Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Slagterigiganter blandt de dårligste til at forhindre tvangsarbejde

Nogle af verdens største slagterikoncerner ligger mellem de sidste på en rangliste over, hvor gode virksomheder er til at forhindre tvangsarbejde. Blandt dem er Kødgiganten JBS, som flere danske banker og investeringsforeninger har investeret i. Bedst på listen er den britiske supermarkedskoncern Tesco.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Et redningsteam evakuerede en kvægfarm i den nordøstlige stat i Brasilien, Marahão. Her fandt de en arbejder, der fortsat ventede på sin kontrakt, sammen med kone og tre børn. Familien havde boet på farmen i knap et år og havde hverken adgang til toilet eller drikkevand. De brugte vandet fra en nærliggende bæk – der efterfølgende er blevet vurderet uegnet som drikkevand – til at drikke, bade og vaske tøj. Vandet blev kun filtreret gennem en klud, da husets filter var i stykker. Desuden havde manden ikke fået udleveret nogen form for beskyttelsesudstyr til sit arbejde.

Sagen fra Marahão er blot en af de sager om tvangsarbejde, som det brasilianske medie Repórter Brasil kunne kæde sammen med blandt andet kødgiganten JBS’s forsyningskæde i 2019.

Sagen er fra 2013,  men de store slagterikoncerner er stadig langt fra at sikre arbejdere mod tvangsarbejde i deres varekæder. I en ny analyse af 43 virksomheder i fødevareindustrien konkluderer Know The Chain, der analyserer virksomhedspolitikker, at kødproducenterne WH Group, Tyson, Hormel og JBS er blandt de dårligste til at sikre arbejdstagere i deres varekæde mod tvangsarbejde.

Sidstnævnte JBS har har været i Danwatch’s søgelys flere gange på grund af deres involvering i afbrænding af regnskoven og deres fabrikkers rolle som corona hotspots i Brasilien. Til trods for dette er de fortsat støttet af danske investorer. Tilsammen har BankInvest, Sydinvest, Nykredit og Danske Bank investeret over 30 millioner kroner i den brasilianske kødproducent.

Både Tyson og JBS er desuden storleverandører til de internationale fastfoodkæder, Burger King og McDonalds.

Slagterikoncernerne har lang vej

Oversigt over de forskellige virksomheders score fra 0 til 100 i Know The Chains rapport om fødevareindustrien fra 2020.

Ifølge analysen klarer den britiske supermarkedskoncern Tesco sig bedst med scoren 65/100 og industrikoncernen Unilever 60/100 sig næstbedst. Tescos relative høje score skyldes blandt andet deres samarbejde med fagforeninger og ngo’er på tværs af deres forsyningskæder samt deres rapporter om forbedrede arbejdstagerforhold og lønninger.

Kødindustriens giganter ligger som nævnt i den lave ende. WH Group scorer 1/100, Tyson (9/100), Hormel (12/100), og JBS (12/100). Desuden oplyser Know The Chain, at både Tyson og JBS’s indsatser for at sikre arbejdstagere i deres varekæde mod tvangsarbejde udelukkende er blevet forværret siden første rapport udkom i 2016.

Allerdårligst klarer den saudiarabiske mejerivirksomhed Almarai Co. og den kinesiske statsejede virksomhed Foshan Haitian Flavouring and Food Co. Ltd. sig, der hver især får tildelt 0 points i målingen.

Mere gennemsigtighed

Know The Chain analyserer virksomhedspolitikker og hjælper virksomheder i forskellige brancher til at opnå mere transparens. De måler blandt andet på indkøbspraksis, rekruttering, sporbarhed & risikovurdering.

Den nyeste udgave af rapporten udkom d. 14. oktober 2020 og viser, at størstedelen af de undersøgte 43 virksomheder indenfor fødevareindustrien ikke gør nok for at sikre, at tvangsarbejde ikke finder sted i deres i varekæder.

Andre velkendte virksomheder på listen er Nestlé (55), The Coca-Cola Company (52), Amazon (37) og The Kraft Heinz Company (21). Gennemsnittet i sektoren er 28/100, hvor scorerne rangerer fra 0 til 65.

De danske investorer løber en risiko

Ifølge Jacob Dahl Rendtorff, forsker i virksomhedsetik på RUC, vil investorerne gerne holde styr på deres mange investeringer, og derfor er de afhængige af målinger som Know the Chain:

“Investorerne løber en risiko, når de investerer. Problemet er, at det kræver ressourcer, og det er en tidskrævende proces at holde styr på alle investeringer. Derfor er mange investorer afhængige af indexer som ESG og målinger som denne, der tjekker op på virksomheders ansvar underleverandører i varekæden”, siger Jacob Dahl Rendtorff.

Men det ideelle ville være, hvis investorerne selv gik i dialog med virksomheder som JBS:

“Det allerbedste ville være at tage aktivt ejerskab, italesætte problemer hos for eksempel underleverandører for at sikre at tingene er i orden. Det er der dog ikke en stor tradition for”, siger Jacob Dahl Rendtorff.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.