28. december 2022
Film

Top 2022: Gammel actionfilm er pludselig superaktuel

Vi anbefaler en 17 år gammel Nicolos Cage-film, der pludselig er blevet aktuel efter en nylig fangeudveksling mellem USA og Rusland.

Grafik: Ditte Lander Ahlgren

Lord of war

Spillefilm (116 min.) instrueret af Andrew Niccol.

Kan streames gratis på Filmstriben her.

Den fik lidt blandede anmeldelser i de danske medier, men her 17 år efter, at filmen Lord of war med Nicolas Cage fik premiere herhjemme, kan det bestemt anbefales at give den en chance igen. 

Den amerikanske actionthriller er nemlig i den grad blevet aktuel. 

Filmen er inspireret af historien om en af verdenshistoriens mest notoriske våbenhandlere Viktor Bout med tilnavnet ‘Dødens købmand’, der i årtier menes at have at forsynet regimer og krigsherrer overalt på kloden med våben og ammunition, selvom de var ramt af et våbenembargo fra FN.

Først i 2012 lykkedes det at få dømt den i dag 55-årige russer, da en amerikansk domstol fandt Bout skyldig i blandt andet at have konspireret om at sælge våben til en terrorgruppe, hvilket udløste en straf på 25 års fængsel.

Siden har der været forholdsvis stille om Bout lige indtil starten af december. Her var han en del af en spektakulær fangeudveksling, hvor den amerikanske basketballstjerne og dobbelte OL-guldvinder Brittney Griner efter et længere diplomatisk tovtrækkeri blev udvekslet med Bout. Griner var i november måned blevet idømt ni års fængsel ved en russisk domstol for besiddelse af cannabisolie.

Du kan se den spektakulære udveksling i videoen herunder: 

Og det er her filmen Lord of war bliver særdeles interessant. For den understreger det gigantiske dilemma, de amerikanske myndigheder og præsident Biden har været i, da de frigav Viktor Bout, der om nogen har bidraget til menneskerettighedskrænkelser og folkedrab i en uhyggelig skala. 

Lord of war er ikke en 1:1 beskrivelse af Bout’s liv. Hovedpersonen hedder i stedet Yuri Orlov, og i filmen følger man den fuldstændige vanvittige handel med våben, der har været – og som desværre stadig finder sted ifølge blandt andet FN og Amnesty.

Et emne Danwatch også flere gange har berørt

Flere af filmens scener kan nærmest virke urealistiske, men det skræmmende ved Lord of war er, at den er meget tæt på sandheden. Da filmen udkom i 2005 udsendte Amnesty International en pressemeddelelse, hvor forsker i international våbenhandel Brian Wood udtaler:

“Den sørgelige sandhed er, at denne film i høj grad er baseret på fakta. Våbenhandlere er virkelig i stand til at flyve og sende våben ind i konfliktzoner, hvor civile bliver slagtet. De kan bevæbne nogle af verdens værste menneskerettighedskrænkere. Alligevel betyder manglen på juridisk bindende kontroller, at de – ligesom Nicolas Cages karakter – bare kan grine af loven.”

“Når folk forlader biografen, vil mange af dem sige ‘det er forfærdeligt, men Nicolas Cages karakter ville aldrig slippe af sted med det i det virkelige liv’. Men det gør våbenmæglere og transportører, selv i Storbritannien. Det er derfor, regeringer verden over skal sætte internationale våben, inklusive mæglere og transportører, under meget streng etisk kontrol.”

Præsident Biden har ikke offentligt talt om dilemmaet med at løslade en mand som Bout. Da Brittney Griner blev frigivet, gav Biden en tale i det Hvide Hus, hvor han blandt andet takkede de diplomatiske kræfter, der havde været med at til at få udvekslingen til at lykkes. Victor Bout blev ikke nævnt med et eneste ord. 

Der har dog været kritik internt i den amerikanske regering. Washington Post skriver på baggrund af kilder i Justitsministeriet, at man i ministeriet har betragtet fangeudvekslingen som en fejl, fordi der blandt andet var så stor uoverensstemmelse mellem den kriminalitet, som henholdsvis Bout og Griner havde begået. En anonym kilde siger blandt andet:

“Hvis hun var min slægtning, ville jeg gerne bytte.”

“Men at handle en berygtet international våbenhandler med en basketballspiller er vanvid.”

Lord of war er i sig selv bestemt et kig værd, men den aktuelle fangeudveksling giver den et ekstra interessant twist.

Den eneste anke er, at Nicolas Cage måske fremstår lidt for sympatisk. Eller også har han bare formået at ramme Victor Bout’s karakter spot on. CNN’s redaktør for international sikkerhed Nick Paton Walsh har tidligere interviewet Bout og beskriver ham som en charmerende polyglot, der kan tale uendeligt om listen over de politiske karakterer, han har personlige forhold til globalt. 

Bedøm selv. Filmen kan i øvrigt også anbefales 1. januar med cola og en skål popcorn.

Top 2022: Danwatch anbefaler det bedste fra året

Jul og nytår giver tid til fordybelse. Samtidig er det også her, vi typisk ser tilbage på det forgangne år. Derfor anbefaler vi på Danwatch det bedste, vi har læst, set eller lyttet i løbet af året.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right