, skriver Den Europæiske Unions Tidende i oversigten over sanktionerede grupper. 

Tysklands udenrigsminister Heiko Maas (SPD) bekræfter de nye sanktioner over for nyhedsbureauet DPA:

“Militærregimet fortsætter sin voldsregime og manøvrerer landet længere ind i en blindgyde”, sagde han og tilføjede, at formålet med sanktionerne er at bringe militæret til forhandlingsbordet. 

Sanktionerne, der vil træde i kraft fra i næste uge, minder om dem, USA og Storbritannien ligeledes har indført mod MEHL og MEC samt en række ledende personer i militæret. 

De kommer i tillæg til en våbenembargo, som EU vedtog for nylig, og andre sanktioner mod enkeltpersoner i Myanmars militærstyre.

Ventede sanktioner

Allerede inden mødet i ministerrådet var sanktionerne ventet. Over for Politiken udtrykte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) allerede i weekenden frustration over konflikten i Myanmar. 

“Det er klart, at når yderligere sanktioner er på plads, så forventer jeg, at danske virksomheder også efterlever sanktionerne”, sagde han til Politiken.

Det fik Bestsellers direktør Anders Holck Povlsen til at udsende en pressemeddelelse, hvor han efterlyste klarhed:

“Vi opfordrer EU’s udenrigsministre til at udarbejde retningslinjer for, hvordan europæiske virksomheder skal forholde sig og ikke mindst til, hvordan vi på mest etiske og ansvarlige vis kan trække os fra de steder, hvor sanktioner påbyder det”, lød det fra direktøren  i en pressemeddelelse, som Bestseller sendte ud i weekenden. 

Lettelse hos Bestseller

Hos Bestseller hilser presse- og kommunikationschef, Morten Norlyk, de nye sanktioner velkommen. Han forestiller sig ikke, at det kommer til at få betydning for virksomheden:

“Vi har ikke produktion hos fabrikker, der har økonomisk interaktion med hverken Myanmar Economic Holdings Public Company Limited (MEHL) eller Myanmar Economic Corporation Limited (MEC). Det viser vores due diligence også, som vi jo netop er påbudt at lave på baggrund af FNs Fact Finding Mission Rapport fra 2019 som påpegede risici. Uanset hvad, så er vores ordrerplacering og samhandel på pause grundet den frygtlige situation i landet”, siger han og minder om, at senest 10 maj vil Bestseller fremlægge en redegørelse, der beskriver omfanget af virksomhedens arbejde og indsats i Myanmar.

Endnu kan Bestseller ikke udtale sig om, hvorvidt det giver mening for virksomheden fortsat at være til stede i landet. De henviser til, at “det jo af gode grunde svært at udtale sig om, da vi ikke ved om det kommer på fode igen”, siger Morten Norlyk.

Bestseller har ikke placeret nye ordrer i Myanmar siden 19. marts.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down