33 døde på fabrik i Bangladesh

Amalie Linde

JournalistHusk at dele
Branche
Vi har undersøgt dette
Undersøgelse

Den tabte tråd

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist
Amalie Linde

JournalistEndnu en fabrik i Bangladesh er brudt i brand og har medført talrige omkomne og sårede.Lørdag eksploderede fabrikken Tampaco Foils Ltd. og brød efterfølgende i brand. Dødstallet stiger stadig og er nu oppe på 33 personer ifølge mediet Dhaka Tribune.Fabrikken producerer emballage til blandt andre Nestlé og British American Tobacco, fremgår det fabrikkens hjemmeside.Årsagen til eksplosionen er endnu uvis, men politiet undersøger forskellige teorier. En defekt kedel menes at være årsagen, men myndighederne kigger også på, om den kan skyldes en gas-lækage. Det er også kommet frem, at der blev opbevaret brandfarlige kemikalier på fabrikken, skriver det tyske medie Deutsche Welle.

Omkring 100 personer var på arbejde lørdag, da fabrikken brød i brand, og udover dødsfaldene blev omkring 70 personer såret, skriver det bangladeshiske medie The Daily Star. 

Faren til en af de dræbte har nu sagsøgt ejeren af fabrikken, tidligere parlamentsmedlem Syed Mokbul Hussain for uagtsomt manddrab, ifølge Deutsche Welle.

Skridt mod forbedringer på tekstilfabrikker

Den 24 april 2013 kollapsede den ni-etagers store fabriksbygning på Rana Plaza i Bangladesh. 1.135 tekstilarbejdere mistede livet og 2.500 blev såret. Kollapset er den største ulykke i tekstilindustriens historie og sendte chokbølger gennem industrien.

Ulykken førte til selvransagelse i modebranchen og en lang række af branchens største spillere såsom H&M, Adidas og danske Bestseller gik sammen og udarbejdede en aftale, der skulle sikre bedre vilkår for tekstilarbejderne i Bangladesh.

Aftalen hedder i daglig tale Akkorden og er en juridisk bindende aftale som skal sikre, at Bangladesh tekstilfabrikker sikres og inspiceres jævnligt. Der er dog stadig store problemer med fabrikkerne. Læs Danwatchs rapport “Den tabte tråd”.

De mest hyppige sikkerhedsproblemer på fabrikkerne er mangel på flugtveje, blokerede døre og aflåste porte, og at mange af bygningerne ikke er egnet til at huse fabrikker, forklarer Christy Hoffman, generalsekretær i fagforeningen UNI Global Union i “Den tabte tråd”.

Eftersom Tampaco Foils ikke er en tekstil fabrik, er den derfor ikke med i Akkorden, og det er endnu uvist, hvad forholdene var på fabrikken, der førte til eksplosionen.

Generaldirektør i FN’s internationale arbejdstagerorganisation ILO Guy Ryder udtaler, at han har medfølelse med ofrene og deres familier, og at der skal ske flere forbedringer på fabrikkerne i Bangladesh.

“Til trods for fremskridt, så understreger hændelsen på Tampaco Foils, at der ikke kan være plads til selvtilfredshed og meget mangler stadig at blive afdækket. Det er afgørende, at regulering bliver styrket, såvel som vi må samle diverse stakeholders til at etblare en stærkere kultur for at forebygge sikkerhed i alle industrielle sektorer”, udtaler Guy Ryder på ILO’s hjemmeside.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load