Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nye EU sanktioner mod Myanmars militær kan ramme dansk tøjgigant

Det bliver nu forbudt for borgere og virksomheder i EU at handle med to holdingselskaber ejet af Myanmars militær. Det kan ramme den danske modegaint Bestseller.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

EU-landenes udenrigsministre blev mandag aften enige om nye sanktioner mod det konflikthærgede Myanmar. Konkret føjer ministrene med de nye sanktioner ti personer i militærstyret til sanktionslisten, og så tilføjer ministrene også militærets to holdingselskaber Myanmar Economic Corporation Limited (MEC) og Myanmar Economic Holdings Public Company Ltd (MEHL).

Det betyder, at der nu er 35 enkeltpersoner og to virksomheder, der er ramt af indrejseforbud i EU, og at de midler, de måtte have stående i europæiske banker, er indefrosset. Derudover er det forbudt for EU-borgere og virksomheder, der har hjemme i EU at handle med og give adgang til midler for personerne på listen. Det skriver Ministerrådet på sin hjemmeside

Det kan få konsekvenser for den danske virksomhed Bestseller, der har fået produceret tøj på tre fabrikker, der ifølge en FN-mission befinder sig i en industrizone, som er ejet af MEHL, det ene af de to holdingselskaber.

“For de konkrete fabrikker: Alle 3 fabrikker har udfyldt og underskrevet en kontraktlig bindende erklæring om, at der ikke er nogen ejerforbindelser mellem militæret og fabriksejere, militæret og land owners samt militæret og leverandørerne. Vi har ydermere fået udarbejdet uafhængige advokatrapporter med dokumentation, der bekræfter det samme. Disse viser også at alle 3 fabrikker betaler deres leje til individuelle personer og ikke til MEHL,” sagde sustainability manager hos Bestseller Dorte Rye Olsen i august til Danwatch.

I weekenden oplyste Bestseller til Politiken, at Bestseller har igangsat en yderligere undersøgelse af fabrikkernes forbindelse til MEHL. Den forventes at være klar i maj. Bestseller har opsagt sit samarbejde med en af de tre fabrikker, oplyser de i en mail.

Sanktioner mod Myanmar

Følgende sanktioner er indført i forhold til Myanmar:

  • Embargo på våben og relateret materiel
  • indefrysning af økonomiske midler samt forbud mod at stille pengemidler eller økonomiske ressourcer til rådighed for visse fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer
  • Indrejserestriktioner
  • Eksportforbud på udstyr til intern undertrykkelse
  • Eksportforbud på varer og teknologi med dobbelt anvendelse, hvis det er bestemt helt eller delvist til militær brug, militære slutbrugere eller grænsepolitiet
  • Eksportforbud mv. af udstyr, teknologi og software til monitorering af telekommunikation og internettet
  • Forbud mod tilvejebringelse af militær uddannelse til eller militært samarbejde med Myanmar Forsvaret og grænsepolitiet
Kilde: Udenrigsministeriet

EU følge UK og USA

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan militæret i Myanmar har et omfattende forretningsimperium under sig, der skaber penge til både militærets egen drift og til militærets ledelses dybe lommer. 

Særligt MEHL har vi her på Danwatch fokuseret på og blandt andet omtalt, hvordan holdingsselskabet og dets datterselskaber har doneret penge direkte til militæret, som i daglig tale kaldes Tadmadaw:

“MEHL og dets datterselskaber donerede aktiver til militæret i 2017 i forbindelse med Tatmadaws fundraisingceremonier. MEHL ydede derfor finansiel støtte til Tatmadaw og bidrog dermed til deres kapacitet til at gennemføre »udrensningsoperationerne« og alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne i 2017 mod Rohingyafolket”, skriver Den Europæiske Unions Tidende i oversigten over sanktionerede grupper. 

Tysklands udenrigsminister Heiko Maas (SPD) bekræfter de nye sanktioner over for nyhedsbureauet DPA:

“Militærregimet fortsætter sin voldsregime og manøvrerer landet længere ind i en blindgyde”, sagde han og tilføjede, at formålet med sanktionerne er at bringe militæret til forhandlingsbordet. 

Sanktionerne, der vil træde i kraft fra i næste uge, minder om dem, USA og Storbritannien ligeledes har indført mod MEHL og MEC samt en række ledende personer i militæret. 

De kommer i tillæg til en våbenembargo, som EU vedtog for nylig, og andre sanktioner mod enkeltpersoner i Myanmars militærstyre.

Ventede sanktioner

Allerede inden mødet i ministerrådet var sanktionerne ventet. Over for Politiken udtrykte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) allerede i weekenden frustration over konflikten i Myanmar. 

“Det er klart, at når yderligere sanktioner er på plads, så forventer jeg, at danske virksomheder også efterlever sanktionerne”, sagde han til Politiken.

Det fik Bestsellers direktør Anders Holck Povlsen til at udsende en pressemeddelelse, hvor han efterlyste klarhed:

“Vi opfordrer EU’s udenrigsministre til at udarbejde retningslinjer for, hvordan europæiske virksomheder skal forholde sig og ikke mindst til, hvordan vi på mest etiske og ansvarlige vis kan trække os fra de steder, hvor sanktioner påbyder det”, lød det fra direktøren  i en pressemeddelelse, som Bestseller sendte ud i weekenden. 

Lettelse hos Bestseller

Hos Bestseller hilser presse- og kommunikationschef, Morten Norlyk, de nye sanktioner velkommen. Han forestiller sig ikke, at det kommer til at få betydning for virksomheden:

“Vi har ikke produktion hos fabrikker, der har økonomisk interaktion med hverken Myanmar Economic Holdings Public Company Limited (MEHL) eller Myanmar Economic Corporation Limited (MEC). Det viser vores due diligence også, som vi jo netop er påbudt at lave på baggrund af FNs Fact Finding Mission Rapport fra 2019 som påpegede risici. Uanset hvad, så er vores ordrerplacering og samhandel på pause grundet den frygtlige situation i landet”, siger han og minder om, at senest 10 maj vil Bestseller fremlægge en redegørelse, der beskriver omfanget af virksomhedens arbejde og indsats i Myanmar.

Endnu kan Bestseller ikke udtale sig om, hvorvidt det giver mening for virksomheden fortsat at være til stede i landet. De henviser til, at “det jo af gode grunde svært at udtale sig om, da vi ikke ved om det kommer på fode igen”, siger Morten Norlyk.

Bestseller har ikke placeret nye ordrer i Myanmar siden 19. marts.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.