Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Soleventyrets skyggeside
- Utallige gange er der blevet dokumenteret en systematisk undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne i Xinjiang-provinsen i Kina.
- En del af undertrykkelsen sker gennem de statsstyrede arbejdsprogrammer, der forflytter uighurer fra deres hjem til store industrizoner. Fordi det er i praksis er umuligt at sige nej til programmerne, er der tale om tvangsarbejde.
- I 2021 kunne flere rapporter så dokumentere, at den kinesiske solcelleindustri også i stor stil får uighursk arbejdskraft gennem arbejdsprogrammerne i Xinjiang. Det sker i produktionen af de essentielle råmaterialer, der bruges i solceller.
- Energiselskaberne Better Energy og European Energy, der står bag nogle af de største danske solcelleparker, får deres solceller fremstillet af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i provinsen.
- De danske energiselskaber kan ikke garantere, at der ikke er uighursk tvangsarbejde bag deres solceller. Eksperter mener, at virksomhederne understøtter det kinesiske regimes undertrykkelse af uighurerne.
“Det gør ondt på mig at se, hvad der foregår i Kina” .
Sådan lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), efter Danwatch og TV2’s afsløring om muligt kinesisk tvangsarbejde bag de solceller, som danske energiselskaber stiller op på danske marker.
Jeppe Kofod forklarer, at Danmark allerede har påtalt brugen af tvangsarbejde overfor den kinesiske udenrigsminister, og at Danmark vil kæmpe for at sanktionere tvangsarbejde i Kina.
Han mener dog også, at de danske virksomheder også har et ansvar.
“Alle steder, der er tvangsarbejde, skal vi kæmpe for at forbyde det. Men det er også vigtigt at sige, at virksomhederne har et ansvar i forhold til at sikre, at grundlæggende menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver overholdt”, siger Jeppe Kofod.
Tvangsarbejde i solcelleindustrien
Som Danwatch og TV2 kunne fortælle i går, køber de to store danske energiselskaber Better Energy og European Energy solceller fra kinesiske virksomheder, hvis underleverandører bruger kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer i Kinas Xinjiang-provins.
I Xinjiang foregår der ifølge forskere og menneskerettighedsorganisationer en systematisk undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne, og arbejdsprogrammerne er en del af det jerngreb, den kinesiske regering har om provinsen.
Om programmerne siger flere eksperter, at de involverer tvangsarbejde, fordi uighurerne reelt ikke har mulighed for at sige nej til at deltage.
Hvis de gør, kan de risikere at ryge i en af de berygtede lejre, hvor utallige vidnesbyrd fra tidligere fanger kan bevidne om tortur og indoktrinering til det “rette” kinesiske sindelag.
Under al kritik
En række partier på Christiansborg er ligesom udenrigsministeren forfærdede over forholdene bag kinesiske solceller.
“Vi har jo længe vidst, at forholdene er forfærdelige, men det kommer bag på mig, at det kan føres tilbage til Danmark”, siger udenrigsordfører for De Radikale, Martin Lidegaard.
Politisk ordfører for De Konservative, Mette Abildgaard, mener, det er under al kritik, at der er en risiko for, at de solceller, der skyder op i det danske landskab, kan være fremstillet ved brug af tvangsarbejde.
“Den gode smag, man ellers har i munden over at få grøn omstilling til landet, forsvinder fuldstændig, når man ser og hører det her”, siger hun.
Karsten Filsø, der er energiordfører hos SF, er enig:
“Vi kan ikke være bekendt, at vores klimaomstilling skal foregå på slavearbejde. For det er det, det er”.
Krav til udbud
I en skriftligt kommentar kritiserer klimaminister Dan Jørgensen ligeledes brugen af tvangsarbejde i Kina, som der “skal gøres noget ved”.
“Vi har en fælles handelspolitik i EU, og herigennem skal vi lægge pres på Kina for at stoppe den praksis. Fra dansk side så vi gerne, at man helt kunne udelukke sådanne produkter”, skriver Dan Jørgensen gennem ministeriets presseafdeling.
Hvordan et eventuelt stop for kinesisk import af produkter lavet på tvangsarbejde skal se ud, uddyber klimaministeren dog ikke.
Flere af de andre partier peger også mod løsninger i EU.
“Vi er nødt til at se på EU-plan, hvordan vi kan stille krav til importen fra Xinjiang, ligesom USA har prøvet at gøre det”, siger blandt andre Mette Abildgaard fra De Konservative med henvisning til USA’s importstop fra netop Xinjiang.
De Konservative, Enhedslisten, De Radikale og SF vil desuden alle have garanti for, at de offentlige udbud om solenergi, som følger af den nye aftale om firedobling af sol- og vindenergi, skal kræve en garanti for, at der ikke er brugt tvangsarbejde i produktionen af solcellerne.
“Vi har sovet i timen”
På bare 15 år er Kina gået fra at have stort set ingen produktion af solceller til at have overtaget hele forsyningskæden i sådan en grad, at det i dag dominerer markedet totalt. I 2019 var fire ud af fem solceller produceret i Kina.
Set i lyset af under, hvilke forhold de bliver produceret, mener flere partier, at det er nødvendigt, vi får produktionen af grønne teknologier hjem til Europa.
“Vi har tidligere været alt for naive og ladet produktionen gå ud til dele af verden, hvor grundlæggende rettigheder, miljø- og arbejdsforhold ikke bliver respekteret”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
Samme analyse har Martin Lidegaard:
“Jeg vil ikke udelukke, at vi har sovet i timen, men verden har også forandret sig. De seneste 20-30 år har alle nydt godt af globaliseringen, som blandt andet har bidraget til en billig, grøn omstilling. Men vi kommer til at justere på den tilgang, vi har haft”, siger Martin Lidegaard.
Han påpeger, at det udover at handle om ordentlige vilkår også handler om større sikkerhed i forsyningskæderne. Vi skal ikke gå fra at være afhængige af russisk gas til at være afhængige af kinesiske solceller, mener han.
Mette Abildgaard fra Konservative er enig. Ifølge den politiske ordfører er det ligeledes nødvendigt at få produktionen hjem af sikkerhedsmæssige årsager.
“Ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv var det ikke hensigtsmæssigt at være afhængig af russisk gas. På samme måde er det ikke hensigtsmæssigt, at vi er afhængige af eksempelvis Kina. Hverken når det gælder solceller eller vindmøller, hvor de også bliver en mere og mere markant aktør”, siger hun.