Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Samsung går med til reformer efter dødelige sygdomme hos tidligere ansatte

Efter halvandet år med forhandlinger har Samsung nu indgået en aftale med pårørende og organisationen SHARPS om at oprette et uafhængigt udvalg, der skal inspicere Samsungs fabrikker i Sydkorea. Aftalen kommer kort efter endnu et formodet arbejdsrelateret dødsfald hos en tidligere ansat, der er nummer 76 i rækken.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Arbejderne på Samsungs fabrikker i Sydkorea kan se frem til at få uventede gæster. Fremover skal en uafhængig komité nemlig inspicere og kontrollere fabrikkernes arbejdsforhold, skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap. Aftalen er kommet i stand efter organisationen Supporters for the Health And Rights of People in the Semiconductor Industry (SHARPS) sammen med en gruppe af pårørende til syge fabriksarbejdere, The Family Committee, længe har krævet handling fra Samsung. De hævder, at arbejdet på Samsungs fabrikker i Sydkorea er sundhedsskadeligt og har ledt til 76 dødsfald og hundredvis af kræftsyge.

Endnu et dødsfald

I 2014 skrev Danwatch om de to kvinder, Yumi Hwang og Suk-young Lee, der arbejdede ved det samme samlebånd ved linje 3 på Samsung Electronics’ Giheung fabrik i Sydkorea. I 2003 blev Suk-young diagnosticeret med en ondartet hjernesvulst, og i 2007 blev Yumi diagnosticeret med den aggressive kræftform akut myeloid leukæmi.

Begge kvinder er nu døde af deres sygdomme – længe inden Yumi Hwangs forældre i 2014 fik rettens ord for, at den aggressive kræftform var forårsaget af datterens arbejde med giftige kemikalier på Samsung Electronics’ Giheung fabrik.

SHARPS anklager Samsung for at have sundhedsskadelige forhold på deres fabrikker, der har ført til en lang række tilfælde af leukæmi og andre dødelige sygdomme. Blandt andet er navnene på de kemikalier, arbejderne benytter, ikke tilgængelige for dem, og arbejderne har tidligere ikke været tilstrækkeligt beskyttet mod indånding af giftige dampe. Da kræft udvikler sig relativt langsomt, er anmeldelserne om kræftsyge arbejdere først kommet frem de senere år.

Senest skriver SHARPS, at en 29-årig kvinde, Lee Ji-hye, der arbejdede i et Samsung-laboratorium fra 2003-2011, er død efter tre år med lungekræft 27. december 2015. Ifølge SHARPS var Lee Ji-hye den sjette, der døde af en arbejdsrelateret sygdom fra Samsungs fabrikker i 2015

Ingen enighed om kompensation

Forhandlingerne med Samsung har været i gang siden maj 2014, og Samsung har nu indvilliget i at tage en række initiativer for at forbedre arbejdsmiljøet hos de ansatte.

Udover det uafhængige udvalg, skal Samsung også oprette et sundhedscenter for deres medarbejdere, mens de har lovet at udvide deres afdeling for arbejdssikkerhed og -sundhed, skriver Yonhap.

Parterne er endnu ikke nået til enighed om, hvordan Samsung skal kompensere de tidligere arbejdere, der er blevet syge. Samsung startede sidste år en pulje til kompensation for arbejdsskader, men kriterierne for at få del i puljen kritiseres for at være meget snævre.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.