Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Amazonas brænder igen. Og en stor dansk virksomhed har været indblandet

I denne uges nyhedsoverblik skal vi en tur i regnskoven. For endnu engang er der slået rekord i rydning af Amazonas, og blandt andre Danish Crown har ydet et bidrag til udviklingen.

I begyndelsen af juli tikkede der en dårlig nyhed ind fra Brasiliens rumagentur INPE, der fra rummet holder øje med Amazonas, verdens største regnskov. 

INPE’s kunne berette, at næsten 4.000 kvadratkilometer af Amazonas var blevet ryddet i det første halvår af 2022. Tallet er 1.000 kvadratkilometer højere end sidste år, og det højeste i seks år. Og så er den brasilianske sæson for skovbrande først lige begyndt. 

Rydningen af Amazonas er tæt forbundet til Brasiliens eksport af fødevarer til resten af verden. Ofte fungerer det sådan, at regnskov bliver ryddet, hvorefter landet sælges til kvægfarmere, der har kvægdrift nogle år, inden landet bliver opkøbt af sojaproducenter, hvorefter kvægfarmeren rykker længere ind i Amazonas og sådan fortsætter rydningen.

Rydningen af Amazonas er i laaangt de fleste tilfælde ulovlig, men siden Jair Bolsonaro blev præsident i Brasilien, er regulering blevet rullet tilbage, myndigheder beskåret og en stemning af straffrihed har bredt sig blandt skovrydderne.

En ny undersøgelse fra Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) viser, hvordan kvæg fra ulovligt ryddet land ender i den globale kødindustri. Blandt andet hos Europas største “kødforædlingsvirksomhed”, Danish Crown.

I den brasilianske regnskovsregion Para, på kanten af Amazonas, ligger naturreservatet Jamanxim National Forrest. Selvom området skulle være beskyttet skov, ligger der en 2.400 hektar stor farm ved navn Renascer. Da det brasilianske medie Piauí i oktober besøgte farmen græssede kvæg ved siden af stubbene fra den fældede regnskov.  

Renascer er den farm i Para, der sælger mest kvæg fra ulovligt land. Og de sælger det især til en virksomhed ved navn Redentor Foods.

Ved at følge 117 slagteklare tyre viser OCCRP, hvordan Renascer i 2019 flyttede kvæget rundt, inden det endte hos Redentor Foods, der slagtede det og 11 dage senere solgte kødet til ESS-Food, som Danish Crown ejer, hvorefter kødet blev eksporteret til Hong Kong. 

Danish Crown, der efter eget udsagn arbejder på at “revolutionere” kødbranchens klimaaftryk, er siden stoppet med at købe kød fra Redentor Foods, men det er ikke første gang, de køber og sælger kød med en brændt bismag af skovrydning. I 2020 viste Danwatch, hvordan Danish Crown købte kød fra et slagteri, der slagtede kvæg fra ulovligt rydede områder, der var under embargo.

Lad os se på andre forbindelser til ulovlig skovrydning:

  • Burgerbøffen: OCCRP dokumenterer også, at Brasiliens to største slagterier Marfrig og JBS får kød fra ulovligt ryddet land. JBS er blandt andet leverandør til McDonalds, og Marfrig har tidligere været leverandør til Jensens Bøfhus, men den danske restaurantkæde er siden stoppet med at bruge brasiliansk kød.
  • Dyrefoderet: En analyse af sattelitkort lavet af NGO’en Amazon Conservation viser, at en stigende andel af regnskoven i regionen Mato Grosso ryddes for at gøre plads til industriel produktion af soja, der bruges til dyrefoder. Siden 2020 er 42.000 hektar blevet ryddet ved hjælp af skovbrande med det ene formål at gøre plads til sojamarker, skriver Mongabay.
  • Pensionspengene: Danwatch har tidligere vist, hvordan multinationale fødevarevirksomheder som Bunge og Archer Daniels Midland opkøber soja, der kan komme fra ryddet land. Et opslag i Pensionsmaskinen viser, at en lang række danske pensionskasser investerer i de to virksomheder.

Selvom de om få måneder skal deltage ved VM i fodbold i Qatar, der kritiseres for problemer med menneskerettigheder, har kun et fodboldforbund en menneskerettighedspolitik. Det skriver Business and Human Rights Ressource Center, der har spurgt alle 31 lande, der har kvalificeret sig til VM. Kun Tyskland havde en offentlig tilgængelige menneskerettighedspolitik, resten af forbundene – herunder DBU – gav kun delvise eller helt meningsløse svar.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Den russiske paramilitære organisation Wagner Group, der er til stede flere steder i Afrika, er angiveligt begyndt at kidnappe børn ned til 11 år, der transporteres til miner, hvor de bliver sat i arbejde. Det fortæller overlevende fra lejesoldaternes angreb til Daily Beast.

Wagner Group er kendt for at have tætte forbindelser til Ruslands præsident Vladimir Putin, og organisationen kæmper også i Ukraine. På det afrikanske kontinent er Wagner Group kendt for at arbejde sammen med autoritære ledere og krænker menneskerettigheder.

Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Mere

Selvom Indien producerer en meget stor del af den medicin, vi indtager i verden, kæmper landet lige nu med at få medicin til landet egen befolkning. Det siger indiske HIV-patienter i hvert fald.

Tidligere har HIV-patienter kunne få gratis medicin fra hospitaler og offentlige sundhedsklinikker, men de seneste fem måneder har op mod en halv million HIV-patienter ikke kunne få udleveret medicin, siger flere organisationer ifølge The Guardian.

Den indiske regering afviser selv, at der skulle være mangel på medicin.

Temaer:
Brancher:
Lande:
Mere

Efter indsættelsen af Colombias nye ventreorienterede præsident Gustavo Petro i mandag, er Colombias forhold til sit naboland Venezuela hastigt i gang med at blive genetableret.

De to lande har allerede sendt ambassadører til hinandens hovedstæder og grænsen mellem de to lande bliver genåbnet efter at have været lukket for biler siden 2015, skriver Al Jazeera.

“Vi vil fortsætte skridt for skridt i et sikkert tempo mod genoptagelse og rekonstruktion af politiske, diplomatiske og kommercielle relationer,” udtalte Venezuelas præsident Nicholás Maduro på nationalt TV.

Colombia brød sine diplomatiske forbindelser til Venezuela i 2019, fordi den tidligere colombianske præsident Ivan Duque anerkendte oppositionslederen Juan Guaido som Venezuelas overgangspræsident sammen med USA, EU og en række andre lande.

Mere

Ifølge den maliske hær mistede 42 af landets soldater livet i et formodet jihadistisk angreb i weekenden, skriver France24. Angrebet skete i landsbyen Tessit nær grænsen til Niger og Burkina Faso og blev ifølge hæren udført af en gruppe affilieret med terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Mere

Verdenshavene bliver varmere som konsekvens af klimaforandringer og global opvarmning. Det har nu sat sit præg på havbunden nær Fijis kyster. Her lever oprindelige folk af at høste en særlig slags spiselig tang kaldet nama. Men på grund af øgede temperaturer vokser tangen langsommere, og der er mindre af den. Det er især kvinder, der høster tangen, og de skal nu svømme længere, for at skaffe nama. Ifølge Reuters, der har mødt fiskerne i Fiji, risikerer hundredvis af kvinder at miste deres levebrød.

Temaer:
Brancher:
Mere

I dag går mere end 22 millioner kenyanere til valg. Efter to valgperiode afgår Uhuru Kenyatta som præsident, og alt tyder på, at det enten bliver Raila Odinga eller William Ruto, der afløser ham.

77-årige Odinga har været en central skikkelse i kenyansk politik i årtier og stiller op som præsident for femte gange, mens 55-årige Ruto debuterer ved et præsidentvalg. Valgets hovedtemaer er forhøjede leveomkostninger, arbejdsløshed og korruptio

Valgstederne åbnedes i morges kl. 6:00 lokal tid og har åbent i elleve timer.

Mere

Apple, Microsoft, Amazon og Google kan alle forbindes til illegalt guld fra oprindeligt land i Amazonas i Brasilien. Det viser en ny undersøgelse foretaget af det undersøgende brasilianske medie Reporter Brasil.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af dokumenter fra regeringskommissionen Comissão de Valores Mobiliários. Af dem fremgår det, at de fire techgiganter indkøber guld fra raffinaderier, der er kritiseret for at få deres guld fra illegale og stærkt forurenende miner.

Google, Amazon og Microsoft har afvist at kommentere undersøgelsen, mens Apple i første omgang har fjernet et af de kritiserede raffinaderier fra deres forsyningskæde.

Mere

Sexual Minorities Uganda (SMUG), en NGO, der kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder i Uganda, er blevet suspenderet af landets regering. Det skriver The Guardian.

Ifølge Yoweri Musevenis regering har SMUG ikke registreret sig hos myndighederne, men organisationen selv og andre rettighedsforkæmpere i Uganda mener, at der snarere tale om en “heksejagt” mod LGBT-personer.

Uganda har en af Afrikas mest restriktive LGBT-lovgivninger.

Mere

Torsdag udkom menneskerettighedsorganisationen Amnesty International med en rapport, der anklager Ukraines hær for at bryde krigens love i kampen mod Ruslands invasion.

Rapporten får nu hård kritik af Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. Han mener ikke, at de ukrainske soldater på nogen måde kan stilles til ansvar for krigens høje civile omkostninger. Ukraine er offeret, Rusland aggressoren, lyder det i en udtalelse.

»Hvis nogen laver en rapport, hvor offeret og den angribende skal ses som ligeværdige på en eller anden måde, så kan det ikke tolereres«, siger Zelenskyj ifølge Ritzau, skriver Politiken.

Mere

Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrende med penge i disse måneder. Derfor vil FN’s generalsekretær António Guterres nu have klodens regeringer til at beskatte selskaberne yderligere.

Opfordringen kommer efter nyheden om, at de største energiselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollars i årets første kvartal.

”Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet”, siger Guterres ifølge Ritzau, skriver blandt andre EnergiWatch

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.