Hver femte private solcelleanlæg har forbindelse til tvangsarbejde

Danskerne køber private solcelleanlæg som aldrig før, men hvis solcellerne i dem kommer fra Kina, kan de være bygget af uighuriske tvangsarbejdere fra Xinjiang-provinsen.
Danskerne køber private solcelleanlæg som aldrig før, men hvis solcellerne i dem kommer fra Kina, kan de være bygget af uighuriske tvangsarbejdere fra Xinjiang-provinsen.
Illustrationer: Roselyne Min / Grafik: Johan Seidenfaden & Sarah Hartvigen Juncker
Redaktør: Jonathan Tybjerg | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Hver femte private solcelleanlæg har forbindelse til tvangsarbejde

Til Danwatch og TV2 afviser den kinesiske ambassade i Danmark anklagerne om undertrykkelse af uighurerne og tvangsarbejde i Xinjiang. Problemerne i Xinjiang-provinsen handler om terrorbekæmpelse, hævder de, og derfor har den kinesiske regering iværksat programmer for uddannelse og økonomisk vækst, som del af et langsigtet program for terrorbekæmpelse.

“Der er intet ‘tvangsarbejde’ i Xinjiang, kun frit valg på arbejdsmarkedet, og arbejdstagerrettigheder er beskyttet i henhold til loven. Disse fakta bør også fortælles til det danske publikum”, skriver ambassaden i en mail.

Danskerne køber private solcelleanlæg som aldrig før, men solcellerne på taget kan gemme på en skyggeside.

De kan nemlig komme fra kinesiske leverandører, som gør brug af tvangsarbejde i Xinjiang-provinsen.

I en aktindsigt fra Energistyrelsen fremgår det, at hver femte private solcelleanlæg, som er sat i drift efter 1. juni 2021, er bygget på solceller fra de kinesiske virksomheder LONGi, Trina Solar, Ja Solar, Jinko Solar eller Risen Energy. 

Alle fem har ifølge flere rapporter aftaler om at købe råmaterialer fra virksomheder i Xinjiang, der får arbejdskraft gennem kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer. 

Forskere har dokumenteret, at arbejdsprogrammerne involverer tvangsarbejde og er en del af Kinas systematiske undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne. 

Læs mere her: Soleventyrets skyggeside: Dansk solenergi kan være bygget på kinesisk tvangsarbejde

Tvangsarbejde i Kinas solindustri 

Siden starten af 2021 har der været meldinger om tvangsarbejde gennem statsstyrede arbejdsprogrammer i den kinesiske solcelleindustri. 

Den første rapport om problemstillingen kom i januar 2021 fra det amerikanske konsulentbureau Horizon Advisory, og i maj 2021 kom så rapporten “In Broad Daylight- Uyghur Forced Labor and Global Solar Supply Chains” fra Sheffield Hallam Universitetet i England.

I sidstnævnte kan forskerholdet bag dokumentere, at hver eneste virksomhed i Xinjiang, der producerer materialer til solcelleindustrien, enten er involveret i arbejdsprogrammerne eller leverer til en virksomhed, der deltager i dem. 

Og disse producenter i provinsen leverer til nogle af verdens største producenter af solceller, herunder til de fem virksomheder, hvis solceller købes af danske forbrugere herhjemme. 

Laura Murphy, der er medforfatter på rapporten fra Sheffield Hallam Universitetet, fortæller, at der er stor risiko for, at de kinesiske solceller, som anvendes i Danmark, er produceret ved brug af arbejdsprogrammer. 

“Hvis de kinesiske leverandører, der leverer til Danmark, får materialer fra Xinjiang, så er solcellerne med hundrede procents sikkerhed lavet ved hjælp af tvangsarbejde. Hvis de også får materialer fra andre steder i Kina, kan du stadig ikke være sikker på, at de ikke stammer fra Xinjiang”, siger Laura Murphy, som er professor i menneskerettigheder og moderne slaveri ved samme universitet.

Forbindelserne:

Solcelleproducenten LONGi køber materialer til solceller fra to forskellige underleverandører i Xinjiang, som bruger de kinesiske arbejdsprogrammer.

I en mail skriver Longi, at virksomheden hverken tolererer tvangsarbejde eller andre krænkelser af menneskerettighederne. Longi skriver også, at virksomheden arbejder på en mere transparent forsyningskæde.

Longi svarer hverken på, om det er korrekt, at underleverandørerne gør brug af de kinesiske arbejdsprogrammer, eller om de anerkender, at programmerne involverer tvangsarbejde.

Kilde: “In Broad Daylight- Uyghur Forced Labor and Global Solar Supply Chains”

Trina Solar har tre underleverandører, som gør brug af arbejdsprogrammerne.

I en mail understreger Trina Solar, at de ikke tolererer brugen af tvangsarbejde. Virksomheden mener ikke, at det er dokumenteret, at der foregår tvangsarbejde i forbindelse med arbejdsprogrammerne i Xinjiang.

Dermed bestrider Trina Solar den påstand, som alle de forskere, Danwatch og TV2 har talt med i forbindelse med denne historie, gentager om arbejdsprogrammerne i Xinjiang. 

Kilde: “In Broad Daylight- Uyghur Forced Labor and Global Solar Supply Chains”

Ifølge “In Broad Daylight” har Jinko Solar selv gjort brug af de kinesiske arbejdsprogrammer på sine fabrikker. Derudover har Jinko Solar to underleverandører, som bruger arbejdsprogrammerne.

Jinko Solar er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Kilde: “In Broad Daylight- Uyghur Forced Labor and Global Solar Supply Chains”

JA Solar har fire underleverandører, som gør brug af de kinesiske arbejdsprogrammer.

JA Solar har ikke svaret på vores henvendelser.

Kilde: “In Broad Daylight- Uyghur Forced Labor and Global Solar Supply Chains”

Risen Energy har fire underleverandører i Xinjiang, som bruger arbejdsprogrammer.

Risen Energy er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Kilde: “In Broad Daylight- Uyghur Forced Labor and Global Solar Supply Chains”

Kinas jerngreb om Xinjiang 

Ifølge forskere og menneskerettighedsorganisationer foregår der en systematisk undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne i Xinjiang-provinsen. 

Mest central for Beijings hårde linje i Xinjiang har været oprettelsen af flere hundreder interneringslejre, hvor op mod en million mennesker har været indespærret. 

Utallige vidnesbyrd fra tidligere fanger kan berette om tortur, tvangssterilisering og indoktrinering til “det rette kinesiske sindelag”.

Læs Qalbinur Sidiks historie her: “Det er min pligt at fortælle omverdenen om, hvad der foregår i Xinjiang…”

Derudover er tusindvis af moskeer og religiøse symboler jævnet med jorden, mens den kinesiske regering overvåger indbyggerne i Xinjiang, blandt andet via en app i deres telefoner. 

Rune Steenberg, der er antropolog ved Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet og som i flere år har studeret uighurerne, beskriver situationen som ”direkte voldelig statsundertrykkelse”. 

“Den kinesiske regerings krænkelser af menneskerettighederne i Xinjiang går langt ud over det, jeg nogensinde har forestillet mig, jeg skulle være vidne til”, siger Rune Steenberg.

Læs Erbagyt Otarbais historie her: “Vi kunne se smerten i deres øjne”

Det kan du gøre 

Også de statsstyrede arbejdsprogrammer, som solcelleindustrien i Xinjiang er en del af, indgår i Kinas jerngreb om provinsen, forklarer flere forskere. 

“Folk har reelt ikke mulighed for at sige nej til tilbuddet om at deltage i arbejdsprogrammerne, og det er dét, vi forstår ved tvangsarbejde”, fortæller professor Laura Murphy med henvisning til Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO) definition af tvangsarbejde. 

Hvis de alligevel afslår at være en del af programmerne, kan de risikere at ryge i en af de berygtede lejre.

I en rapport fra Nankai-Universitetet i Kina, som blev betalt af den kinesiske regering selv, fremgår det også, at arbejdsprogrammerne er designet til nedbryde uighurernes oprindelige kultur ved at få dem væk fra deres landsbyer.

Ifølge forskerne, er de fem solcelleproducenter, hvis solceller ender herhjemme i private solcelleanlæg, derfor også med til at understøtte undertrykkelsen af uighurerne, når de accepterer tvangsarbejde. 

Hvis man som solcellekunde gerne vil gøre noget, så opfordrer Laura Murphy til, at man er opmærksom på leverandørkæderne:

“Man kan bede om at købe solpaneler, som ikke har fået blotlagt en leverandørkæde, der går til Xinjiang”, siger Laura Murphy.

Undersøgelsen – kort fortalt
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross