Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Smager kødet lidt ekstra brændt i år? Her er grunden

I dette nyhedsoverblik ser vi på, hvorfor Amazonas brænder mere end nogensinde tidligere. Vi skal også se nærmere på kinesiske mundbind, vandmangel og verdens største korruptionsskandale, der har et dansk islæt.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til det sidste nyhedsoverblik inden juleferien og dermed det sidste i dette besynderlige og vanvittige år. 

Vi skal som altid se på, hvordan vores forbrug og investeringer påvirker den store vide verden, og i dag har vi særligt fokus på de tropiske skove i Brasilien, herunder Amazonas. Mere præcist handler det om alt det skov, der ikke er der længere, for mere og mere af den vigtige natur, bliver nemlig ryddet.

Vi skal også se nærmere på kinesiske mundbind, vandmangel og verdens største korruptionsskandale, der har et dansk islæt. 

Lad os komme i gang.

Miljø og klima

Vores appetit på kød og profitable investeringer sætter ild til Amazonas

For nylig kom Brasiliens rumagentur INPE med nogle nedslående tal. INPE overvåger Amazonas og ifølge deres opgørelser, er der blevet ryddet mere end 11.000 kvadratkilometer regnskov fra august 2019 til juli 2020, skriver BBC. Det svarer til et område større end Fyn og Sjælland, og sidst, der blevet ryddet så meget af Amazonas, var i 2008.

Det er bekymrende, fordi Amazonas er hjem for mere end tre millioner forskellige plante- og dyrearter, hvor en stor del af dem kun lever her. Amazonas er også ret afgørende for at undgå en overophedet klode, da skoven lagrer store mængder CO2.

Regnskoven bliver typisk fældet for at gøre plads til landbrug. Ofte foregår det som følger: 1) skovhuggere fælder træerne og sælger træet, selvom det er forbudt 2) kvægfarmere overtager landet og driver kvæg i et par år 3) sojabønder køber landet og skubber kvægfarmerne videre ind i regnskoven.

Lige nu vokser presset dog på dem, der slagter kvæget, og dem, der sælger sojabønnerne, og en handelsaftale mellem EU og Brasilien kan gå i vasken på grund af den forsvindende skov.

Foto: Depositphoto
  • Oksekød: Ifølge en ny rapport fra organisationen Global Witness får de brasilianske slagterier JBS, Marfrig og Minerva kvæg fra farme, hvor Amazonas er blevet ryddet på ulovlig vis. I endnu flere tilfælde har de ikke styr på, hvor de får deres kvæg fra. Slagterierne har lovet at få styr på det inden 2025, men som Bloomberg skriver, har de lovet det før uden at handle det store på det. Det seneste år har Danwatch vist, hvordan kød fra Marfrig og Minerva ender på danske tallerkener, mens danske investeringer ender i JBS.
  • Soja: Store fødevarevirksomheder og supermarkeder som Tesco, McDonald’s og Lidl kræver et stop for al salg af soja fra land, hvor der har været Cerrado, skriver Financial Times. Cerrado er en helt særlig savanne, der er vigtig for klima og natur. Danwatch har for nylig fundet investeringer fra danske pensionskasser i selskaberne Bunge og Archer Daniels Midland, der får en meget stor del af deres soja herfra – og som nu har fået besked på at sætte en stopper for det, for ellers vil McDonalds og co. indføre sanktioner.
  • Handelsaftalen: EU har i princippet indgået en handelsaftale med Brasilien og tre andre sydamerikanske lande, men nu er aftalen truet af netop skovrydning. Hvis ikke Brasilien får styr på skovrydningen, vil aftalen ikke blive ratificeret i EU, fortæller kilder til Reuters. Som aftalen ser ud nu, vil den også kunne lede til mere skovrydning, har forskere fortalt Danwatch.

Fra resten af verden:

1Korruption

Mærsk involveret i verdens største korruptionsskandale

Ja, vi bliver kortvarigt i Brasilien, hvor Mærsk er blevet sagsøgt for mulig medvirken i verdens største korruptionssag, “Operation Car Wash”, skriver Søfart. Mærsk har ifølge anklagen tjent over en milliard ved at bestikke medarbejdere fra det nationale brasilianske olieselskab Petrobras, så Mærsk fik information, der var med til at sikre dem kontrakter.

2Miljø

Børs vil tillade spekulation i prisen på vand

På børsen Chicago Mercantile Exchange har man i lang tid kunne købe vand på det, der hedder spot-markedet, hvor man betaler og får udleveret varen med det samme. Men nu vil børsen også sælge såkaldte futures, som er kontrakter på at købe vandet på et senere tidspunkt til en pris, der bliver fastsat nu. Futures er blevet brugt som en forsikring af især landmænd, der ville sikre, at de kunne få solgt deres høst, men det kan også bruges til at spekulere i prisen. Det frygter man i USA’s nabolande, hvor vand til tider er en mangelvare, som nu kan blive dyr, skriver Latin American Post.

3Arbejdstagerrettigheder og overvågning

Danske regioner bruger mundbind produceret af undertrykt minoritet i Kina

Danske hospitaler har købt mundbind fra en kinesisk fabrik, hvor en stor del af medarbejderne er fra det muslimske mindretal uighurerne, der undertrykkes og overvåges i Kina, skriver DR. Ifølge eksperter er der stor sandsynlighed for, at uighurerne arbejder under tvang. For nyligt beskrev Danwatch et lignende problem med indkøb af Lenovo-computere til de danske kommuner.

Foto: Human Rights Watch / Xinjiang Bureau of Justice WeChat Account
4Due diligence

Ulovligt fældet træ fra Sydsudan bliver til europæiske havemøbler i Indien

Teaktræ, der er fældet ulovligt i Sydsudan, kan ende som havemøbler i europæiske byggemarkeder. EU har ellers forsøgt at stoppe importen af ulovligt fældet træ i snart mange år, men en hollandske medier Investico og De Groene Amsterdammer kan nu afsløre, at træet bliver hvidvasket i Indien, og at de hollandske kontrolorganer, de kommer igennem på vej ind i EU, er underbemandede og mangelfulde.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Jeg håber vi læses ved i et lidt mere stilfærdigt 2021.

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mere

I dag er det ti år siden FN samstemmigt vedtog retningslinjer for virksomheder, hvis varer rejser på tværs af kloen. Retningslinjerne er opfundet af Harvard professor John Ruggie, der i dag kan fejre, at retningslinjerne implementeres til lov i Frankrig, Storbritannien, Holland, Schweiz og Finland, og senest Tyskland, Norge og Canada. EU Kommissionen forventer i år at vedtage, at virksomheder af en vis størrelse i EU skal lave risikovurderinger for deres aktiviteter, når det gælder påvirkning af menneskerettighederne.

Mere

I en pressemeddelelse 14. juni udtalte FN-eksperter “ekstrem bekymring” over beskyldninger om organhøst begået mod minoriteter, herunder Falun Gong-tilhængere, tibetanere, uyghurer, kristne og muslimer i kinesiske fængsler. FN-eksperterne udtaler, at de har beviser på ulovlige blodprøver og undersøgelser af organer, der angiveligt opbevares i en database til salg af organer. Eksperterne har bedt Kina reagere prompte på disse beskyldninger.

Lande:
Mere

Snart skal norske virksomheder vide, om produktionen af deres varer eller service påvirker mennesker eller miljø uheldigt i verden. Det norske parlament har netop vedtaget en ny åbenhedslov, der pålægger virksomheder at give offentligheden kendskab til eventuelle påvirkninger på menneskerettigheder eller miljøet, som kan findes i produktionen af deres varer eller service. Loven træder i kraft 1. januar 2022.

Mere

Den 11. juni vedtog 412 mod 159 nej-stemmer at tyske virksomheder fra 2023 skal risikovurdere deres egen og deres direkte leverandørers påvirkning på menneskerettighederne og miljøet. Loven gælder i første omgang virksomheder med flere end 3000 ansatte, men skal med tiden også omfatte virksomheder med minimum 1000 ansatte. Ngo’er kalder parlamentets vedtagelse “epokegørende”, imens virksomheder bl.a. mener, at loven også bør omfatte internationale virksomheder på det tyske marked.

Mere

Gil Arias Fernández, tidligere vicedirektør for EU’s grænseagentur Frontex, lufter i et opsigtsvækkende interview med den britiske avis The Guardian sin bekymring for udviklingen inden for det europæiske grænseovervågningsorgan. 

Fernández mener blandt andet, at Frontex oplever en infiltration fra højreradikale kræfter, og at Frontex-vagter vender det blinde øje til ulovlige ’pushback’-aktioner, hvor flygtninge – ofte ved brug af vold – tvinges tilbage over EU’s ydre grænser uden mulighed for at søge asyl.

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan migranter i stigende grad udsættes for pushback-aktioner fra europæiske grænsevagter, og hvordan en række organisationer beskylder Frontex for at være medansvarlige eller forholde sig passivt til overgrebene.

Mere

Danmark vil ikke være med til at tvinge Pfizer, Moderne og AstraZeneca til at dele opskriften på corona-vacciner. Det står klart efter dagens samråd i Udenrigsudvalget. Her afviste udenrigsminister Jeppe Kofod kategorisk, at vaccinepatenterne står i vejen for at få produktionen af vacciner i vejret.

men den nuværende produktionskapacitet vil det ifølge Enhedslistens Peder Hvelplund tage 57 år at få vaccineret hele verdens befolkning. Derfor opfordrede han og SFs Rasmus Nordqvist regeringen til at ændre holdning og støtte et forslag i Verdenshandelsorganisationen WTO om at suspendere patentrettighederne for corona-relaterede medikamenter, så længe pandemien raser.

Ifølge sundhedsmister Magnus Heunicke er regeringen blandt andet imod at suspendere eneretten på produktion af vacciner, fordi vi er så afhænge af medicinalindustrien.

“Virkeligheden er, at vi er dybt afhængige af, at der fortsat bliver investeret og forsket i at udvikle nye vacciner, som vi formentlig får brug i de kommende år”, sagde Magnus Heunicke på samrådet.

Som Danwatch har beskrevet, debatteres spørgsmålet om suspension af vaccinepatenterne i øjeblikket i WTO, hvor 106 lande støtter forslaget, heriblandt USA og Frankring.

Brancher:
Virksomheder: | |
Lande: | | |
Mere

Dødbringende hedebølger, voldsomme regnskyl og et stigende havniveau påvirker allerede Indiens økonomi og generelle levestandard negativt. Og det er de klart de i forvejen dårligst stillede i det indiske samfund, som bliver ramt hårdest på de fleste parametre, konkluderer en ny rapport fra det britiske Overseas Development Institute.

Blandt andet påvirker klimaforandringerne allerede i betydelig grad beskæftigelse, lønninger og sundheden hos landets fattigste, konkluderer det nye studie, som er lavet på baggrund af en gennemgang af en række eksisterende analyser af klimaforandringernes indvirken i Indien.

Mere

Amnesty International har i dag offentliggjort en ny rapport, der dokumenterer omfattende internering og tortur af særligt uighurer og andre muslimske mindretal i Kina. Det skriver den britiske avis The Guardian.

I rapporten fortæller mere end 50 mennesker om voldsom tortur begået på kinesiske politistationer og i de lejre, som mange hævder at være blevet masseinterneret i.

I lejrene tvinges mange frihedsberøvede til at arbejde. Danwatch har tidligere afsløret, at Lenovo-computere opkøbt af danske kommuner kan være produceret under tvang af internerede uighurere.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

I morgen torsdag er både udenrigsministeren Jeppe Kofod (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) kaldt i samråd om Danmarks nye leverandør af eltog, Alstom, og dets forbindelser til israelske bosættelser.

Samrådet kommer på baggrund af Danwatchs afsløring af, at Alstom vedligeholder en letbane til bosættelser i Østjerusalem og ejer en anden virksomhed, som kører togbaner over besat palæstinensisk land, uden palæstinensere kan benytte den.

Det er Enhedslisten, der har indkaldt til samrådet i Udenrigsudvalget.

Virksomheder: |
Mere

Selvom rekordstore mængder af både olie og mineraler udvindes fra bjerge, floder og have omkring Stillhavsøerne, så får øernes indbyggere meget lidt ud af udvindningen. 

Det viser en omfattende gennemgang, der er lavet af den britiske avis The Guardian.

Ved hjælp af data for handel kan The Guardian blandt andet vise, at der årligt udvindes elleve millioner tons brændstof og olie fra regionen – samt blandt andet guld for over 2,5 milliarder dollars.

Den omfattende minedrift har totaltødelagt unikke naturområder. Den har blandt andet gjort 80 procent af Naurus areal ubeboeligt og efterladt andre øer uden adgang til drikkevand. 

Alt imens har skæve aftaler om licenser og rettigheder medført, at mindre end 12 procent af profitten fra udvindingerne kommer lokalsamfundene til gode.

Brancher: | | |
Mere

Verdenssundhedsorganisationen WHO advarer om en ny corona-bølge i Afrika, hvor fjorten lande i øjeblikket oplever en voldsom vækst i antallet af smittede, heriblandt Sydafrika og Uganda. Det skriver den amerikanske avis New York Times.

Samtidig står langt de fleste vaccineprogrammer i Afrika stille på grund af mangle på vacciner fra den såkaldte Covax-ordning, der står for vaccination af verdens fattigste lande. Covax er afhængig af vacciner fra især Indien, der har indført eksportforbud på grund af det seneste store corona-udbrud i landet.

Ifølge New York Times har 31 millioner afrikanere indtil videre fået mindst et stik vaccine ud af en samlet befolkning på 1,3 milliarder mennesker.  

Brancher:
Lande: | |
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.