Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ministre kaldes i samråd om sojaimport

To danske ministre bliver kaldt i samråd i Udenrigsudvalget. Her skal de forholde sig til, at Danmark årligt importerer 650.000 tons soja fra en produktion i Argentina, der gør lokale dødeligt syge.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Hvad vil de danske ministre på området gøre ved forholdene i den argentinske sojaproduktion?

Det bliver et af de bærende spørgsmål til Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann (V), og Erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K), der nu bliver indkaldt i et samråd i Folketinget.

Baggrunden er Danwatchs undersøgelse ‘Sojaens syge slagside’, der viser, hvordan Argentinas lokalbefolkning lider under landets store sojaindustri. Forskere har påvist, at argentinere oftere får kræft og føder børn med misdannelser, når de bor i nærheden af de områder, hvor pesticider bliver spredt over sojamarker.

Ideelt set burde man stoppe import af soja, indtil landarbejdernes fagforening på deres vegne kan forsikre, at forholdene er i orden.

MF Christian Juhl, Enhedslisten

Det er en industri som Danmark årligt køber 650.000 tons soja fra, viser beregninger fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

“Ideelt set burde man stoppe import af soja indtil landarbejdernes fagforening på deres vegne kan forsikre, at forholdene er i orden”, lyder det fra folketingsmedlem Christian Juhl (EL), der har indkaldt til samrådet i Udenrigsudvalget.

Sojaimportør konfronteret i 2011

Han fremhæver, at en del af baggrunden bag at kalde i samråd er, at foderimportøren Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG) tidligere har lovet handling, men ikke har leveret.

Allerede i 2011 blev DLG konfronteret med en argentinsk regeringsrapport, der påpegede, at der var kommet flere kræftsyge og flere børn født med misdannelser i de undersøgte områder i Argentinas nordlige Chaco-region. Dengang udtalte DLG’s daværende koncerndirektør, at de ville gå i gang med at undersøge det og at “vi skal til bunds i det her”.

Om dato for samrådet

Datoen for samrådet ligger endnu ikke fast, men når den bliver offentliggjort, vil den fremgå af Folketingets kalender.

Om dato for samrådet

Datoen for samrådet ligger endnu ikke fast, men når den bliver offentliggjort, vil den fremgå af Folketingets kalender.

DLG vil dog ikke svare Danwatch på, hvad der kom ud af deres undersøgelse, og i mellemtiden er dansk import af soja fra Argentina fortsat.

Danwatch kunne tilsvarende allerede i 2011 fortælle, at sojaproduktionen havde store sundhedsmæssige konsekvenser for argentinere. En udvikling, der kun er blevet forstærket siden i takt med et højere pesticidforbrug på sojamarkerne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.