Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Shell risikerer søgsmål for at bidrage til global opvarmning

Den hollandske olie- og gasgigant Royal Dutch Shell har otte uger til at tage stilling til klimakrav fra en hollandsk NGO, ellers risikerer selskabet at blive slæbt i retten. NGO’en truer med at sagsøge Shell for at have forårsaget skade på klimaet og underminere politiske tiltag om at begrænse den globale opvarmning.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Som det nyeste skud på stammen af klimasøgsmål truer den hollandske NGO, Friends of the Earth Holland, nu olie- og gasselskabet Royal Dutch Shell med et søgsmål, hvis ikke selskabet blandt andet indvilliger i helt at udfase fossile brændstoffer inden 2050. NGO’en har onsdag i et åbent brev til selskabet opstillet tre krav, som Shell har otte uger til at adressere. Ellers kan selskabet forvente at blive hevet i retten.

“Ifølge Milieudefensie (NGO’en, red.) er Shell ansvarlig for dets betydelige bidrag til klimaforandringer og de resulterende sociale og miljømæssige skader”, står det i det åbne brev, som er adresseret til Shells administrerende direktør.

 [INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Det vil ifølge NGO’en selv være det første søgsmål af sin slags, hvor søgsmålet kræver, at et selskab ændrer adfærd. Tidligere klima-søgsmål har i stedet søgt om kompensation for skader, som selskabet har forvoldt.

“Hvis vi vinder den her sag, vil det have store konsekvenser for andre fossile selskaber, og bane vejen for yderligere søgsmål mod andre forurenere af klimaet”, siger bestyrelsesformand i Friends of the Earth International, Karin Nansen, i en pressemeddelelse.

Shell skal være fossilfri i 2050   

Et af de fire krav i brevet er, at Shell inden 2050 er blevet fossilfrit, det vil sige ikke længere udleder CO2 til atmosfæren, og at selskabet til den tid har indstillet produktionen af gas og olie. Derudover kræver NGO’en, at Shell ændrer sin firma- og investeringsstrategi, så den flugter med målene i den globale klimapagt, Parisaftalen.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

“I fraværet af et svar inden for otte uger vil Milieudefensie gå ud fra, at Shell nægter at efterleve kravene. Det vil nødsage Milieudefensie til at sagsøge Shell og få retten til at beordre Shell til handling”, skriver NGO’en i brevet.

Friends of the Earth påstår, at der er en direkte forbindelse mellem Shells aktiviteter og global opvarmning. NGO’en refererer blandt andet til en videnskabelig artikel, der påpeger, at Shell, siden selskabet blev stiftet i 1890, alene har stået for 1,8 procent af den globale tilførsel af CO2 til atmosfæren.

En talsmand fra Shell skriver i en mail til Danwatch, at selskabet bakker op om Parisaftalen, men at global opvarmning bør løses på et politisk og kulturelt niveau:

“Vi tror, at klimaforandringer er en kompleks samfundsudfordring, som bør adresseres gennem fornuftig regeringspolitik og et kulturelt skift i retning af at vælge lav-kulstof-alternativer for erhverv og forbrugere, ikke gennem domstolene”.

Også modvind på inderlinjerne

Udover Friends of the Earths brev oplever børsnoterede Shell også modvind fra sine egne aktionærer. En gruppe af aktionærer er nemlig gået sammen om at kræve en mere klimavenlig kurs for selskabet, hvilket gruppen vil stille som beslutningsforslag til Shells næste generalforsamling i maj.

Ifølge Financial Times annoncerede Shell i november, at selskabet vil reducere sin samlede CO2-belastning med 50 procent inden 2050. Men det er ifølge aktionærgruppen Follow This ikke ambitiøst nok i forhold til målene i Parisaftalen.

“Så længe mere end 90 procent af kapitalinvesteringer går til udforskning og produktion af flere fossile brændstoffer, og ikke til nye forretningsmodeller, så kan vi ikke se nogen tilskyndelse eller dedikation til Parisaftalen”, sagde Mark van Baal fra Follow This til Financial Times. 

Ud af de 25-30 milliarder euro, som Shell investerer om året, går kun 1-2 milliarder til bæredygtige alternativer, ifølge det åbne brev fra Friends of The Earth.   

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.