Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

33 døde på fabrik i Bangladesh

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Endnu en fabrik i Bangladesh er brudt i brand og har medført talrige omkomne og sårede.Lørdag eksploderede fabrikken Tampaco Foils Ltd. og brød efterfølgende i brand. Dødstallet stiger stadig og er nu oppe på 33 personer ifølge mediet Dhaka Tribune.Fabrikken producerer emballage til blandt andre Nestlé og British American Tobacco, fremgår det fabrikkens hjemmeside.Årsagen til eksplosionen er endnu uvis, men politiet undersøger forskellige teorier. En defekt kedel menes at være årsagen, men myndighederne kigger også på, om den kan skyldes en gas-lækage. Det er også kommet frem, at der blev opbevaret brandfarlige kemikalier på fabrikken, skriver det tyske medie Deutsche Welle.

Omkring 100 personer var på arbejde lørdag, da fabrikken brød i brand, og udover dødsfaldene blev omkring 70 personer såret, skriver det bangladeshiske medie The Daily Star. 

Faren til en af de dræbte har nu sagsøgt ejeren af fabrikken, tidligere parlamentsmedlem Syed Mokbul Hussain for uagtsomt manddrab, ifølge Deutsche Welle.

Skridt mod forbedringer på tekstilfabrikker

Den 24 april 2013 kollapsede den ni-etagers store fabriksbygning på Rana Plaza i Bangladesh. 1.135 tekstilarbejdere mistede livet og 2.500 blev såret. Kollapset er den største ulykke i tekstilindustriens historie og sendte chokbølger gennem industrien.

Ulykken førte til selvransagelse i modebranchen og en lang række af branchens største spillere såsom H&M, Adidas og danske Bestseller gik sammen og udarbejdede en aftale, der skulle sikre bedre vilkår for tekstilarbejderne i Bangladesh.

Aftalen hedder i daglig tale Akkorden og er en juridisk bindende aftale som skal sikre, at Bangladesh tekstilfabrikker sikres og inspiceres jævnligt. Der er dog stadig store problemer med fabrikkerne. Læs Danwatchs rapport “Den tabte tråd”.

De mest hyppige sikkerhedsproblemer på fabrikkerne er mangel på flugtveje, blokerede døre og aflåste porte, og at mange af bygningerne ikke er egnet til at huse fabrikker, forklarer Christy Hoffman, generalsekretær i fagforeningen UNI Global Union i “Den tabte tråd”.

Eftersom Tampaco Foils ikke er en tekstil fabrik, er den derfor ikke med i Akkorden, og det er endnu uvist, hvad forholdene var på fabrikken, der førte til eksplosionen.

Generaldirektør i FN’s internationale arbejdstagerorganisation ILO Guy Ryder udtaler, at han har medfølelse med ofrene og deres familier, og at der skal ske flere forbedringer på fabrikkerne i Bangladesh.

“Til trods for fremskridt, så understreger hændelsen på Tampaco Foils, at der ikke kan være plads til selvtilfredshed og meget mangler stadig at blive afdækket. Det er afgørende, at regulering bliver styrket, såvel som vi må samle diverse stakeholders til at etblare en stærkere kultur for at forebygge sikkerhed i alle industrielle sektorer”, udtaler Guy Ryder på ILO’s hjemmeside.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.