1. juni 2018

Politikere kræver uafhængig undersøgelse af krænkelser ved Tyrkiets grænsemur

Både danske og europæiske politikere kræver en uvildig undersøgelse af hvorvidt militærudstyr fra EU og Danmark til Tyrkisk grænsepoliti bidrager til brud på menneskerettighederne. Udenrigsminister Anders Samuelsen afviser kravet.


Der kommer ikke en uafhængig undersøgelse af, om penge fra Danmark og EU ufrivilligt har støttet alvorlige krænkelser i Tyrkiet, hvis det står til udenrigsminister Anders Samuelsen og flertallet af Folketingets partier.

Det kom frem i en forespørgselsdebat i folketingssalen torsdag med ordførere fra samtlige partier i Folketinget, på baggrund af Danwatchs og Politikens afdækning – i samarbejde med det europæiske netværk af graverjournalister, EIC – af, at EU har foræret Tyrkiet pansrede overvågnings-køretøjer og andet udstyr til grænsekontrol for over 600 millioner kroner.

[Boks1]

Også i Europa Parlamentet blev sagen debatteret i denne uge, hvor Tyrkiet blev stærkt kritiseret for at bevæge sig væk fra demokratiske værdier over en bred kam af politiske partier, og der blev krævet en uvildig undersøgelse af meldingerne om krænkelser ved grænsen til Syrien begået af Tyrkiet.

Af samme årsag havde Rasmus Nordqvist fra Alternativet rejst debatten. Human Rights Watch melder, at syriske asylansøgere bliver skudt af grænsevagter i forsøget på at flygte til Tyrkiet samt at FN’s flygtningeorganisation UNHCR oplyser, at grænsemuren på 911 kilometer de facto er lukket og forhindrer syrere i at søge asyl – hvilket er i strid med flygtningekonventionen.

I dag fredag vedtog Folketinget imidlertid med stemmerne 62 mod 39, at Danmark fortsætter sin økonomiske støtte til Tyrkiet-aftalen.

ALT, SF og EL: Suspender penge til Tyrkiet

Under debatten forklarede udenrigsminister Anders Samuelsen, at EU kommissionen som har ansvaret for finansiering og implementering af støtten, har fået forsikring af de tyrkiske myndigheder om, at de pansrede køretøjer bliver brugt som aftalt i overensstemmelse med international lov og med respekt for menneskerettighederne.

Men at bero sig på Tyrkiets forklaringer er ikke godt nok for Alternativet, Enhedslisten og SF, som ønsker uvildig undersøgelse af krænkelserne. Derfor har de stillet forslag om at Danmark suspenderer sit økonomiske bidrag til Tyrkiet – specifikt pengene til grænseværnet -, hvilket Dansk Folkeparti bakker op om.

Rasmus Nordqvist spurgte udenrigsministeren, om der bliver foretaget “reelle evalueringer af menneskerettigheder i aftalen, eller om man alene læner sig op ad Tyrkiets regerings svar”. Hvortil Anders Samuelsen (ALT) svarede:

“Der bliver fulgt op løbende fra Kommissionens side, og det er vigtigt. Og det gør vi også fra dansk side gennem den dialog vi løbende har, når jeg mødes med den tyrkiske udenrigsminister”, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen.

Men det svar gør ikke Rasmus Nordqvist (ALT) tryg.

“Ja, der bliver fulgt op, men den danske regering følger op med EU-kommissionen, der følger op med Tyrkiet – hvor skal jeg stole på det henne? Når jeg samtidig hører meldinger om brud på menneskerettigheder, brud på internationale konventioner. Så er der ikke ordentligt fulgt op på det”, sagde Rasmus Nordqvist.

Pengene, som de tre partier foreslår skal suspenderes, er penge fra “førtiltrædelsesbistand” for et land, der kandiderer til et opnå medlemskab ved EU, som Tyrkiet gør.

“Formålet med at suspendere pengene er, at sige, der bliver nødt til at være konsekvenser. Der kan ikke kun være kritik, der må også være handlinger bag ord”, sagde Nordqvist.

Kan du ikke være bange for, at det vil betyde en dårlig respons fra Erdogan?

“Det er jo hele kernen. Selvfølgelig kan det det. Han har sagt, at han kan sende både og busser med flygtninge til grænserne (til Europa, red.), men gør det, at vi så ikke tør leve op til de rettigheder og internationale konventioner, vi har skrevet under på? Det synes jeg ikke”, sagde Rasmus Nordqvist.

Hvad er alternativet til aftalen?

Udenrigsminister Anders Samuelsen sagde fra talerstolen, at støtten naturligvis skal overholde international lovgivning, herunder respekt for menneskerettigheder. Samme melodi sang partifælle Henrik Dahl (LA, Nick Hækkerup (S), Naser Khader (K) og Michael Aastrup (V), der også stillede det åbne spørgsmål til kritikerne fra rød blok: Hvad er alternativet til Tyrkiet-aftalen, når man skal håndtere flygtningekrisen?

“Hvis vi affinder os med den situation, at vi accepterer, at Tyrkiet bryder menneskerettighederne og ovenikøbet får penge fra EU for det, så er der ingen grænse. Vi har lagt nøglerne til Europa i hænderne på Erdogan og givet ham alle muligheder for at lægge pression på EU, og det gør han jo løbende”, sagde Søren Søndergaard fra Enhedslisten.

Hvad er alternativet til at have en aftale med Erdogan?

“Alternativet til at have en aftale med Erdogan er at hjælpe flygtningene gennem humanitære organisationer. At sige klart og tydeligt, at så længe regimet undertrykker menneskerettighederne, så er der ingen vej frem hverken i forhold til (medlemskab af, red.) EU eller at modtage penge”, siger Søren Søndergaard.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down