22. juli 2022

EU vil forbyde import af varer produceret med tvangsarbejde

EU-kilder forventer, at bomuld og solpaneler fra Xinjiang bliver omfattet af et kommende europæisk forbud. Solcellebranchen forsøger at få Kommissionen til at begrænse forbudet

Tvangsarbejde er udbredt i Kinas Xinjiang-provins, hvor uighurer får valget mellem tvangsarbejde eller et ophold i genopdragelseslejr Foto: Joerg Boethling/Ritzau Scanpix

EU er klar til at sætte en effektiv stopper for al import af varer, der er produceret ved hjælp af tvangsarbejde. Det bekræfter en talsmand for Kommissionen over for Danwatch. 

“Vi bliver nødt til at sætte en stopper for importen af varer, der er fremstillet med tvangsarbejde, uanset om det foregår indenfor EU eller udenfor,” siger talsmanden.

Så snart sommerferien er forbi, vil EU-Kommissionen derfor præsentere sit forslag. Og hvis man skal dømme efter udfaldet af den seneste afstemning i EU-Parlamentet om sagen, er flertallet på forhånd hjemme. 

Ikke mindre end 503 ud af parlamentets 704 medlemmer opfordrede i begyndelsen af juni Kommissionen til at forbyde al import af varer, som er fremstillet ved hjælp af tvangsarbejde.

Den samme brede opbakning går igen i EU’s officielle handelspolitik og i EU-Parlamentets gældende Kina-politik.

Fokus på Xinjiang

Det store spørgsmål bliver, hvilke varer og geografiske områder, som vil blive omfattet af det kommende forbud, som ventes at træde i kraft i midten af 2023. 

Her er Unionens blik stift rettet mod Kina og især mod Xinjiang-provinsen, hvor masseinternering og statslige  tvangsarbejdsprogrammer er udbredte som led i det kinesiske kommunistpartis forsøg på at kontrollere landets uighuriske mindretal.  

Som Danwatch og TV2 har dokumenteret er en meget stor del af danske solcelleanlæg bygget med solpaneler fra de kinesiske producenter Longi, Trina, Ja, Risen og Jinko. De fem firmaer anklages ifølge forskningsrapporten In Broad Daylight – Uyghur Forced Labor and the Global Solar Supply Chain for at anvende underleverandører, som bruger tvangsarbejde – eller for selv at gøre det.

Læs også: Solcelleeventyret skyggeside: Danske solceller kan indeholde uighurisk tvangsarbejde.

Ifølge en pressetalsmand i Parlamentet er der næppe tvivl om, at det kommende forbud vil komme til at omfatte varer fra Xinjiang-provinsen, herunder især importen af bomuld og solpaneler. 

Og det skarpe fokus på Kinas undertrykkelse af uighurerne i Xinjiang og den massive anvendelse af tvang i de såkaldte arbejdsprogrammer går da også igen i mange af de ikke mindre end 107 høringsvar, som Kommissionen har modtaget forud for fremsættelsen af forslaget.

Flere uighuriske eksilorganisationer hilser det kommende forbud velkomment og det samme gør European Coalition for Corporate Justice, ECCJ, der er et netværk af 450 europæiske  NGOer, fagforeninger og forbrugerorganisationer, der arbejder for at fremme virksomheders  ansvar for menneskerettighederne.

I en kommentar opfordrer ICCJ til at det kommende forbud bliver effektivt og nævner specifikt Xinjiang som en oplagt region, der bør omfattes af forbuddet på grund af den udbredte risiko for tvangsarbejde i varer, der er fremstillet på provinsens mange fabrikker og  landbrug.

Læs også: Kvinden, der ikke ville tie.
“Det er min pligt at fortælle omverden, hvad der foregår i Xinjiang..”

Solcellebranchen bekymret

Blandt de mange høringssvar finder man da også adskillige fra nationale firmaer, som beskæftiger sig med byggeri af solcelleanlæg. 

Det gælder også fra den europæiske brancheforening Solar Power Europe, der repræsenterer 270 virksomheder og organisationer inden for solcellebranchen, heriblandt den danske brancheforening Dansk solkraft, energigiganten Ørsted og solcelleentreprænøren European Energy. 

Solar Power Europe foreslår blandt andet, at virksomheder, der allerede er medlem af forskellige tilsynsordninger skal fritages fra kontrol, at EU’s kontrol skal begrænses til stikprøver, og at indkøringsfasen for det nye forbud skal være så lang som muligt.  

Som begrundelse fremhæver Solar Power Europa blandt andet, at importforbuddet ikke må pålægge virksomhederne for stor en administrationsbyrde samt, at “EU i øjeblikket er fuldstændig afhængig” af import fra Kina og Sydøstasien i bestræbelserne på at gennemføre den grønne omstilling.

Hvis importen fra Kina skal stoppe, er der behov for først at genopbygge en europæisk produktionskapacitet, understreger brancheforeningen. 

EU-Kommissionen vil ikke på forhånd bekræfte, hvilke varer eller geografiske områder, som vil blive omfattet af det nye forbud, men en talsmand understreger over for Danwatch, at det er meningen at forbudet skal være “effektivt” og “omfatte alle produkter, som findes på det europæiske marked.”

Ifølge en talsmand for EU-Parlamentets udvalg for international handel bliver Kommissionens forslag om et importforbud fremsat den 13. september, hvorefter det skal det debatteres i EU-Parlamentet og i Det Europæiske Råd.

Denne denne proces ventes at tage tre-fire måneder, hvorefter forbudet kan vedtages og formentlig træde i kraft fra midten af 2023. 

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right