Undersøgelse
Støt Danwatch

Dansk stjernearkitekt involveret i saudisk skandaleby

På trods af drab, fængslinger og tvangsfordrivelser af stammefolk har Bjarke Ingels tegnestue BIG været med til at udtænke og tegne en vigtig del af Saudi-Arabiens kontroversielle prestigeprojekt Neom.
På trods af drab, fængslinger og tvangsfordrivelser af stammefolk har Bjarke Ingels tegnestue BIG været med til at udtænke og tegne en vigtig del af Saudi-Arabiens kontroversielle prestigeprojekt Neom.
Samarbejdspartner
I samarbejde med Frihedsbrevet
Illustrationer: Ditte Lander Ahlgren
Redaktør: Adam Dyrvig Tatt | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark

Iqon-skyskraberen i Quito i Ecuador, et trekantet lejlighedskompleks i New York og ikke mindst den såkaldte Amager-bakke i København.

Over hele verden og herhjemme troner den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels arkitektur som et symbol på dansk innovation og talent. 

Men Danwatch og Frihedsbrevet kan nu dokumentere, at Ingels og hans tegnestue Bjarke Ingels Group (BIG) portefølje også tæller den kontroversielle fremtidsby Neom i Saudi-Arabien.

Et fremtidsby, der mange steder beskrives som en dystopi, og som allerede inden første spadestik har været forbundet til drab og tvangsfordrivelser. Neom er samtidig et prestigeprojekt for Saudi Arabiens de-facto leder, kronprins Mohammed bin Salman, der er kendt for at slå brutalt ned på dissidenter. 

BIG’s engagement i Neom har ikke hidtil været offentliggjort, men en gennemgang af sociale medier og rapporter fra Udenrigsministeriet viser, at BIG har taget sig betalt af det saudiske styre for at tegne konceptet for den flydende industriby Oxagon, der en del af Neom.

I en rapport fra Udenrigsministeriet fremgår det, at BIG har “stået for udviklingen af masterplanerne for mega-projekterne NEOM og Qiddyah, hvor der i høj grad fokuseres på den bæredygtige udvikling”. 

BIG selv vil hverken be- eller afkræfte, om de er involveret i fremtidsbyen, men i en kommentar i den britiske avis The Guardian kan Bjarke Ingels måske have antydet det. 

Her skulle den danske arkitekt angiveligt have sagt, at han er involveret i et fortroligt projekt i Saudi-Arabien, som er et “menneskeskabt økosystem, der er så tæt på en utopi, som man tør forestille sig”. En formulering, der i forskellige afskygninger går igen i beskrivelser af Neom.

Den flydende industriby

Neom er den saudiske kronprins, Mohammed bin Salmans, hjertebarn og en del af den storstilede “Vision 2030”-plan, som skal vise vejen væk fra olien.

Det omtales ofte som én by, men i realiteten er der tale om et område på størrelse med Belgien, der skal huse flere fremtidsbyer, som alle skal rejses af den evige sand midt ude i ørkenen. 

En af byerne er det ottekantede industrimekka Oxagon. Som med alt andet i Neom er planerne vilde: Byen vil være delt i midten af en kanal til den store skibstrafik, og hvis byen bliver realiseret vil det være verdens største flydende konstruktion. 

Ifølge de offentliggjorte planer kommer Oxagon til at ligge ud til det røde hav, tæt på Suez-kanalen, som er en af verdens travleste knudepunkter for skibstrafik. 

En ideel placering, der på sigt, hvis alt går efter bin Salmans plan, bliver en central spiller i den globale handel. 

“Oxagon vil være katalysator for økonomisk vækst og mangfoldighed i NEOM og kongeriget og dermed opfylde vores ambitioner under Vision 2030″, har det lydt fra kronprinsen. 

Og manden og tegnestuen bag er altså dansk. Udover rapporten fra Udenrigsministeriet angiver en række BIG-medarbejdere på deres linkedin-profiler, at de arbejder på “North & South Masterplan for Oxagon”, mens samarbejdspartnere skriver, at det er BIG, der er arkitekt på projektet.

Vi ved ikke, hvor meget BIG tjener på at tegne masterplanen til Oxagon. Vi ved dog, at arbejdet som arkitekter og konsulenter på Neom er velbetalt.

Bloomberg kunne sidste år fortælle, at Neom tilbød skattefri årslønninger på 5-6 millioner kroner til de udlændinge, der kom og arbejdede på fremtidsbyen. Efterhånden som flere og flere ankom til Neom, begyndte en vittighed ifølge Bloomberg at cirkulere:

Når du begynder hos Neom, medbringer du to spande. Den første fyldes med alt det guld, du tjener, og den bliver hurtig tung. Den anden spand bliver fyldt med alt det lort, du skal finde dig i. Når spanden med lort er fuld, så tager du spanden med guld og skrider.

Vi har spurgt BIG selv, hvor meget de tjener på projektet. Det vil de ikke svare på.

Drabet på Jamal Khashoggi

Hvornår og i hvilket omfang BIG har været involveret i Neom, har Danwatch og Frihedsbrevet ikke fået svar på. Generelt har det været svært at få millionvirksomheden i tale. 

Men projektet har i flere år været forfulgt af dårlige sager og kritik. 

Ikke mindst drabet på den regimekritiske journalist Jamal Khashoggi i 2018 har hængt som en sort sky over bin Salmans vision. 

Kronprinsen selv nægter at have været en del af Khasghoggis død, men i 2021 offentliggjorde USA en amerikansk efterretningsrapport, der konkluderer, at han godkendte drabet – og sandsynligvis også beordrede det. 

Sagen med Jamal Khashoggi fik efterfølgende flere arkitekter til at trække sig fra Neoms advisory board. En af dem var den verdensberømte arkitekt Norman Foster, som i en mail til Danwatch skriver, at de stadig ikke er en del boardet.

Drab, fordrivelser og fængslinger 

I de seneste år er det så også kommet frem, hvordan drømmen om Neom er blevet til et mareridt for områdets stammefolk. 

For at gøre plads til projektet – og herunder også Oxagon – skal mindst 20.000 medlemmer af Huwaitat-stammen tvangsfordrives fra deres jord, hvilket har mødt stor kritik fra flere organisationer. 

“Bestræbelserne på at tvangsforflytte den indfødte befolkning er et forsøg, der er i strid med enhver norm og regel i den internationale menneskerettighedslovgivning”, har blandt andre den administrerende direktør for Democracy for the Arab World Now, Sarah Lea Whitson, sagt. 

For dem, der har gjort oprør, har det været med livet på spil. En af dem er Abdul Rahim al-Huwaiti, som i kampen om sit hjem blev skudt af saudiske sikkerhedsstyrker. 

Drabet på Abdul Rahim al-Huwaiti florerede i flere videoer på twitter. I en af dem kan man høre saudiske sikkerhedsstyrker affyre kavalkader af skud, mens man i en anden kan se hans hjem ødelagt af skudhuller. Video: Abdul Rahim al-Huwaiti (tekstet af Danwatch)

Andre, der har kæmpet det samme kamp, er kommet i fængsel eller har fået dødsstraf.

I en nylig udgivet rapport fra den saudiske menneskerettighedsorganisation ALQST, der arbejder med menneskerettighedskrænkelser i forbindelse med Neom, lister de 15 personer, som har fået fængselsstraffe på mellem 15 – 50 år, og fem andre, som er blevet dømt til døden. 

Ingen svar fra BIG

Historierne om Neom står i stærk kontrast til de ting, som BIG skriver i deres bæredygtighedrapport fra 2021. Her står der, at “menneskerettigheder er ubestridelige universelle sandheder”. 

“Vi er urokkelige i vores vilje til, så vidt vi kan, at give alle mennesker de rettigheder og friheder, de ønsker at nyde. BIG vil aldrig bevidst være medskyldig i menneskerettighedskrænkelser, men vil i stedet altid søge at opretholde alles rettigheder og friheder og bidrage, hvor vi kan”, lyder det i rapporten. 

Danwatch og Frihedsbrevet vil gerne have talt med Bjarke Ingels og BIG om, hvordan deres bæredygtighedsrapport hænger sammen med deres engagement i Neom. 

Vi vil også gerne vide, hvorfor de er involveret i et projekt, som anklages for grove menneskerettighedskrænkelser, og som andre arkitekter derfor i en vis omfang har trukket sig ud af. 

Selvom både Danwatch og Frihedsbrevet i flere måneder har forsøgt at få svar fra Bjarke Ingels og BIG, er det ikke lykkedes at få dem til at forholde sig til Neom. 

På trods af at BIG er en stor international virksomhed, kan man kun kontakte deres presseafdeling på email. Det gør Danwatch første gang i januar.

Først flere måneder efter første henvendelse modtager vi et svar fra partner i BIG, Daria Pahhota. Hun undskylder det sene svar med, at både hende og Bjarke “i øjeblikket er på dokumentar shoot”, men at hun vil undersøge muligheden for et interview “når vi har lidt down time”. 

Herefter er der total stilhed i mere end en uge. Først da Frihedsbrevet og Danwatch sender en række konkrete spørgsmål om BIG’s engagement i Neom, får vi svar tilbage. 

“Desværre har hverken Bjarke eller Sheela (direktør i BIG, red.) mulighed for at stille op til et interview lige nu, og vi kan heller ikke be- eller afkræfte vores medvirken i Neom-projektet”.

Store problemer med menneskerettighedskrænkelser 

De sidste par år har Bjarke Ingels turneret med visionen “Masterplanet”. En ide, der helt overordnet går ud på at redesigne vores klode, så den bliver mere bæredygtig og klimavenlig.

Kort og godt en plan for at redde verden. 

Sideløbende har BIG været til stede i det olieafhængige Saudi-Arabien, der ifølge utallige rapporter udsætter sin egen befolkning for grove menneskerettighedskrænkelser. 

Blandt andet blev det i 2019 offentliggjort, at BIG havde tegnet masterplanen for den saudiske underholdningsby Qiddiyah, der er ved at blive opført.

Saudi-Arabien kritiseres ikke mindst for at begrænse ytringsfrihed, foreningsfrihed og forsamlingsfrihed, mens brugen af dødsstraf er næsten fordoblet de seneste seks år.

”Det er ingen hemmelighed, at der er mange udfordringer i Saudi-Arabien, når det gælder menneskerettigheder. Både når det drejer sig om arbejdstagerrettigheder og rettigheder for kvinder, seksuelle minoriteter, menneskerettighedsforkæmpere og journalister”, har direktør for Institut for Menneskerettigheder, Louise Holck tidligere sagt til Danwatch.

BIG: Arkitektur skaber demokrati 

Vi har spurgt BIG, hvilke overvejelser de har gjort sig i forhold til at være involveret i Saudi-Arabien, som er berygtet for dets menneskerettighedskrænkelser.

I det korte svar, vi har modtaget fra BIG, skriver partner Daria Pahhota, at det overordnet set “er en forsimpling af et stort og komplekst byplanlægningsprojekt, der skal skabe nye bygninger og offentlige byrum til den støt voksende saudiske befolkning,”, når kritikere blander arbejdet med Neom sammen med det at arbejde i Saudi Arabien generelt.

Hun skriver videre: 

“BIG er ligesom andre internationale tegnestuer aktive i Mellemøsten, fordi vi som arkitekter kan bidrage til en positiv udvikling ved at give form til nye skoler, biblioteker, kulturbyggerier og bypladser.”

Lignende udmeldinger har Bjarke Ingels tidligere kommet med. Til The Guardian siger Ingels, at han “oprigtig tror, at den byomdannelse i Saudi-Arabien, som vi deltager i, er en del af vejen til en klart nødvendig social og kulturel reform af landet”. ”

“Medskyldige i Saudi-Arabiens forbrydelser”

Men den opfattelse vækker kritik hos den saudiske menneskerettighedsorganisation ALQST. 

“Når en virksomhed eller en arkitekt er en del Neom, giver de også legitimitet til et projekt, der rent faktisk slår folk ihjel. Neom er bygget på blod”, siger kommunikationschef hos ALQST, Lina Alhathloul, i en talebesked over Signal. 

“Så de virksomheder og arkitekter har et ansvar, når de driver forretning på blodjord uden at stille betingelser for overholdelse af menneskerettigheder”.

I en kommentar i arkitekturmagasinet Deezen deler forfatter og urbanist Adam Greenfield den samme holdning: 

“Der er ingen anden måde at sige dette på: Hvis du accepterer penge for at arbejde på et hvilket som helst aspekt af Neom-projektet, skal du vide, at du er medskyldig i disse voldshandlinger”, skriver Adam Greenfield. 

Vi har forelagt kritikken for BIG, men heller ikke det har vi fået svar på.

I Neom kommer alt og alle til at være koblet op på internettet og konstant overvåget af kunstig intelligens.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram