En Danwatch-undersøgelse

Et nyt ulovligt stof er fundet i vores vand

20. februar 2020

Mie Obbekær

Journalist

Mie Obbekær

Journalist

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med TV2

Undersøgelsen på 34 sekunder

Afspil video

Danwatch og TV2 dokumenterer, at ulovlige sprøjtemidler er fundet i Miljøstyrelsens grundvandscreeninger flere steder i Danmark

Der er tale om stofferne metazachlor OA, metazachlor ESA og t-sulfinylacetic acid – ingen af de tre sprøjtegifte har været tilladt at bruge i Danmark.

Et af stofferne, ukrudtsmidlet metazachlor, fik afslag om godkendelse, netop fordi det er en trussel mod grundvandet. Metazachlor mistænkes af EUs fødevareautoritet, EFSA, for at være kræftfremkaldende.

Dokumenter fra Toldstyrelsen, som Danwatch har fået adgang til, viser, at en vognmand så sent som i 2016 forsøgte at smugle metazachlor ind i Danmark.

Vores research viser, at de danske myndigheders pesticidkontrol er hullet som en si. Kun et fragment af de lastbiler, som passerer grænsen, bliver kontrolleret. Og ud af 41.000 landmænd og gartnerier kontrollerer Landbrugsstyrelsen kun 750 om året. De kan altså i snit forvente et besøg hver 55. år.

Gennem aktindsigt i politikredsene, Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen har vi fundet knap 441 virksomheder eller personer, der har fået et påbud eller en bøde fra 2017-2019 for ulovlig besiddelse eller anvendelse af pesticider.

Tallene svarer til, at 20 procent af landmænd, der har fået kontrolbesøg fra Landbrugsstyrelsen, fik en bøde eller et påbud for ulovlig opbevaring eller anvendelse af pesticider.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.