Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Store naturødelæggelser bag dansk sojaimport fra Sydamerika

Ny rapport konkluderer, at der ligger enorme naturødelæggelser bag den soja, der bliver produceret i Argentina og Paraguay, hvoraf en del ender i Danmark. Også lokale minoriteter lider, siger ekspert.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Ulovlig afskovning og afbrændinger i Argentina og Paraguay har ført til enorme ødelæggelser af naturlige økosystemer og dyreliv, hvilket ikke mindst går ud over lokalbefolkningen.

Det er en af konklusionerne i en ny omfattende rapport fra miljøorganisationen Verdens Skove lavet i samarbejde med den britiske NGO, Mighty Earth. Formålet med afskovningen er at etablere flere sojamarker for at efterkomme en enorm efterspørgsel på soja til især kødproduktion rundt om i verden. Og både afskovningen og de efterfølgende sojamarker, hvor der bliver sprøjtet med pesticider, er problematiske.

Om rapporten

Den britiske NGO Mighty Earth rejste i samarbejde med Regnskogsfondet i Norge og Fern i Belgien til Sydamerika for at undersøge forholdene indenfor sojaproduktion.

Om rapporten

Den britiske NGO Mighty Earth rejste i samarbejde med Regnskogsfondet i Norge og Fern i Belgien til Sydamerika for at undersøge forholdene indenfor sojaproduktion.

Ifølge Danmarks Statistik importerede Danmark i alt 1,6 mio. tons soja i 2017, hvoraf hovedparten kommer fra Argentina. Næsten det hele bliver brugt til dyrefoder i landbrugsproduktionen, viser rapportdelen fra Verdens Skove, der har etableret den danske del af varekæden.

Krise kunne undgås

Mighty Earth, der har været på feltrejse i Sydamerika, har døbt deres rapport “Den undgåelige krise”, fordi det netop er muligt at undgå afskovningen. Holdet besøgte soja-plantager fordelt på 4.200 km af Argentina og Paraguay’s Gran Chaco økosystemer. De kan dokumentere omfattende ødelæggelser og også ulovlig skovhugst.

Mighty Earth skriver derudover:

“Der er mere end 650 millioner hektar af tidligere ryddet land spredt over Latinamerika alene, hvor soja kan dyrkes og kvæg kan opdrættes uden at true de lokale økosystemer. Selvom ikke alt dette devaluerede land er tilgængeligt til at dyrke landbrugsvarer, kan selv en lille procentdel imødekomme fremtidens planlagte udvidede sojaproduktion”, skriver rapporten blandt andet.

Problemet er, at en masse af de her områder, som havde en fantastisk høj biodiversitet er ved at blive smadret. Og indianerne som havde ret til det område bliver marginaliserede og trængt mere og mere op i en krog.

Søren Hvalkof, Miljø-antropolog

Langt mest bliver brugt til dyrefoder

Det meste af sojaen, omtrent 75 pct. af verdens samlede sojaproduktion, bliver brugt til dyrefoder og dermed til kødproduktion. Rapporten lister tal fra OECD, der estimerer at de europæiske forbrugere i gennemsnit spiste 32 kg grisekød, 24 kg. kylling og 11 kg. oksekød pr. person i 2016. Det er en efterspørgsel, der går ud over lokalbefolkningen.

Søren Hvalkof er miljø-antropolog og har i over fyrre år arbejdet med lokalbefolkningers rettigheder i Sydamerika. Han er for nylig vendt hjem fra feltarbejde i Gran Chaco-regionen – et tørt, lavlandsområde, som er særligt hårdt ramt af den afskovning som bliver beskrevet i rapporten.

“Problemet er, at en masse af de her områder, som havde en fantastisk høj biodiversitet er ved at blive smadret. Og indianerne som havde ret til det område bliver marginaliserede og trængt mere og mere op i en krog”, siger han.

Ifølge Søren Hvalkof er problemet netop, at der er mange penge at tjene på, at dyrke soja. Dermed bliver andre hensyn tvunget i baggrunden.

“Indianerne og deres jord er truet. De bliver presset længere og længere ud, de slås dagligt for deres rettigheder, og de lever i yderste fattigdom”, siger han.

LÆS Mighty Earths rapport “The Avoidable Crisis”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.