Det er egentlig ikke, fordi klimaet har fyldt så meget i den amerikanske valgkamp. Alligevel har der været et slogan, som er blevet gentaget til de mange Trump rallies, der er blevet afholdt, og som har vakt begejstring hos hans tilhængere, “drill, baby, drill”.
Budskabet bag sætningen giver sig selv. Vandt Trump, skulle der gang i olie – og gasboringen, og dermed indfanger sloganet også, hvad vi nu kan forvente af USA’s klimapolitik de næste fire år: Velkommen til fossil energi og klimafornægtelse og farvel til klimaløfter og grøn omstilling.
Lad os starte med velkomn’erne. I forbindelse med Trumps valgkampagne har han flere gange kaldt klimaforandringer for “fup“ og “en af tidens største svindelnumre”, og det er derfor ikke den største overraskelse, at han vil gå all-in på sort energi.
USA blev allerede under Joe Biden verdens største producent af olie og gas, og ifølge flere medier agter Trump at følge i samme spor, dog med planer om at udvide offshore-boringer massivt i et forsøg på at gøre livet billigere for amerikanerne.
Det leder os lynhurtigt hen til farvel’erne. For mens Trump vil jagte fossil energi i undergrunden, vil han samtidig mindske – eller helt fjerne – udgifterne til grøn energi. Helt konkret vil Trump rulle det amerikanske klimainitiativ Inflation Reduction ACT (IRA), der har til formål at reducere udledningerne af drivhusgasser, støtte ren energi og fremme elektrificering, tilbage. “IRA sætter os tilbage i stedet for at flytte os fremad”, som han har sagt,
Og apropos at melde sig ud af klimaaftaler, så vil Trump igen trække USA ud af Paris-aftalen, der forpligter lande til at holde den globale gennemsnitstemperatur under 1,5 grader.
Alt i alt er det nogle store farvel’er og velkomn’er i forhold til klimaet, som USA og resten af verden har udsigt til med Trump siddende på den mest magtfulde position i verden. Og det sker på et tidspunkt, hvor klimaet ellers skriger på handling.
Eksempelvis konkluderede en ny FN-rapport for nylig, at verden har kurs mod en temperaturstigning på 2,8 grader på globalt plan på trods af løfter om det modsatte. Rapportens forfattere advarede i den forbindelse om, at det vil have “invaliderende effekt” på både mennesker, planeten og økonomien, hvis ikke vi handler nu.
At vi er langt fra 1,5 grader-målet, som er anført i Paris-aftalen, mærkes allerede rundt om på kloden. Bare i sidste uge var et kraftigt regnskyl skyld i katastrofale oversvømmelser i det østlige og sydlige Spanien, som har kostet mindst 217 mennesker livet, mens mange flere stadig meldes savnet.
En Carbon Brief-analyse fra tidligere i år viste desuden, at en sejr til Trump kunne føre til, at USA vil udlede fire milliarder ekstra tons CO2 i 2030 sammenlignet med Joe Bidens klimaplaner. Det svarer til, hvad verdens 140 mindst udledende lande udleder tilsammen.
Med andre ord kan valget af Trump som USA’s 47. præsident få stor betydning for klimaet og verdens befolkning. Blandt andet har vicedirektør og international chef for den grønne tænketank Concito, Jarl Krausing, sagt til Danwatch, at det vil være en “kolossal udfordring for hele verden”, hvis Trump ender som sejrherre.
Dengang var det bare spekulation, nu ser det ud til at blive virkelighed. Til det er det bare at sige: God bless us all.