31. okt '24Byggeri og infrastruktur

Dårlige arbejdsforhold og dødsfald: DSVs samarbejde med saudiske Neom vækker igen kritik

Ny dokumentar afslører, at migrantarbejdere udnyttes i forbindelse med realiseringen af fremtidsbyen The Line, der skal ligge i Neom i Saudi-Arabien. Ekspert kritiserer den danske logistikgigant DSV, der er involveret i projektet, for at mangle integritet.

02
I dokumentaren fra ITV fortæller en række migrantarbejdere, der er tilknyttet Neoms The Line, at de arbejder langt over, hvad saudisk lov tilsiger de må. Foto: Kingdom Uncovered: Inside Saudi Arabia/ITV

Denne artikel er en del af undersøgelsen Neom’s danske forbindelser

  • Lige nu er Saudi-Arabien ved at opføre fremtidsbyen Neom. Byen er en del af kronprins Mohammed bin Salmans store vision for oliestaten, men bag kulisserne er der anklager om grove menneskerettighedskrænkelser.
  • Blandt andet er der beretninger om massefordrivelser, dødsstraffe og drab. En af ofrene for projektet er Abdul Rahim al-Huwaiti, der blev skudt af saudiske regeringsstyrker, fordi han nægtede at forlade sit hjem for at gøre plads til byen.
  • Eksperter frygter også for migrantarbejderes forhold. Ligesom andre oliestater benytter Saudi-arabien sig af kafala-systemet, der stavnsbinder migrantarbejdere til deres arbejdsgiver.
  • Alligevel er Danmark på flere måder involveret i bin Salmans Neom. Det gælder ikke mindst det officielle Danmark, som på sociale medier opfordrer danske virksomheder til at engagere sig i byen.

Den danske logistikgigant DSVs joint venture med det saudiske megaprojekt Neom er endnu engang genstand for kritik.

Under stor bevågenhed indgik DSV i 2023 et partnerskab med Neom til en værdi af ti milliarder dollars.

Nu afslører en helt ny britisk dokumentar produceret af ITV, at migrantarbejdere, der arbejder på den futuriske by The Line, udsættes for arbejdsdage på op til 16 timer, mens nogle af dem ikke har fået betaling i flere måneder.

The Line, der skal ligge i Neom, er en 170 kilometer lang skyskraber, der skal gå tværs gennem ørkenen med vægge af spejle, og som skal huse op til ni millioner mennesker.

“Vi er trætte. Vi lider af angst dag og nat. Saudi-Arabien bryder sig ikke om borgere fra andre lande. Vi bliver behandlet som tiggere”, lyder det fra en migrantarbejder, der er med til at bygge en tunnel til højhastighedstog, i dokumentaren

En chauffør, der ligeledes arbejder for Neom, fortæller en lignende historie. 

“Chaufførerne arbejder uafbrudt. Vi kører frem og tilbage og får ikke betaling for det. Vi får ikke hvile nok. På grund af det kontinuerlige arbejde og de mange ture får vi knap fire timers søvn. Manglen på søvn har forårsaget mange ulykker. I sidste måned var der fire eller fem sager”. 

Ifølge saudisk lov må arbejdstagere ellers ikke arbejde mere end 60 timer om ugen, mens de har krav på minimum en ugentlig fridag. 

Dokumentaren afslører også, at 21.000 migrantarbejdere fra henholdsvis Indien, Bangladesh og Nepal er døde, siden kronprins Mohammed bin Salmans Vision 2030 blev lanceret i 2016. Vision 2030, som Neom er en del af, er Saudi-Arabiens storstilede strategi, der på sigt skal gøre den saudiske økonomi mindre afhængig af olie.

De nye afsløringer understreger det problematiske i DSVs engagement i Neom, vurderer professor i virksomhedsetik på Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff. Ikke mindst set i lyset af, at DSV i deres seneste bæredygtighedsrapport fra 2023 skriver, at de er forpligtede til at bekæmpe tvangsarbejde og gældstjeneste i deres operationer og på tværs af deres forsyningskæder. 

“På den ene side samarbejder de med et land, der har svært ved at overholde menneskerettighederne, og på den anden side har de et ønske om at drive en ansvarlig forretning. Skal man være hård, kan man beskylde DSV for at mangle integritet, fordi de siger en ting, mens virkeligheden er en anden”, siger Jacob Dahl Rendtorff

DSV har ingen kommentarer til kritikken, men skriver i en mail, at deres opgave i Neom er at levere transport- og logistikløsninger, hvilket de i forvejen gør i Saudi-Arabien. 

“Vores joint venture med Neom vil blive styret ud fra politikker, processer og kontroller, der har til formål at sikre, at arbejdet udføres i overensstemmelse med vores Code of Conduct”.  

Hvad er Neom?

  • Neom er en del af kronprins Mohammed bin Salmans Vision 2030-strategi, der vil gøre den saudiske økonomi mindre afhængig af olie. Det fremstilles ofte som én by, men består i realiteten af et område på størrelse med Belgien, der kommer til at huse flere byer.
  • Næsten lige fra begyndelsen er Neom blevet beskyldt for en række menneskerettighedskrænkelser. Mest omtalt har været tvangsforflyttelsen af  20.000 medlemmer af Huwaitat-stammen i byerne al-Khuraybah, Sharma and Gayal for at gøre plads til de vilde planer.
  • Ifølge vidneberetninger og den saudiske menneskerettighedsorganisation ALQST fik de massive tvangsforflytelser nogle fra stammen til at gøre oprør, hvilket har medført drab og henrettelsesdomme.

Danske værdier 

Eksperter og investorer har tidligere kritiseret DSVs milliardaftale, som de mener risikerer at medvirke til menneskerettighedskrænkelser. 

Det skyldes ikke mindst, at Saudi-Arabien allerede år forinden blev anklaget for at dræbe og tvangsfordrive 20.000 medlemmer af Huwaitat-stammen for at gøre plads til Neom.

De mange sager og Saudi-Arabiens historik med menneskerettighedskrænkelser gør, at DSV skal tage deres samarbejde med Neom op til overvejelse, mener Jacob Dahl Rendtorff. 

“DSV har en forpligtelse i forhold til at sikre, at de respekterer menneskerettighederne. Set i lyset af kritikken, inklusive de nye afsløringer om Neom, er spørgsmålet, om de så kan det? Lige nu ser det svært ud”, siger Rendtorff. 

Vi har sendt DSV en række spørgsmål om dokumentarens nye beskyldninger, herunder hvad de har gjort for at sikre, at arbejdstagerrettigheder overholdes i overensstemmelse med deres egne menneskerettighedsforpligtelser, og om de vil trække sig fra projektet. 

DSV svarer ikke på spørgsmålene, men skriver i en mail, at de driver deres forretning baseret på danske værdier. 

DSVs kommentarer

  • “DSV er en global virksomhed med aktiviteter i over 80 lande og omkring 75.000 medarbejdere. Vi driver vores forretning med et klart afsæt i vores Code of Conduct, der er baseret på danske værdier og ønsket om at drive en ansvarlig forretning. Vi har haft forretning i Mellemøsten i snart 20 år og følger tilskyndelsen fra EU og den danske regering om at engagere sig og drive forretning i Saudi-Arabien”.   
  • “Vores opgave i NEOM er at levere transport- og logistikløsninger, lige som vi allerede gør i Saudi-Arabien. Vores joint venture med NEOM vil blive styret ud fra politikker, processer og kontroller, der har til formål at sikre, at arbejdet udføres i overensstemmelse med vores Code of Conduct”.   

“DSV er en global virksomhed med aktiviteter i over 80 lande og omkring 75.000 medarbejdere. Vi driver vores forretning med et klart afsæt i vores Code of Conduct, der er baseret på danske værdier og ønsket om at drive en ansvarlig forretning”.

De henviser desuden til, at både EU og den danske regering tilskynder virksomheder til at engagere sig og drive forretning i Saudi-Arabien. De ønsker derudover ikke at tilføje yderligere. 

Danwatch kunne i 2022 afsløre, at Den Danske Ambassade i Riyadh opfordrer danske virksomheder til at byde ind med løsninger til Neom og de asiatiske vinterlege, der skal afholdes i ørkenbyen i 2029. 

Opfordringen blev dengang kaldt hyklerisk, fordi det gav mindelser om forholdene under VM-byggeriet i Qatar. 

Holdet bag dokumentaren har forelagt Neom og den saudiske regering de beskyldninger, der fremføres. 

I en erklæring skriver Neom, at de vil se nærmere på påstandene i programmet, og de vil, hvis nødvendigt, træffe passende foranstaltninger. 

“Vi kræver, at alle entreprenører og underleverandører overholder Neom’s adfærdskodeks, der er baseret på Saudi-Arabiens lovgivning og Den Internationale Arbejdsorganisations politikker, og de er underlagt hyppige inspektioner af leve- og arbejdsforhold”, lyder det også. 

Den saudiske regering er ikke vendt tilbage.

  • Hvordan forholder I jer til de nye beskyldninger?
  • Hvad har I gjort for at sikre jer, at arbejdstagerrettigheder bliver overholdt, jf. jeres egne menneskerettighedsforpligtelser, i Neom? Dette særligt set i lyset af, at Saudi-Arabien ligesom Qatar og andre emirater er kendt for deres kafala-system, der fordrer udnyttelse af ikke mindst migrantarbejdere. 
  • Flugter de nye beskyldninger med de initiativer, I har taget? 
  • Får de nye beskyldninger jer til at revurdere jeres engagement i Neom?
  • Det er ikke første gang, at Neom beskyldes for at krænke menneskerettighederne. Nu er der så endnu endnu en sag om arbejdstagerrettigheder, hvilket forskere og organisationer har advaret om ville blive et problem. Hvor trækker I en linje i sandet og trækker jer?  
  • Stemmer de nye beskyldninger overens med jeres egne forpligtelser og code of conduct, jf. ønsket om at drive en ansvarlig forretning?
  • Mener I Neom respekterer menneskerettighederne?