Løkke anerkender problemer, men fastholder opfordring til kontroversielt saudisk gigaprojekt

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) vil ikke trække en opfordring til danske virksomheder om at deltage i Saudi-Arabiens billiondyre prestigeprojekt Neom tilbage. Det sker til trods for, at projektet beskyldes for mord og grove krænkelser af menneskerettighederne

Foto: Plamen Stoimenov/ Flickr. Grafik: Ditte Lander Ahlgren

Abdul Rahim al-Huwaiti mistede livet i kampen om sit hjem i en saudisk ørken. 

Senere blev tre mænd dømt til døden efter at have kritiseret de mange tvangsfordrivelser i samme område. 

Og migrantarbejdere kan komme til at arbejde under vilkår, der minder om dem, vi så under byggeriet af VM-slutrunden i Qatar. 

Historier om menneskerettighedskrænkelser klæber sig allerede til Saudi-Arabiens gigantiske og billiondyre byprojekt Neom, der skal – hvis planen holder stik – stå færdig i 2025. 

Ikke desto mindre opfordrer Den Danske Ambassade i Riyadh danske virksomheder til at byde ind med løsninger til Neom og de asiatiske vinterlege, der skal afholdes i fremtidsbyen i 2029.

Det kunne Danwatch afsløre tilbage i december måned 2022. 

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ville dengang ikke stille op til interview, men har nu svaret Folketingets Europaudvalg på en række spørgsmål om Danmarks engagement i Neom.  

Af svarene fremgår det, at Lars Løkke Rasmussen er enig i, at Saudi-Arabien har store problemer med at overholde menneskerettighederne.

“Saudi-Arabien er ifølge bl.a. Freedom House et af de mindst demokratiske lande i verden med omfattende begrænsninger af både civile og politiske rettigheder”, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Alligevel står opfordringen og hjælp til danske virksomheder, der vil forsøge at tjene på fremtidsbyen, ved magt:

“Udenrigsministeriet har informeret om byggeriet af NEOM, da projektets ambition om at være 100 procent grønt og bæredygtigt er relevant for danske grønne virksomheder, som ønsker information om nye markedsmuligheder”, som det også lyder i svaret.

Danmark endte ellers med at trække en lignende opfordring tilbage i Qatar på grund af de “bekymrende arbejdsforhold” for migrantarbejdere. Forhold, som forskere og organisationer forklarer, er de samme – hvis ikke endnu værre – i Saudi-Arabien. 

“Hyklerisk” og “modsatrettet” 

Det er Enhedslistens udviklings- og kulturordfører Søren Søndergaard, der har krævet svar fra udenrigsministerien i sagen. 

I kølvandet på Danwatch’ afsløring sendte han en række spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen gennem Europaudvalget, fordi, som han dengang sagde til Danwatch, “Saudi-Arabien er et af de værste diktaturer i verden”.

Flere eksperter har også kritiseret det officielle Danmark for at føre “hyklerisk” og “modsatrettet” udenrigspolitik, når det gælder Neom. 

Blandt andet mener professor i virksomhedsetik hos Roskilde Universitet Jacob Dahl Rendtorff, at der er en stor risiko for, at man kommer til at bryde med den kritiske boykot-orienterede politik, som man tidligere har lagt op til, mens senioranalytiker fra Play the Game Stanis Elsborg ser en mulig gentagelse af de problemer, vi så i forbindelse med VM-slutrunden i Qatar.

“De asiatiske vinterlege (der skal afholdes i Neom, red.) ser ud til på mange måder at være en gentagelse af nogle af de debatter, der har været i forbindelse med VM i Qatar, fordi vi kommer til at engagere sig i et land, hvor pressefrihed, menneskerettigheder og ytringsfrihed ikke er noget, man bekymrer sig synderligt om”, sagde han dengang til Danwatch. 

Bekræfter problemer  

Neom er kronprins og de facto leder af Saudi-Arabien, Mohammed bin Salmans, hjertebarn og en af kronjuvelerne i den storstilede plan “Vision 2030”. 

Byen – eller nærmere området – skal rejses midt ude i den saudiske golde ørken og skal indeholde alt det, man forbinder med fremtidsbyer i de vildeste sci-fi-film. Området er dog også hjemsted for et stammefolk, der har boet der i flere generationer, men som nu skal tvangsfordrives. 

Flere estimater anslår, at mod en halv million stammefolk må se sig om efter et andet sted at slå sig ned, og der har været beretninger om drab og dødsstraf mod folk, der modsætter sig projektet. 

I svaret til Europaudvalget skriver udenrigsministeren, han er bekendt med, at der har været forflyttelse af personer, og at EU har rejst sagen over for de saudiske myndigheder, hvilket Danmark støtter op om. 

Abdul Rahim al-Huwaitis egen video optaget kort før hans død. Video: Abdul Rahim al-Huwaiti (tekstet af Danwatch)

Lars Løkke Rasmussen forholder sig imidlertid ikke til mordet på Abdul Rahim al-Huwaiti, men bekræfter, at brugen af dødstraf er udbredt i Saudi-Arabien.

Fortsætter med hjælp

Flere menneskerettighedsorganisationer er desuden også bekymrede for, at det primært er migrantarbejdere, som vil komme til at bygge Neom og de asiatiske vinterlege. Ligesom Qatar benytter Saudi-Arabien sig af det såkaldte kafala-system, der i grove træk betyder, at migrantarbejdere er stavnsbundet til en arbejdsgiver. 

Systemet fik voldsom kritik under VM-slutrunden, fordi det giver arbejdsgiverne betydelig magt over migrantarbejderes bevægelsesfrihed og i flere tilfælde tenderer til moderne slaveri. Den massive kritik fik Udenrigsministeriet til at trække en opfordring til danske virksomheder om at engagere sig i VM-byggeriet tilbage i 2021.

Til Europaudvalget svarer udenrigsministeren, at selvom Saudi-Arabien reformerede kafala-systemet i 2021, er der stadig “væsentlige” problemer med forholdene for migrantarbejdere. 

Ikke desto mindre er der ikke planer om også at trække den danske Neom-opfordring tilbage. Dengang som nu lyder meldingen, at Neoms grønne ambitioner er relevant for danske virksomheder. 

Men, uddyber udenrigsministeren, understøtter Udenrigsministeriet, at “danske virksomheder er opmærksomme på ansvarlig virksomhedsadfærd og har gjort sig klart, hvordan de vil arbejde med social ansvarlighed. Det gælder blandt andet efterlevelse af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv”.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right