Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Opposition kræver garanti fra miljøminister om giftfri bananer

Socialdemokratiet og Enhedslisten kalder tre ministre i samråd efter Danwatch før jul kunne afsløre, at importerede bananer fra Ecuador sprøjtes med pesticider, der er ulovlige i Danmark og EU. Oppositionen kræver, at bananerne undersøges for pesticidrester.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mikkel Bahl
Mikkel Bahl
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Flere danske supermarkeder sælger bananer fra Ecuador og andre lande med kritisable produktionsforhold. Danwatch har undersøgt produktionen i Ecuador og kunne kort før jul i samarbejde med DR afsløre, at bananer sprøjtes med pesticider, hvoraf mange er særligt giftige. Syv er ulovlige i EU, og hele 18 er ifølge Miljøstyrelsen forbudte i Danmark.

Læs undersøgelsen: De lever og dør af bananerne

Det har fået Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen og Enhedslistens Christian Juhl til at indkalde udviklingsministeren, erhvervsministeren og miljø- og fødevareministeren i samråd.

“Vi indkalder dem alle tre, fordi det er en kompleks problemstilling, som vi kun kan løse, hvis vi angriber den samlet. Hvis vi indkalder dem én og én, så har de en tendens til at skyde bolden frem og tilbage mellem hinanden. Det er lidt vanskeligere, når de sidder lige ved siden af hinanden,” forklarer Christian Rabjerg Madsen til Danwatch.

Garanti for giftfri bananer

Ifølge Christian Rabjerg er det en reel mulighed, at bananer, der sælges i danske supermarkeder indeholder spor af farlige pesticider. Derfor vil han kræve, at miljøministeren undersøger bananerne.

“Jeg ved ikke, om de ulovlige, kræftfremkaldende pesticider ender på danskernes fødevarer, men jeg er selvfølgelig nervøs for, at hvis man bruger det i produktionen, så findes det også på bananerne. Hvis pesticiderne ikke er lovlige i Danmark, og de fremkommer på danske fødevarer over grænseværdierne, så er det jo ikke lovligt,” siger han til Danwatch.

Christian Rabjerg Madsen minder om, at den seneste pesticid-strategi netop strammer reglerne for importerede fødevarer.

SF’s Holger K. Nielsen støtter en undersøgelse af omfanget af problemet, bekræfter han i en mail til Danwatch.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Farlige pesticider skader lokalbefolkningen

Danwatch har undersøgt bananproduktionen i Ecuador, hvor de farlige pesticiderne påføres med fly, der sprøjter giften ud over Ecuadors flere end 5000 bananplantager, og dermed rammer både bananarbejdere og lokalbefolkningen. En praksis, der heller ikke er lovlig i Danmark af hensyn til miljø og mennesker.

Flere af pesticiderne, der anvendes i Ecuadors bananplantager, er ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kræftfremkaldende eller har lignende alvorlige bivirkninger.

Der er en markant højere dødelighed og forekomst af kræft i bananprovinserne end i resten af Ecuador. Piloter, der flyver med sprøjtegift, har 40 procent højere dødelighed end resten af befolkningen. For banan-arbejderne er dødeligheden 25 procent højere.

Danwatch har specifikt undersøgt bananproduktionen i Ecuador, men mange andre lande, som danske supermarkeder importerer bananer fra, har lignende forhold.

Beskyttelse af lokale bananarbejdere

For Enhedslistens Christian Juhl er det også vigtigt at sætte fokus på forholdene for lokale arbejderne, som dyrker bananer til danske forbrugere. Han mener, at dansk bistand bør bruges til at støtte sunde og sikre arbejdspladser i udviklingslande, og at Danmark bør arbejde for et international forbud med farlige pesticider.

“Desværre er vi gået fra ikke længere at støtte opbygning af stærke fagforeninger og sikring af arbejdsmiljø og sikkerhed i Latinamerika. Det er én af fejlene lavet af denne her regering. Det skal vi have tilbage,” siger Christian Juhl til P1’s Orientering.

Han får opbakning fra SF’s udenrigsordfører Holger K. Nielsen:

“Danmark bør arbejde for at få afviklet brugen af de her farlige pesticider i udviklingslandene og gerne tilbyde assistance til eksportlandene i det arbejde,” siger han til Danwatch.

Danske supermarkeders ansvar

Christian Rabjerg Madsen kræver en undersøgelse af, om der er pesticidrester på bananer i danske supermarkeder, og hvis det skulle vise sig, at de er giftfri, så er der stadig plads til forbedringer, mener han.

“Jeg vil have en drøftelse omkring detailhandlens ansvar på det her område. Både ift. det menneskelige og det sociale ansvar. Det vil være oplagt at bede ministeren om at indlede en kritisk dialog med detailledet for at få dem til at overveje, hvordan de kan løfte en højere grad af socialt ansvar,” siger han til Danwatch.

Efter Danwatchs afsløring har han fuldstændig mistet tiltroen til certificeringen Rainforrest Alliance, som flere af de danske supermarkeder henviser til.

“Danske forbrugere kan ikke være tjent med, at der er en international certificering, som fremstår som garanti for at produkterne er produceret under miljømæssige forsvarlige forhold, når den overhovedet ikke reelt giver den beskyttelse. Så vi skal have en drøftelse af, hvordan kan vi sikre, at forbrugerne ikke bliver vildledt af de her certificeringsordninger,” siger han.

Der er endnu ikke fastsat dato for samrådet.

[INSERT_ELEMENTOR id=”20092″]

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.