29. december 2014

Sydkoreas It-produktion kræver menneskeliv

I Sydkorea kræver hundredvis af arbejdere nu kompensation fra Samsung for det arbejde, de mener, er årsag til deres kræftsygdom. Samsung beklager, men tager ikke skylden.


Hun var kun 21 år, da hun sov stille ind på bagsædet af sin fars taxa. Yumi Hwang og hendes forældre var på vej til hospitalet, hvor hun skulle til endnu en behandling. I to år havde hun kæmpet mod den aggressive kræftform akut myeloid leukemi  – en sjælden sygdom, der ifølge tidsskriftet Journal of Korean Medical Science, kun rammer 3 ud af 100.000 koreanere. Men antallet af leukemitilfælde blandt arbejdere i IT-industrien er steget drastisk de seneste år.
I marts 2014 havde flere end 300 koreanske elektronikarbejdere fået konstateret forskellige former for leukemi, aplastisk anæmi og multipel sclerose. Langt de fleste har arbejdet for Samsung Electronics i Sydkorea.

Et drømmejob

Yumi Hwang var blandt de heldige, da hun som 19-årig student fik job ved Samsungs Giheung fabrik. Yumi arbejdede som operatør ved samlebånd 3, hvor hun vådrensede forskellige elektronikdele. Ligesom de andre arbejdere bar hun en heldragt, der skulle beskytte elektronikdelene mod støv, men som ikke beskyttede arbejderne mod de kemikalier, der blev brugt i renseprocessen.
Mellem 500 og 1000 forskellige kemikalier bliver brugt i den del af produktionen af tablets, der kaldes semiconductor. Blandt dem mange kræftfremkaldende opløsningsmidler, som arsenik, tungmetaller, cadmium og bly.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

I begyndelsen troede Yumi Hwangs far ikke, at datterens kvalme, svimmelhed og blå mærker var tegn på noget alvorligt. Men ved et sundhedstjek hos familiens egen læge blev det klart, at noget var helt galt,og i juni 2005 fik Yumi diagnosen.
Om morgenen d. 6. marts 2007 kørte Yumi Hwang og hendes forældre den tre timer lange tur til hospitalet, hvor hun var i behandling.  Yumi lå på bagsædet og skiftevis svedte og frøs.  En lille time inden de nåede frem, opdagede moderen, at Yumi ikke længere trak vejret.
”Hun lukkede forsigtigt Yumis øjne. Vi havde stoppet bilen og pludseligt gik det op for mig, at jeg stod midt ude på vejen,” fortæller Hr. Hwang.
”Jeg lagde et tæppe over min datter og så kørte vi hjem igen.”

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Tabletproduktionens ofre

Yumi Hwangs far ville ikke acceptere, at den sjældne kræftform havde ramt hans datter ved et tilfælde. Han fandt ud af, at datterens kollega, der arbejdede ved samme samlebånd, havde sagt op efter en ufrivillig abort, og at en tidligere arbejder ved samlebåndet, var død af præcis den samme type leukæmi som Yumi.

Suk-young Lee begyndte i 1995 at arbejde ved samlebånd 3 på Samsungs fabrik i Giheung. Hun arbejdede i 2003 i en kort overgang sammen med Yumi Hwang, men få måneder efter at Yumi var startet, blev Suk-yong Lee syg. Den aggressive leukæmi blev opdaget kort efter, at hun som 31-årig fik en ufrivillig abort, og hun døde få år efter af kræft.

En tredje tidligere arbejder ved Samsung Electronics, Seong-ok Lee er i dag 39 år. Hun arbejdede i ti år sammen med Suk-young Lee ved samlebånd 3, og hun husker i dag tydeligt de første dage på fabrikken.

“Ingen fortalte mig om, hvad det var for kemikalier, jeg arbejdede med, eller om farerne ved jobbet. De ældre og erfarne arbejdere talte om, hvilke risici der var ved arbejdet, men det handlede mest om, hvordan vi passede på de produkter, som vi arbejdede med. Jeg fik at vide, at hvis jeg fik kemikalier i øjnene, så skulle jeg skynde mig at skylle dem. Det var det hele,” fortæller Seong-ok Lee.

Hun var kun 18 år, da hun begyndte arbejdet, og hun fortæller, at lønnen var meget god for en ung kvinde med en gymnasieeksamen.
Men da Seong-ok Lee efter ti år på fabrikken blev gravid, sagde hun op.
“Det var almindeligt kendt, at man ikke skulle arbejde med kemikalierne, hvis man var gravid, fordi der var en stor risiko for at abortere, eller at barnet ville blive misdannet,” siger Seong-ok Lee. Hensynet til det ufødte barn var desværre ikke nok til at hjælpe Seong-ok Lee selv, som i 2011 blev diagnosticeret med kræft i skjoldbruskkirtlen.

Udflytning af en syg industri

Overhyppighed af kræft i elektronikindustrien er et velkendt fænomen fra 1980’ernes USA og Europa. I USA forsøgte 12 kræftsyge IBM fabriksarbejdere i 1980 at få rettens ord for, at deres sygdom var arbejdsrelateret, men ingen af de 12 fik medhold. I Skotland offentliggjorde  The UK Health and Safety Executive (HSE) en undersøgelse, der pegede på, at arbejdet i semiconductor-industrien øgede risikoen for bestemte kræftformer.
Ifølge undersøgelsen var kvindelige arbejdere særligt udsatte med en to til tre gange højere risiko for at udvikle lungekræft, fire til fem gange større risiko for mavekræft og brystkræft, mens risikoen for hjernekræft var fire gange højere for mandlige arbejdere i industrien end for resten af befolkningen.

Siden er produktionen flyttet til Asien og problemerne er flyttet med. I 1990’erne døde fire arbejdere og 200 fik konstateret blyforgiftning i en thailandsk HDD virksomhed. Siden er lignende tilfælde registreret i Indien, Taiwan, Malaysia og Kina. Ifølge den amerikanske NGO Green America bliver hundredvis af arbejdere ved Nokia- og Applefabrikker i Kina stadig udsat for giftige kemikalier, til trods for Apples gentagne forsikringer om, at kemikalierne er blevet fjernet fra deres produktion.

Beklager, men det er ikke vores skyld

Som det første kræftoffer fik Yumi Hwangs far i 2011 rettens ord for, at der var en sammenhæng mellem datterens kræft, og de kemikalier, som hun blev udsat for på Samsungs fabrik. I dag er kun fire kræfttilfælde blevet anerkendt som arbejdsskader – det seneste tilfælde blev anerkendt i november 2014. I 2011 investerede Samsung 88 millioner dollars i en modernisering af produktionsforholdene i den type produktion, som Yumi Hwang og de øvrige arbejdere var beskæftiget i.

I maj 2014 – syv år efter Yumi Hwangs død– beklagede Samsung for første gang offentligt overfor ofrene.
“Flere af arbejderne på vores fabrikker har lidt af leukæmi og andre alvorlige sygdomme, og flere af dem er omkommet. Vi skulle have håndteret sagen hurtigere, og vi beklager meget, at vi ikke har gjort dette og undskylder. Vi vil kompensere ofrene og deres familier,” lød det i en udtalelse fra direktør i Samsung Electronics, Kwon Oh-hyun.

Den 7. november 2014 anerkendte en domstol i Seoul den 32-årige afdøde Lee Yun-jeongs sygdom og død som en arbejdsskade, der var relateret til hendes job på Samsung Electronics semiconductor fabrik i Seoul fra 1997-2003.
Lee Yun-Jeong blev diagnosticeret med en ondartet hjernesvulst i 2010, som hun døde af i 2012. Sydkorea sygesikring, Korean Workers’ Compensation & Welfare Service (KCOMWEL), nægtede at udbetale hendes hospitalsudgifter, indtil retten i Seoul for nylig besluttede, at staten skal kompensere alle udgifter forbundet med Lee Yun-jeongs sygdom til hendes efterladte.
Samsung Electronics er begyndt forhandlinger med ofrene og familierne, men fastholder, at kræfttilfældene ikke er arbejdsrelaterede.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down