9. apr '19Fødevarer

Varekæde: Sådan ender sojaen i Danmark

Danmark importerede i 2018 1,7 mio. tons soja, hvoraf ca. 650.000 tons kommer fra argentinske sojamarker. Næsten al sojaen bliver brugt til dyrefoder til primært grise, men også kyllinger og oksekød og indgår i bacon, flæskesteg og kyllingefileter på de danske supermarkedshylder.

Img 0321
Soja er en afgørende del af foderblandinger til danske grise. Her stikker landmand Michael Nielsen hånden i sojaholdigt foder på sin gård Tilsbæk nord for København.

Denne artikel er en del af undersøgelsen Sojaens syge slagside

  • Argentinas lokalbefolkning bliver ifølge forskere dødeligt kræftsyge og børn bliver født med misdannelser på grund af pesticider, der bliver spredt over sojamarker. Problemet er ifølge argentinske forskere blevet værre og værre over årene.
  • Skoler i Argentina oplever også, at børn bliver påvirket af pesticider, fordi der bliver sprøjtet, mens børn er i skole.
  • Den danske landbrugssektor mener ikke, det er muligt at bevise, at det er pesticiderne og ikke noget andet, der er skyld i sygdommene. De fastholder, at dansk import af soja er bæredygtigt.
  • I 2014 forsøgte NaturErhvervsstyrelsen på vegne af Fødevareministeriet at samle virksomheder, brancheorganisationer, detailhandlen og NGO’er for at lande en aftale, der skulle gøre dansk import bæredygtig. Aktindsigter viser imidlertid at landbrugssektoren forhindrede, at det lykkedes.
  • Danwatch har besøgt fem regioner i Argentina for at interviewe eksperter og tale med argentinere, der er blevet kræftsyge, og børn, der er blevet født med misdannelser. Få hele historien og hør deres historier herunder.

Sojamarker

Før der kan være sojamarker er større arealer skov blevet ryddet. Det foregår typisk ved afbrænding eller ved almindelig skovrydning. Der er sket en kraftig vækst af sojaarealer i løbet af de seneste 25 år. Sydamerikas soja-areal blev knap tredoblet i størrelse i perioden 1990-2010, hvor det ifølge Verdensnaturfonden voksede fra 17 millioner hektar til 46 millioner hektar, og sojamarker i Argentina breder sig i dag over et areal, der svarer til 23 gange Danmarks størrelse.

Sojamarker

Eksportører

Store eksportører som Cargill, Louis Dreyfus Company og Bunge køber sojaen fra Argentinske landmænd.

Sojaen bliver transporteret til havne i Rosario og San Lorenzo med trucks eller tog. Herefter bliver det dels presset til sojaolie, dels tørstof som i branchen er kendt som sojakager. Billedet viser en hal ved San Lorenzo, hvor eksportøren Louise Dreyfus Company opbevarer sojatørstof inden det bliver sejlet til Europa eller andre steder rundt om i verden. Der er plads til 300.000 tons soja i hallen.

Eksportører

Importører og danske landmænd

Danske importører som grovvareselskaberne DLG og Danish Agro importerer sojaen til Danmark – hovedsageligt via havnene i Fredericia og Aarhus, ifølge Landbrugsavisen. Herfra bliver sojaen gjort klar til foderblandinger til danske landbrugsdyr – primært grise, kyllinger og kvæg.

Soja er den mest proteinrige afgrøde per hektar sammenlignet med andre afgrøder og er derfor en god byggesten, når landbrugsdyr skal vokse sig store og klar til at slagte.

Importører og danske landmænd

Supermarkedshylder

Soja fra Argentina ender indirekte på danske hylder ved at have indgået som foder til den flæskesteg, den bacon og de kyllingebrystfileter, vi spiser. Det indgår med andre ord som en afgørende del af den foder, som danske landbrugsdyr får. Derudover ender det også i eksempelvis sojaolie på supermarkedshylderne.

Supermarkedshylder

Vi har lavet et spørgeskema, der tager 4-8 minutter at udfylde, og vi håber du har lyst til at give din mening om os til kende.

Det gider jeg godt