Store naturødelæggelser bag dansk sojaimport fra Sydamerika

Ny rapport konkluderer, at der ligger enorme naturødelæggelser bag den soja, der bliver produceret i Argentina og Paraguay, hvoraf en del ender i Danmark. Også lokale minoriteter lider, siger ekspert.

Kæmpe områder bliver afskovet i Argentina og Paraguay for at producere soja til blandt andet dansk kødproduktion. Det går ud over lokalbefolkninger. Her er det afskovede områder i Argentina. Mighty Earth

Ulovlig afskovning og afbrændinger i Argentina og Paraguay har ført til enorme ødelæggelser af naturlige økosystemer og dyreliv, hvilket ikke mindst går ud over lokalbefolkningen.

Det er en af konklusionerne i en ny omfattende rapport fra miljøorganisationen Verdens Skove lavet i samarbejde med den britiske NGO, Mighty Earth. Formålet med afskovningen er at etablere flere sojamarker for at efterkomme en enorm efterspørgsel på soja til især kødproduktion rundt om i verden. Og både afskovningen og de efterfølgende sojamarker, hvor der bliver sprøjtet med pesticider, er problematiske.

[Boks1]

Ifølge Danmarks Statistik importerede Danmark i alt 1,6 mio. tons soja i 2017, hvoraf hovedparten kommer fra Argentina. Næsten det hele bliver brugt til dyrefoder i landbrugsproduktionen, viser rapportdelen fra Verdens Skove, der har etableret den danske del af varekæden.

Krise kunne undgås

Mighty Earth, der har været på feltrejse i Sydamerika, har døbt deres rapport “Den undgåelige krise”, fordi det netop er muligt at undgå afskovningen. Holdet besøgte soja-plantager fordelt på 4.200 km af Argentina og Paraguay’s Gran Chaco økosystemer. De kan dokumentere omfattende ødelæggelser og også ulovlig skovhugst.

Mighty Earth skriver derudover:

“Der er mere end 650 millioner hektar af tidligere ryddet land spredt over Latinamerika alene, hvor soja kan dyrkes og kvæg kan opdrættes uden at true de lokale økosystemer. Selvom ikke alt dette devaluerede land er tilgængeligt til at dyrke landbrugsvarer, kan selv en lille procentdel imødekomme fremtidens planlagte udvidede sojaproduktion”, skriver rapporten blandt andet.

[Citat1]

Langt mest bliver brugt til dyrefoder

Det meste af sojaen, omtrent 75 pct. af verdens samlede sojaproduktion, bliver brugt til dyrefoder og dermed til kødproduktion. Rapporten lister tal fra OECD, der estimerer at de europæiske forbrugere i gennemsnit spiste 32 kg grisekød, 24 kg. kylling og 11 kg. oksekød pr. person i 2016. Det er en efterspørgsel, der går ud over lokalbefolkningen.

Søren Hvalkof er miljø-antropolog og har i over fyrre år arbejdet med lokalbefolkningers rettigheder i Sydamerika. Han er for nylig vendt hjem fra feltarbejde i Gran Chaco-regionen – et tørt, lavlandsområde, som er særligt hårdt ramt af den afskovning som bliver beskrevet i rapporten.

“Problemet er, at en masse af de her områder, som havde en fantastisk høj biodiversitet er ved at blive smadret. Og indianerne som havde ret til det område bliver marginaliserede og trængt mere og mere op i en krog”, siger han.

Ifølge Søren Hvalkof er problemet netop, at der er mange penge at tjene på, at dyrke soja. Dermed bliver andre hensyn tvunget i baggrunden.

“Indianerne og deres jord er truet. De bliver presset længere og længere ud, de slås dagligt for deres rettigheder, og de lever i yderste fattigdom”, siger han.

LÆS Mighty Earths rapport “The Avoidable Crisis”

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down