Så vigtigt er dit tøj for Cambodjas økonomi

Forstå sammenhængen mellem dit tøj og Cambodjas økonomi på 2 minutter.

Så vigtigt er dit tøj for Cambodjas økonomi

Forstå sammenhængen mellem dit tøj og Cambodjas økonomi på 2 minutter.
Louise Voller
Journalist
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist
Jarl Kaldan
Fotograf
Louise Voller
Journalist
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist
Jarl Kaldan
Fotograf
Del meget gerne. Vi har gjort os umage.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

1.

Tøj og sko er Cambodjas absolut vigtigste industri

I 2016 udgjorde tekstil og sko 80 procent af Cambodjas vareeksport, hvilket svarer til omkring fem milliarder dollars. De største aftagere er EU og USA. I EU er England den største aftager af sko og tøj fra Cambodja, men det kan kan næppe undgå at blive påvirket af englændernes ja til Brexit.

2.

Hvordan blev tekstilindustrien så vigtig?

I 1995 arbejdede cirka 18.000 cambodjanere på landets 20 tekstilfabrikker, i 2016 var tallet omkring 700.000 arbejdere. Mellem 85-90 procent af dem er kvinder. Investorer fra Hong Kong, Taiwan, Malaysia og Singapore rykkede ind og lejede bygninger, hvori de startede fabrikker. I 2007 var mere end 90 procent af Camodjas tekstilfabrikker ejet af udlændinge, mens et estimat fra 2013 lyder på 85 procent.

3.

EU er Cambodjas vigtigste marked

EU importerede næsten halvdelen – 45 procent – af Cambodjas eksporterede tøj og sko i første halvdel af 2016. EU er i stigende grad blevet et vigtigere marked for Cambodja over de seneste år. Hvor Cambodia eksporterede tøj og sko til EU for lige over 3,5 milliarder kroner i 2005, var tallet i 2015 på mere end 22 milliarder.

4.

EU giver handelsfordele til Cambodja

Alt Undtagen Våben” er navnet på en af EU’s eksportaftaler, som giver 49 meget fattige lande handelsfordele – f.eks . told- og kvotefri adgang til EU for alle produkter undtagen våben. Cambodja er et af de lande.

5.

Men …

I juli 2016 foretog Verdensbanken en vurdering af Cambodjas økonomi, der opgraderede landets status fra lavindkomstland til lavere mellemindkomstland. Det har vakt bekymring i Cambodja, for adopterer FN samme status, vil landet miste dets handelsfordele gennem “Alt Undtagen Våben”-aftalen. På grund af den vedtagne overgangsperiode og opgørelsesmetode vil det imidlertid tidligst kunne ske om ni år.

6.

Danmark importerede i 2015 …

Tøj fra Cambodja for over 276 millioner kroner. Dansk import af tøj fra Cambodia har været i voldsom stigning over de seneste år og er på bare ét år steget med 100 millioner kroner fra knap 177 millioner i 2014. I 2010 importerede vi for knap 80 millioner..

7.

Nye modesæsoner lægger pres på syersker

Den hurtigere omskiftelige mode har betydning for, hvor mange der er ansat i Cambodias tekstilindustri, og hvilke forhold de arbejder under. Fabrikkerne planlagde tidligere efter sæsonbestemte kollektioner, men med ‘fast fashions’ konstante efterspørgsel efter nye produkter, kan fabrikkerne ofte være nødt til pludseligt at kalde en stor mængde arbejdere ind. De kort varslede og tidspressede ordrer betyder, at flere arbejdere ansættes på korttidskontrakter, og at arbejderne presses til at producere mere og arbejde mere overtid.

8.

H&M, Bestseller og PWT producerer tøj i Cambodja

Hundredvis af verdenskendte brands som Nike, Adidas og GAP får produceret tøj og sko i Cambodia, lige såvel som H&M, Bestseller og PWT, der er blandt Danmarks 10 største modebrands målt på omsætning. Bestseller meddeler til Danwatch, at de har knap 50 leverandører i Cambodja, men de vil ikke oplyse hvilke. H&M har åbne leverandørlister, der viser, at de har omkring 40-50 leverandører i Cambodja.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Denne undersøgelse har fået et efterspil:

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.