Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Telenors salg af mobildata i Myanmar indbragt for klagenævn

Den norske telegigant beskyldes for at svigte menneskerettighederne i forbindelse med salget af virksomhedens aktiviteter i Myanmar. Ifølge FN har køberen tætte forbindelser til Myanmars militærjunta
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Flere hundrede civilsamfundsorganisationer klager nu officielt over den norske telegigant Telenors salg af 18,2 millioner mobilkunders private oplysninger i Myanmar til det kontroversielle libanesiske firma M1 Group, der har tætte forbindelser til landets brutale militærstyre.

Klagesagen er rejst af det hollandske researchcenter SOMO på vegne af ikke mindre end 474 lokale ngo’er i Myanmar og indbringes tirsdag for det officielle norske Klagenævn for virksomhedsansvar

Ifølge klagen, som Danwatch er i besiddelse af, beskylder de mange civilsamfundsorganisationer først og fremmest Telenor for manglende beskyttelse af mobilkunderne i forbindelse med salget af virksomhedens aktiviteter i Myanmar.

Kontroversiel køber

Telenor har tidligere på sommeren solgt alle sine aktiviteter i Myanmar til holdingselskabet M1 Group, der optræder på FN’s liste over virksomheder med økonomiske bånd til Myanmar magtfulde militær.

Og nu frygter ngo’erne, at de 18,2 millioner mobilkunder, som samtidig overdrages til M1 Group, vil blive genstand for systematisk overvågning fra militærets side.

Salget af Telenors Myanmar-aktiviteter til M1 Group sker, efter at Telenor gennem længere tid er blevet kraftigt kritiseret for at blive i Myanmar efter militærkuppet i februar 2021.

Som Danwatch og Frontier Myanmar for nylig kunne afsløre, har Telenor været tvunget til at samarbejde med det nye militærregime og har blandt andet løbende udleveret adresser og opkaldshistorik på mobilkunder til militæret.  

Brud på OECD’s regler

De 474 ngo’er anklager Telenor for at have forbrudt sig mod OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Det er et sæt retningslinjer, som forpligter alle multinationale virksomheder, som har base i et OECD- land, til at overholde blandt andet menneskerettighederne.

Ifølge klageskriftet har Telenor blandt andet  forsømt at foretage en grundig risikovurdering i forbindelse med salget til M1 Group, der udover sine forbindelser til militærstyret også ejer en del af det sydafrikanske teleselskab MTN, der er anklaget for at betale bestikkelse til Taliban i Afghanistan samt for at tillade overvågning af mobilbrugere i Iran.

Derudover har Telenor ifølge klageskriftet forsømt at forhindre eller afbøde eventuelle negative menneskerettighedskonsekvenser af salget.

Og så kritiserer ngo’erne også Telenor for ikke at konsultere relevante civilsamfundsorganisationer i Myanmar og for  manglende gennemsigtighed i forbindelse med beslutningen om at sælge ud og forlade landet.

Sagen mod Telenor er indbragt for det norske klagenævn for virksomhedsansvar, som er en del af den Økonomiske Samarbejdsorganisation OECD’s internationale klagesystem. Nævnet er ikke en domstol og kan udelukkende tilrettevise Telenor, hvis konklusionen bliver, at firmaet har  brudt OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder.

Formålet med nævnet er udelukkende at skabe opmærksomhed om retningslinjerne samt at give råd og vejledning i forbindelse med konkrete tilfælde, hvor virksomheder anklages for at have overtrådt retningslinjerne.

Den bedst mulige løsning

Telenor har tidligere sagt til Danwatch, at salget af virksomheden til M1 Group er den bedst muligt løsning på situationen efter militærkuppet, hvor demokrati-aktivister ifølge menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch bliver systematisk fængslet og forfulgt.

Ifølge Telenors koncernchef Sigve Brekke har virksomheden gjort, hvad den kunne for at overholde blandt andet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv i forbindelse med salget i Myanmar.

“Telenor søger altid at efterleve FN’s vejledende principper om, hvordan en virksomhed bør optræde for at respektere menneskerettighederne. Også i salgsprocessen har vurderinger af menneskerettighederne, sammen med sikkerheden for vores ansatte, stået centralt. Vi har nøje vurderet alle mulige alternativer, i en stadig mere krævende situation, og mener, at dette er den bedste løsning i den situation, vi står i”, skriver koncernchef Sigve Brekke i et mailsvar til Danwatch. 

Hvad der konkret sker med de 18,2 millioner mobilkunders data, har Telenor ikke ønsket at svare på.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.