Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Telenor blokerer kritiske medier under påskud af at hindre “fake news”

I Myanmar har Telenor, der er Danmarks næststørste mobilselskab, lukket ned for nyhedssider, der rapporterer om folkedrabet mod Rohingyaerne. “Det er censur i sin reneste form, med en global pandemi som undskyldning”, siger Human Rights Watch.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Andreas Kaas Wium Pedersen

Journalist

Der findes kun ganske få nyhedsmedier, der fortæller omverdenen om de forfærdelige overgreb, som finder sted mod Rohingya-folket i delstaten Rakhine i Myanmar. 

I 2017 flygtede mere end 700.000 Rohingyaer ud af landet som følge af det folkemord som Myanmars militær stod bag. Menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch og Amnesty International har rapporteret om systematiske henrettelser og voldtægter, og ifølge disse organisationer oplever Rohingyaerne fortsat, at deres grundlæggende menneskerettigheder bliver trådt på i landet. 

Alligevel har Telenor – det norsk-ejede mobilselskab der med 12.000 ansatte og 1,6 millioner mobilabonnementer er Danmarks næststørste teleselskab – nu valgt at efterleve en ordre fra myndighederne i Myanmar, der under påskud af at begrænse “fake news” om corona-krisen har krævet, at kritiske nyhedsmedier, der rapporterer fra Rakhine-staten, blokeres af landets teleselskaber.

I denne situation var det ikke muligt for Telenor Myanmar ikke at følge myndighedernes krav.

Cathrine Stang Lund, kommunikationschef for Telenor Asien

221 hjemmesider har Telenor blokeret, efter direktiv fra Myanmars kommunikationsministerium, skriver Telenor Myanmar i en pressemeddelelse

Nægtede først, men gav så efter

I første omgang nægtede Telenor at lukke for de hjemmesider, som myndighederne kategoriserede som “fake news” med den begrundelse, at de ikke kunne finde lovhjemmel for at lukke dem.

Mandag den 30. marts gav Telenor dog efter for kravet. Blandt de hjemmesider, Telenor har blokeret, er medierne Narinjara og Development Media Group. De rapporterer begge om overgrebene, der fortsat finder sted i Rakhine. Det gør de på både burmesisk og engelsk, og de er drevet med bidrag fra journalister fra Rakhine der nu er i eksil.

Danwatch har spurgt Telenor Group, hvordan de kan forsvare at blokere for nyhedsmedier, der rapporterer om menneskerettighedskrænkelserne i Rakhine, og hvad der har været udslagsgivende for, at Telenor er endt med at give efter for myndighedernes krav.

Det her handler om at sikre, at dem der bevidner overgrebene fra militæret, ikke kan informere internationale vagthunde og bekymrede donorlande om hvad de ser

Phil Robertson, vicedirektør for Human Rights Watch Asien

Det svarer Telenor ikke på, men skriver i en mail, at:

“I denne situation var det ikke muligt for Telenor Myanmar ikke at følge myndighedernes krav. Selskabet fortsætter med at følge op med myndighederne i Myanmar, for at tidsbegrænse blokeringen af hjemmesiderne”.

Censur udbredt magtmiddel i Myanmar

Human Rights Watch, der har fulgt folkedrabet mod Rohingya-folket tæt, mener, at det i det mindste er positivt, at Telenor, som det eneste af Myanmars teleselskaber, har oplyst offentligheden om kravet fra myndighederne og forsøgt at modstå det. 

Men der stopper den rosende omtale også. Telenor bidrager nemlig direkte til Myanmars regerings taktik om, at kalde al information de ikke kan lide for “fake news”. 

“Det her er censur i sin reneste form, med en global pandemi som undskyldning”, siger Phil Robertson, der er vicedirektør for Asien-afdelingen af Human Rights Watch.

“Så vidt vi kan forstå, har Telenor ikke haft noget andet valg end at følge ordre, hvis de vil kunne fortsætte sine forretninger i landet. Men Telenor vidste, da de bød på og vandt koncessioner i Myanmar, at de ville møde udfordringer som denne. De burde kæmpe hårdere imod og forsøge at stoppe ordrer som denne fra myndighederne i Myanmar”, siger Phil Robertson.

Human Rights Watch mener at nyhedsmedier som dem, Telenor nu har blokeret, er afgørende i kampen mod menneskerettighedskrænkelser i Myanmar.

“De væbnede styrker i Myanmar og deres medskyldige i den civile regering forsøger aktivt at udrydde enhver rapportering fra Rakhine der går imod deres egen version af, hvad der foregår på jorden”, siger Phil Robertson.

“Ved at censurere disse to vigtige nyhedssites, vil de væbnede styrker undertrykke nyheder omkring deres beskydning af uskyldige civile i landsbyer i Rakhine, deres arrestationer, tortur og henrettelser af personer de anklager for at være medlemmmer af Arakan Army, og deres fortsatte brug af tvangsarbejde i Rakhine.

Censuren betyder, at militæret i Myanmar kan fortsætte undertrykkelsen af Rohingyaerne, uden at møde den samme grad af international kritik og sanktioner.

“Det her handler om at sikre, at dem der bevidner overgrebene fra militæret, ikke kan informere internationale vagthunde og bekymrede donorlande om hvad de ser”, siger Phil Robertson.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.