Så vigtigt er dit tøj for Cambodjas økonomi

Forstå sammenhængen mellem dit tøj og Cambodjas økonomi på 2 minutter.

Så vigtigt er dit tøj for Cambodjas økonomi

Forstå sammenhængen mellem dit tøj og Cambodjas økonomi på 2 minutter.
Louise Voller
Journalist
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist
Jarl Kaldan
Fotograf
Louise Voller
Journalist
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist
Jarl Kaldan
Fotograf
Del meget gerne. Vi har gjort os umage.

1.

Tøj og sko er Cambodjas absolut vigtigste industri

I 2016 udgjorde tekstil og sko 80 procent af Cambodjas vareeksport, hvilket svarer til omkring fem milliarder dollars. De største aftagere er EU og USA. I EU er England den største aftager af sko og tøj fra Cambodja, men det kan kan næppe undgå at blive påvirket af englændernes ja til Brexit.

2.

Hvordan blev tekstilindustrien så vigtig?

I 1995 arbejdede cirka 18.000 cambodjanere på landets 20 tekstilfabrikker, i 2016 var tallet omkring 700.000 arbejdere. Mellem 85-90 procent af dem er kvinder. Investorer fra Hong Kong, Taiwan, Malaysia og Singapore rykkede ind og lejede bygninger, hvori de startede fabrikker. I 2007 var mere end 90 procent af Camodjas tekstilfabrikker ejet af udlændinge, mens et estimat fra 2013 lyder på 85 procent.

3.

EU er Cambodjas vigtigste marked

EU importerede næsten halvdelen – 45 procent – af Cambodjas eksporterede tøj og sko i første halvdel af 2016. EU er i stigende grad blevet et vigtigere marked for Cambodja over de seneste år. Hvor Cambodia eksporterede tøj og sko til EU for lige over 3,5 milliarder kroner i 2005, var tallet i 2015 på mere end 22 milliarder.

4.

EU giver handelsfordele til Cambodja

Alt Undtagen Våben” er navnet på en af EU’s eksportaftaler, som giver 49 meget fattige lande handelsfordele – f.eks . told- og kvotefri adgang til EU for alle produkter undtagen våben. Cambodja er et af de lande.

5.

Men …

I juli 2016 foretog Verdensbanken en vurdering af Cambodjas økonomi, der opgraderede landets status fra lavindkomstland til lavere mellemindkomstland. Det har vakt bekymring i Cambodja, for adopterer FN samme status, vil landet miste dets handelsfordele gennem “Alt Undtagen Våben”-aftalen. På grund af den vedtagne overgangsperiode og opgørelsesmetode vil det imidlertid tidligst kunne ske om ni år.

6.

Danmark importerede i 2015 …

Tøj fra Cambodja for over 276 millioner kroner. Dansk import af tøj fra Cambodia har været i voldsom stigning over de seneste år og er på bare ét år steget med 100 millioner kroner fra knap 177 millioner i 2014. I 2010 importerede vi for knap 80 millioner..

7.

Nye modesæsoner lægger pres på syersker

Den hurtigere omskiftelige mode har betydning for, hvor mange der er ansat i Cambodias tekstilindustri, og hvilke forhold de arbejder under. Fabrikkerne planlagde tidligere efter sæsonbestemte kollektioner, men med ‘fast fashions’ konstante efterspørgsel efter nye produkter, kan fabrikkerne ofte være nødt til pludseligt at kalde en stor mængde arbejdere ind. De kort varslede og tidspressede ordrer betyder, at flere arbejdere ansættes på korttidskontrakter, og at arbejderne presses til at producere mere og arbejde mere overtid.

8.

H&M, Bestseller og PWT producerer tøj i Cambodja

Hundredvis af verdenskendte brands som Nike, Adidas og GAP får produceret tøj og sko i Cambodia, lige såvel som H&M, Bestseller og PWT, der er blandt Danmarks 10 største modebrands målt på omsætning. Bestseller meddeler til Danwatch, at de har knap 50 leverandører i Cambodja, men de vil ikke oplyse hvilke. H&M har åbne leverandørlister, der viser, at de har omkring 40-50 leverandører i Cambodja.

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load