Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Udenrigsministeren om dansk solenergis forbindelser til tvangsarbejde: “Vi har været for naive”

Flere partier er chokerede over risikoen for tvangsarbejde i danske solceller og kalder forholdene i Kinas Xinjiang-provins for forfærdelige. Ikke hensigtsmæssigt, at vi er så afhængige af Kina, lyder det på tværs af det politiske spektrum.

Charlotte Aagaard

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

“Det gør ondt på mig at se, hvad der foregår i Kina” .

Sådan lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), efter Danwatch og TV2’s afsløring om muligt kinesisk tvangsarbejde bag de solceller, som danske energiselskaber stiller op på danske marker. 

Jeppe Kofod forklarer, at Danmark allerede har påtalt brugen af tvangsarbejde overfor den kinesiske udenrigsminister, og at Danmark vil kæmpe for at sanktionere tvangsarbejde i Kina.

Han mener dog også, at de danske virksomheder også har et ansvar. 

“Alle steder, der er tvangsarbejde, skal vi kæmpe for at forbyde det. Men det er også vigtigt at sige, at virksomhederne har et ansvar i forhold til at sikre, at grundlæggende menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver overholdt”, siger Jeppe Kofod. 

Tvangsarbejde i solcelleindustrien 

Som Danwatch og TV2 kunne fortælle i går, køber de to store danske energiselskaber Better Energy og European Energy solceller fra kinesiske virksomheder, hvis underleverandører bruger kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer i Kinas Xinjiang-provins.

I Xinjiang foregår der ifølge forskere og menneskerettighedsorganisationer en systematisk undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne, og arbejdsprogrammerne er en del af det jerngreb, den kinesiske regering har om provinsen. 

Om programmerne siger flere eksperter, at de involverer tvangsarbejde, fordi uighurerne reelt ikke har mulighed for at sige nej til at deltage.

Hvis de gør, kan de risikere at ryge i en af de berygtede lejre, hvor utallige vidnesbyrd fra tidligere fanger kan bevidne om tortur og indoktrinering til det “rette” kinesiske sindelag.

“Den gode smag, man ellers har i munden over at få grøn omstilling til landet, forsvinder fuldstændig, når man ser og hører det her.”

Mette Abildgaard
Klima- og miljørdfører for Det Konservative Folkeparti.

Under al kritik 

En række partier på Christiansborg er ligesom udenrigsministeren forfærdede over forholdene bag kinesiske solceller. 

“Vi har jo længe vidst, at forholdene er forfærdelige, men det kommer bag på mig, at det kan føres tilbage til Danmark”, siger udenrigsordfører for De Radikale, Martin Lidegaard. 

Politisk ordfører for De Konservative, Mette Abildgaard, mener, det er under al kritik, at der en risiko for, at de solceller, der skyder op i det danske landskab, der kan være fremstillet ved brug af tvangsarbejde. 

“Den gode smag, man ellers har i munden over at få grøn omstilling til landet, forsvinder fuldstændig, når man ser og hører det her”, siger hun.

Karsten Filsø, der er energiordfører hos SF, er enig: 

“Vi kan ikke være bekendt, at vores klimaomstilling skal foregå på slavearbejde. For det er det, det er””. 

Krav til udbud

I en skriftligt kommentar kritiserer klimaminister Dan Jørgensen ligeledes brugen af tvangsarbejde i Kina, som der “skal gøres noget ved”.

“Vi har en fælles handelspolitik i EU, og herigennem skal vi lægge pres på Kina for at stoppe den praksis. Fra dansk side så vi gerne, at man helt kunne udelukke sådanne produkter”, skriver Dan Jørgensen gennem ministeriets presseafdeling.

Hvordan et eventuelt stop for kinesisk import af produkter lavet på tvangsarbejde skal se ud, uddyber klimaministeren dog ikke. 

Flere af de andre partier peger også mod løsninger i EU. 

“Vi er nødt til at se på EU-plan, hvordan vi kan stille krav til importen fra Xinjiang, ligesom USA har prøvet at gøre det”, siger blandt andre Mette Abildgaard fra De Konservative med henvisning til USA’s importstop fra netop Xinjiang. 

De Konservative, Enhedslisten, De Radikale og SF vil desuden alle have garanti for, at de offentlige udbud om solenergi, som følger af den nye aftale om firedobling af sol- og vindenergi, skal kræve en garanti for, at der ikke er brugt tvangsarbejde i produktionen af solcellerne.

“Vi har sovet i timen”

På bare 15 år er Kina gået fra at have stort set ingen produktion af solceller til at have overtaget hele forsyningskæden i sådan en grad, at det i dag dominerer markedet totalt. I 2019 var fire ud af fem solceller produceret i Kina.

Set i lyset af under, hvilke forhold de bliver produceret, mener flere partier, at det er nødvendigt, vi får produktionen af grønne teknologier hjem til Europa. 

“Vi har tidligere været alt for naive og ladet produktionen gå ud til dele af verden, hvor grundlæggende rettigheder, miljø- og arbejdsforhold ikke bliver respekteret”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Samme analyse har Martin Lidegaard: 

“Jeg vil ikke udelukke, at vi har sovet i timen, men verden har også forandret sig. De seneste 20-30 år har alle nydt godt af globaliseringen, som blandt andet har bidraget til en billig, grøn omstilling. Men vi kommer til at justere på den tilgang, vi har haft”, siger Martin Lidegaard. 

Han påpeger, at det udover at handle om ordentlige vilkår også handler om større sikkerhed i forsyningskæderne. Vi skal ikke gå fra at være afhængige af russisk gas til at være afhængige af kinesiske solceller, mener han. 

Mette Abildgaard fra Konservative er enig. Ifølge den politiske ordfører er det ligeledes nødvendigt at få produktionen hjem af sikkerhedsmæssige årsager. 

“Ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv var det ikke hensigtsmæssigt at være afhængig af russisk gas. På samme måde er det ikke hensigtsmæssigt, at vi er afhængige af eksempelvis Kina. Hverken når det gælder solceller eller vindmøller, hvor de også bliver en mere og mere markant aktør”, siger hun.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.