Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Swedwatch: Kæmpe tobaksfirma har omfattende børnearbejde

Børn bliver syge og går glip af vigtig skolegang, fordi de knokler i markerne for at levere tobak til verdens tredjestørste tobaksfirma British American Tobacco (BAT), som ejer House of Prince. Det oplyser ngo’en Swedwatch i ny rapport.
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Børn og voksne der dyrker tobak i Bangladesh bliver syge og kommer i økonomiske gældsspiraler, viser den ny rapport “Røgslør i forsyningskæden” fra den svenske ngo Swedwatch.BAT ejer House of Prince, som med mærker som Prince, King’s, Cecil og Look sad på knap 80 procent af det danske marked i 2013 og omsatte for to milliarder kroner ifølge Berlingske Business.BAT’s forretning i Bangladesh trækker et spor af underleverandører efter sig, hvor børn ned til seks år bliver syge af det hårde arbejde i markerne og går glip af vigtig skolegang. Swedwatch frygter, at BAT vil sprede de dårlige forhold til nye lande med muligheder for investeringer såsom Myanmar og Vietnam.[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]Tobaksfirmaet afviser alle anklager.

“Vi mener, at denne rapport giver en vildledende og unøjagtig gengivelse af vores tobaks forsyningskæde i Bangladesh. Vi har en lang historie med at få fælles gavn af at arbejde med bønderne og regeringen”, siger direktør i British American Tobacco, Simon Cleverly til nyhedsbureauet Reuters.

“Jeg hoster meget”

Ifølge rapporten er børnene afgørende for forældrenes indtjening. Halvdelen af de voksne arbejdere, som Swedwatch har interviewet til rapporten, fortæller, at deres egne børn arbejder side om side med dem i markerne, og må derfor i hele eller halve perioder undvære skolegang.

Først hjælper børnene med at vande planterne og fjerne insekter fra bladene. Under høsten brækker de blade af planterne og bærer store bunker af blade fra markerne ind til ovnen, der tørrer bladene. Efter høsten fjerner børnene de tørre, hårde stilke fra jorden og nogle børn hjælper også til ved tørreovnen, hvor de sorterer bladene, som til sidst bliver pakket.

At arbejde med tobakplanter kan give sygdommen “Green Tobacco Sickness” – og især børnene er disponeret for sygdommen. Tobakplanten indeholder nikotin, som børnene absorberer gennem huden, når de rører ved planterne. Når det har regnet og planterne er våde, er absorberingen særligt intens. Så kan der opstå akut nikotin forgiftning. Det giver kvalme, opkastning, hovedpine og svimmelhed.

Der er endnu ikke forsket i langtidseffekterne af at blive udsat for store mængder nikotin blandt tobaksarbejdere. Men undersøgelser af unge rygere viser, at det er skadeligt for hjernens udvikling, skriver Swedwatch.

Arbejderne bliver derudover udsat for farlige pesticider, fordi der ikke er beskyttelsesudstyr til rådighed, oplyser rapporten.

“Jeg kan ikke sover eller spise regelmæssigt, og det fører til andre helbredsproblemer. Jeg føler mig svag. Når jeg arbejder foran ovnen, brænder mine øjne, jeg føler en smerte i brystet og jeg hoster meget”, siger en 16-årig dreng til Swedwatch.

I høstsæsonen arbejder børnene op til 16 timer om dagen, oplyser rapporten.

BAT afviser, at der findes børnearbejde hos deres leverandører. Ifølge BAT’s management system i Bangladesh er der ikke indrapporteret nogle tilfælde af børnearbejde eller gældsslaveri, skriver Swedwatch. BAT peger på en undersøgelse fra Bangladesh Agricultural University, som angiveligt viser, at børnearbejde udgør et lille problem på to procent.

Men da Swedwatch rejste til Bangladesh for at undersøge forholdene nærmere, kunne observatørerne i tre forskellige tilfælde se henholdsvis 7, 25 og 30 børn arbejde på plantagerne. Flere af børnene var 6-11 år. Forældre indrømmer også over for Swedwatch, at deres børn arbejder i markerne, og ngo’er i Bangladesh bekræfter, at problemet er omfattende.

Pengene snyder

Ifølge rapporten kan det i mange tilfælde ikke betale sig overhovedet at etablere sig som tobak-bonde. Bønderne må nemlig ofte investere høje pengesummer, og indtægterne er usikre.

“Bønder risikerer at deres varer bliver degraderet eller simpelthen ikke købt. Det betyder, at oven i sundhedsrisici og børnearbejde risikerer bønderne at blive fanget i en cyklus af gæld. Swedwatch vurderer, at det øger risikoen for stavnsbinding, som den Internationale Arbejderorganisation ILO definerer det”, siger Frida Arounsavath, der er hovedforfatter bag rapporten.

Tobaksfirmaet insisterer på, at tobak-farme er en positiv socio-økonomisk faktor i Bangladesh.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra British American Tobacco Denmark.

Video om børnearbejdere i Indonesien.

Ngo’en Human Rights Watch har undersøgt forholdene på tobakplantagerne i USA og Indonesien. Nedenfor ses den video af børnearbejdere i Indonesien, som Human Rights Watch har lavet.

Tusindvis af børn i Indonesien arbejder under farlige forhold på tobakplantager. Nogle af børnene er kun otte år gamle. Både indonesiske og multinationale virksomheder køber tobak, som er dyrket i Indonesien, men ingen af virksomhederne gør tilstrækkeligt for at kigge deres forsyningskæde igennem for at være sikker på, at der ikke er børnearbejdere der lider for at dyrke tobak til dem. Det oplyser Human Rights Watch.

Human Rights Watch: Børnearbejdere i Indonesien

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.