Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Telenor sælger omstridt Myanmar-selskab. Nu overlades millioner af kunders brugerdata til kontroversielt konglomerat

De nye ejere af Telenors virksomhed i Myanmar står bag et omstridt teleselskab og har økonomiske bånd til militærstyret. Det afføder anklager om, at Telenor bryder sine menneskeretlige forpligtelser. “Vi har lavet grundige undersøgelser af mulige købere og er kommet frem til, at dette er den bedste løsning i situationen, vi står i”, siger Telenors koncernchef til Danwatch.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

105 millioner dollar – en god del mere end analytikerne havde forventet under de rådende forhold – får Telenor for sin virksomhed i Myanmar. 

Danwatch har i samarbejde med det uafhængige medie Frontier Myanmar afsløret, at Telenor er tvunget til at udlevere brugerdata som adresser og opkaldshistorik med Myanmars militærregime. Samtidig har de modstået et stigende pres på teleselskaberne for at give myndighederne direkte adgang til at overvåge telefonsamtaler, SMS’er og data.

Nu sælger Telenor virksomheden til M1 Group, et kontroversielt holdingselskab ejet af Libanons stenrige Mikati-familie, som har deres egne problemer. Selskabet optræder på FNs liste over virksomheder med økonomiske bånd til militæret i Myanmar, og har en ejerandel i det sydafrikanske teleselskab MTN, der er anklaget for at betale bestikkelser til Taliban og tillade overvågning af mobilbrugere i Iran.

Telenor løber fra ansvaret

Salget bliver mødt med skarp kritik fra ngo Justice for Myanmar, der tidligere har rost Telenor for deres forretningspraksis i Myanmar.

“Mikati familien har en lang historie for at investere i telebranchen under autoritære regimer, inklusiv i Syrien og Iran, og det er ildevarslende for deres overtagelse af Telenors virksomhed. Telenor svigter sit menneskeretlige ansvar med sit brandudsalg til M1 Group”, skriver talsperson Yadanar Maung i en mail til Danwatch.

“Vi beder Telenor og deres største ejer, den norske regering, om at genoverveje konsekvenserne af det her salg for befolkningen i Myanmar”, siger Yadanar Maung.

Andreas Rasche, CSR-ekspert ved Copenhagen Business School, understreger, at Telenor ifølge FN’s retningslinjer for erhvervsliv og menneskerettigheder (UNGP) er forpligtet til at vurdere de menneskeretlige konsekvenser af salget.

“I denne her situation er det vigtigt at sikre sig, at M1 Group respekterer menneskerettighederne. Aktivister i Myanmar er afhængige af, at menneskerettighederne overholdes på grund af situationen i landet”, siger Andreas Rasche.

Professor Stein Tønnesson ved det norske fredsforskningsinstitut PRIO udtaler til NRK, at Telenor nu overlader det moralske problem til en virksomhed, som sandsynligvis ikke har lige store betænkeligheder som dem selv med at rette sig efter myndighedernes instrukser. 

Overlader kunderne til nye ejere

Telenor sælger virksomheden af hensyn til de ansattes sikkerhed, og fordi det er blevet stadig mere udfordrende at følge god international forretningspraksis i Myanmar, fortæller de til Danwatch.

Hvad der nu sker med Telenors mere end 18 millioner mobilkunder i Myanmar, giver Telenor kun delvise svar på.

Vi har spurgt Telenor, om salget af Telenor Myanmar til M1 Group betyder, at 18,2 millioner mobilbrugere i Myanmars persondata nu overlades til M1 Group, og om der i så fald er lavet aftaler med M1 Group omkring udlevering af brugerdata til militærstyret i Myanmar. 

Til det svarer Telenors koncernchef Sigve Brekke i et skriftligt svar til Danwatch:

“Telenor vil fortsat være ansvarlig for virksomheden frem til myndighederne godkender transaktionen, og efter det vil den nye ejer overtage ansvaret for virksomheden, inklusiv ansatte, kunder og licenser. Af hensyn til vores ansattes sikkerhed, har vi desværre ikke mulighed til at kommentere på direktiver fra myndighederne”.

Som følge af et direktiv fra Myanmars nu afsatte NLD-regering om obligatorisk simkort-registrering, har Telenor registreret alle brugere med et nationalt ID-kort eller et pas. Disse oplysninger er blandt de brugerdata, som militærregimet i Myanmar kan kræve udleveret  fra operatørerne.

“Ikke et enkelt valg”

Ifølge Telenors koncernchef har virksomheden gjort, hvad de kunne, for at overholde FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv i forbindelse med salget i Myanmar.

“Telenor søger altid at efterleve FN’s vejledende principper om, hvordan en virksomhed bør optræde for at respektere menneskerettighederne. Også i salgsprocessen har vurderinger af menneskerettighederne, sammen med sikkerheden for vores ansatte, stået centralt. Vi har nøje vurderet alle mulige alternativer, i en stadig mere krævende situation, og mener, at dette er den bedste løsning i den situation, vi står i”, skriver koncernchef Sigve Brekke. 

På spørgsmål om M1 Groups ejerskab i MTN, og de mange kontroverser omkring deres forretningspraksis, svarer Telenor, at salget har været “den bedst mulige løsning”, hvis kunderne i Myanmar fortsat skulle have adgang telekommunikation.

– Føler Telenor sig sikre på, at M1 Group vil varetage kunderne i Myanmars rettigheder på en god måde?

“Det har ikke været noget let valg for os at sælge virksomheden i Myanmar. Vi har vurderet absolut alle alternativer for vores tilstedeværelse. Det har ikke været muligt at gennemføre en almindelig salgsproces”, skriver koncernchef Sigve Brekke.

“Denne løsning sikrer den videre drift og sørger for, at vores 730 ansatte kan beholde deres  arbejdsplads, og at 18 millioner kunder fortsat kan få adgang til mobiltjenester”, skriver Sigve Brekke i mailen.

Danwatch har bedt MTN om kommentarer til anklagerne om bestikkelser til Taliban og overvågning i Iran. MTN har ikke kommenteret på anklagerne, men sendt en udtalelse hvor de afviser nye anklager om støtte til terroristgrupper i Irak.

M1 Group har ikke besvaret Danwatchs anmodning om et interview.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.