Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

MEP’ere: Stop eksport af våben, der kan ende i Yemen

Siden krigen i Yemens begyndelse i 2015 er våbeneksport til regionen eksploderet på trods af, at det ifølge eksperter er i strid med EU-regler og FN-traktaten om våbenhandel. Og det skal stoppe, mener EU-parlamentarikere.
Europa-Parlamentet i Strasbourg, Frankrig.
Europa-Parlamentet i Strasbourg, Frankrig.

Derfor skal du bruge 2 minutter på denne artikel:

Danwatch Perspektiv undersøger i en ny serie den glemte krig i Yemen. Hvad handler den om, og hvem tjener penge på den? EU-lande eksporterer våben til lande, der bomber i Yemen – men må de godt det? Har våbenindustrien et ansvar for de tusinder, der er blevet dræbt i luftangreb? Og hvad er Danmarks rolle i egentlig i krigen?

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Alle nye våbeneksporttilladelser strider klart mod Fællesholdningen”, siger Bodil Valero, EU-parlamentariker for svenske Miljøpartiet.

Valero refererer til våbeneksporttilladelser, der er udstedt efter krigen i Yemen brød ud i marts 2015 – samt EU’s egne regler om våbeneksport, kendt som Fællesholdningen fra 2008.

Og det har Europaparlamentet faktisk sagt i årevis. I 2016, 2017 og 2018 vedtog parlamentet i alt fire resolutioner om situationen i Yemen. Resolutioner har ikke nogen juridisk bindende funktion, men er parlamentets talerør til at tilkendegive sin holdning om visse emner.

Siden 2016 har Europaparlamentet desuden opfordret EU’s udenrigschef Federica Mogherini til at implementere en våbenembargo mod Saudi-Arabien.

Det er endnu ikke sket.

De bryder loven

EUs Fælles Holdning fra 2008 er en bindende aftale, der forpligter landene til at implementere reglerne for eksportkontrollen af militært udstyr. Fællesholdningen er en beslutning under Rådet for den Europæiske Union.

Holdningen fremstiller 8 kriterier, der skal overvejes, når nationale myndigheder skal vurdere, om våben må eksporteres.

“Medlemsstater skal udvise særlig forsigtighed og årvågenhed og overveje det militære udstyrs karakter […] i udstedelsen af eksporttilladelser til lande, hvor seriøse menneskerettigheds-krænkelser er blevet etableret af kompetente organisationer i FN, af EU eller Europarådet (Europæisk menneskerettighedsorganisation, red.).”

“Medlemsstater skal nægte at udstede eksporttilladelser, hvis der er en klar risiko for, at den militære teknologi eller udstyr kunne blive brugt til at begå alvorlige overtrædelser af den humanitære folkeret”.

“Medlemsstater skal nægte at udstede eksporttilladelse, hvis der er en klar risiko for, at modtageren ville benytte den militære teknologi eller udstyr aggressivt mod et andet land […] Medlemslande skal overveje sandsynligheden for væbnet konflikt mellem modtagerlandet og et andet land”.

Rina Ronja Kari, EU-parlamentariker for Folkebevægelsen mod EU, siger til Danwatch, at hun stemte for resolutionen i 2016, selvom den ikke får “stor praktisk betydning”, men:

“Jeg mener helt afgjort, at de bryder loven, og jeg synes, de burde holde op med det”, siger Rina Ronja Kari.

Læs artiklen fra denne serie: EU’s våbensalg til Saudi-Arabien traktatstridigt

Hun bakkes op af Bodil Valero, der i mange år har beskæftiget sig med våbenlovgivning i både Sverige og EU og været ordfører på området i EU-parlamentet.

Valero peger på, at problemet ikke ligger hos EU’s udenrigschef, men hos medlemsstaterne.

“De (medlemstaterne, red.) vil ikke have en embargo, for de sælger næsten alle sammen våben”, siger Valero.

Auken: Bør have retlige konsekvenser

Margrete Auken, EU-parlamentariker for SF, er bestyrtet over, at EU-landene ikke lever op til deres forpligtelser. Ifølge hende er det åbenlyst, at landene overtræder Fællesholdningen om våbeneksport:

“De skal holdes ansvarlige for det, så de omsider kan begynde at tage deres egne vedtagelser alvorligt”, siger hun til Danwatch.

Ifølge Auken er det i den enkelte medlemsstats retssystem, at man bør tage fat:

“Når vi laver noget, der er retligt bindende, så må det også have retlige konsekvenser, når det bliver overtrådt. Det er indlysende”, siger hun og fortsætter:

“Det er tydeligvis fordi, landene ikke selv tager deres forpligtelser alvorligt. De tror, de kan gemme sig bag EU, så det bliver en gratis omgang at tilslutte sig de de fælles erklæringer, og sådan må det naturligvis ikke være”.

Enkelte medlemslande – Tyskland, Danmark, Finland, Holland og, Norge – tog efter drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi i oktober sidste år initiativ til en våbenembargo mod Saudi-Arabien.

EU-regler er bindende

Danwatch har spurgt EU-Kommissionen, hvorvidt Fællesholdningen om våbeneksport er juridisk bindende.

“Fællesholdningen er bindende for alle medlemslande og implementeret under deres ansvar”, skriver en EU-talsmand til Danwatch.

Talsmanden forklarer, at Fællesholdningen er en såkaldt ‘beslutning’, som er taget af Rådet for den Europæiske Union på området Fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP).

Beslutninger taget på FUSP-området kan ikke betegnes som ‘love’, men såkaldte ‘retsakter’, som dog “forpligter medlemsstater til de holdninger, der bliver vedtaget”, skriver talsmanden

Hjælp os med at bringe dig tættere på verden

På Danwatch sætter vi ikke bare tingene ind i en større sammenhæng. Vi sætter også dig ind i en større sammenhæng. Vi laver journalistik, der forbinder dig til verden ved at se nærmere på de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Og vi perspektiverer det til de grundlæggende problemer, det skaber for sårbare mennesker, vores miljø og vores klima.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.