Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Politikere kræver uafhængig undersøgelse af krænkelser ved Tyrkiets grænsemur

Både danske og europæiske politikere kræver en uvildig undersøgelse af hvorvidt militærudstyr fra EU og Danmark til Tyrkisk grænsepoliti bidrager til brud på menneskerettighederne. Udenrigsminister Anders Samuelsen afviser kravet.
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Der kommer ikke en uafhængig undersøgelse af, om penge fra Danmark og EU ufrivilligt har støttet alvorlige krænkelser i Tyrkiet, hvis det står til udenrigsminister Anders Samuelsen og flertallet af Folketingets partier.

Det kom frem i en forespørgselsdebat i folketingssalen torsdag med ordførere fra samtlige partier i Folketinget, på baggrund af Danwatchs og Politikens afdækning – i samarbejde med det europæiske netværk af graverjournalister, EIC – af, at EU har foræret Tyrkiet pansrede overvågnings-køretøjer og andet udstyr til grænsekontrol for over 600 millioner kroner.

Læs Billions for Borders

Med periskoper, der kan opdage mennesker på mindst ti kilometers afstand, overvåger militære køretøjer indkøbt af EU en grænsemur mellem Syrien og Tyrkiet. EU hævder, at udstyret skal sikre Europas borgere. Danmark og EU kan ikke bare overlade ansvaret for eventuelle lovbrud til Tyrkiet, siger ekspert Thomas Gammeltoft-Hansen i undersøgelsen Billions for Borders. Lavet i samarbejde med Politiken og det internationale netværk af graverjournalister EIC, European Investigative Collaborations. Læs den her.

Læs Billions for Borders

Med periskoper, der kan opdage mennesker på mindst ti kilometers afstand, overvåger militære køretøjer indkøbt af EU en grænsemur mellem Syrien og Tyrkiet. EU hævder, at udstyret skal sikre Europas borgere. Danmark og EU kan ikke bare overlade ansvaret for eventuelle lovbrud til Tyrkiet, siger ekspert Thomas Gammeltoft-Hansen i undersøgelsen Billions for Borders. Lavet i samarbejde med Politiken og det internationale netværk af graverjournalister EIC, European Investigative Collaborations. Læs den her.

Også i Europa Parlamentet blev sagen debatteret i denne uge, hvor Tyrkiet blev stærkt kritiseret for at bevæge sig væk fra demokratiske værdier over en bred kam af politiske partier, og der blev krævet en uvildig undersøgelse af meldingerne om krænkelser ved grænsen til Syrien begået af Tyrkiet.

Af samme årsag havde Rasmus Nordqvist fra Alternativet rejst debatten. Human Rights Watch melder, at syriske asylansøgere bliver skudt af grænsevagter i forsøget på at flygte til Tyrkiet samt at FN’s flygtningeorganisation UNHCR oplyser, at grænsemuren på 911 kilometer de facto er lukket og forhindrer syrere i at søge asyl – hvilket er i strid med flygtningekonventionen.

I dag fredag vedtog Folketinget imidlertid med stemmerne 62 mod 39, at Danmark fortsætter sin økonomiske støtte til Tyrkiet-aftalen.

ALT, SF og EL: Suspender penge til Tyrkiet

Under debatten forklarede udenrigsminister Anders Samuelsen, at EU kommissionen som har ansvaret for finansiering og implementering af støtten, har fået forsikring af de tyrkiske myndigheder om, at de pansrede køretøjer bliver brugt som aftalt i overensstemmelse med international lov og med respekt for menneskerettighederne.

Men at bero sig på Tyrkiets forklaringer er ikke godt nok for Alternativet, Enhedslisten og SF, som ønsker uvildig undersøgelse af krænkelserne. Derfor har de stillet forslag om at Danmark suspenderer sit økonomiske bidrag til Tyrkiet – specifikt pengene til grænseværnet -, hvilket Dansk Folkeparti bakker op om.

Rasmus Nordqvist spurgte udenrigsministeren, om der bliver foretaget “reelle evalueringer af menneskerettigheder i aftalen, eller om man alene læner sig op ad Tyrkiets regerings svar”. Hvortil Anders Samuelsen (ALT) svarede:

“Der bliver fulgt op løbende fra Kommissionens side, og det er vigtigt. Og det gør vi også fra dansk side gennem den dialog vi løbende har, når jeg mødes med den tyrkiske udenrigsminister”, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen.

Men det svar gør ikke Rasmus Nordqvist (ALT) tryg.

“Ja, der bliver fulgt op, men den danske regering følger op med EU-kommissionen, der følger op med Tyrkiet – hvor skal jeg stole på det henne? Når jeg samtidig hører meldinger om brud på menneskerettigheder, brud på internationale konventioner. Så er der ikke ordentligt fulgt op på det”, sagde Rasmus Nordqvist.

Pengene, som de tre partier foreslår skal suspenderes, er penge fra “førtiltrædelsesbistand” for et land, der kandiderer til et opnå medlemskab ved EU, som Tyrkiet gør.

“Formålet med at suspendere pengene er, at sige, der bliver nødt til at være konsekvenser. Der kan ikke kun være kritik, der må også være handlinger bag ord”, sagde Nordqvist.

Kan du ikke være bange for, at det vil betyde en dårlig respons fra Erdogan?

“Det er jo hele kernen. Selvfølgelig kan det det. Han har sagt, at han kan sende både og busser med flygtninge til grænserne (til Europa, red.), men gør det, at vi så ikke tør leve op til de rettigheder og internationale konventioner, vi har skrevet under på? Det synes jeg ikke”, sagde Rasmus Nordqvist.

Hvad er alternativet til aftalen?

Udenrigsminister Anders Samuelsen sagde fra talerstolen, at støtten naturligvis skal overholde international lovgivning, herunder respekt for menneskerettigheder. Samme melodi sang partifælle Henrik Dahl (LA, Nick Hækkerup (S), Naser Khader (K) og Michael Aastrup (V), der også stillede det åbne spørgsmål til kritikerne fra rød blok: Hvad er alternativet til Tyrkiet-aftalen, når man skal håndtere flygtningekrisen?

“Hvis vi affinder os med den situation, at vi accepterer, at Tyrkiet bryder menneskerettighederne og ovenikøbet får penge fra EU for det, så er der ingen grænse. Vi har lagt nøglerne til Europa i hænderne på Erdogan og givet ham alle muligheder for at lægge pression på EU, og det gør han jo løbende”, sagde Søren Søndergaard fra Enhedslisten.

Hvad er alternativet til at have en aftale med Erdogan?

“Alternativet til at have en aftale med Erdogan er at hjælpe flygtningene gennem humanitære organisationer. At sige klart og tydeligt, at så længe regimet undertrykker menneskerettighederne, så er der ingen vej frem hverken i forhold til (medlemskab af, red.) EU eller at modtage penge”, siger Søren Søndergaard.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.