Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Minister: “Jeg vil lægge pres på, at få det her svineri stoppet”

Danmark skal være dagsordensættende i Europa for ambitiøse tiltag, der garanterer at soja bliver produceret ansvarligt, sagde Fødevareminister Mogens Jensen (S) på et samråd i Folketinget i går. Ministeren var kaldt i samråd på baggrund af en Danwatch-undersøgelse.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Danmark skal presse på for at forbyde kræftfremkaldende pesticider på argentinske sojamarker, og soja skal fremover produceres ansvarligt.

Det var ordene fra fødevareminister, Mogens Jensen (S) ved et samråd i Folketingets Udenrigsudvalg i går, 26. september. Emnet var dansk import af soja, og baggrunden for samrådet var Danwatch’s undersøgelse Sojaens Syge Slagside, der i april i år afslørede, hvordan Danmark med en import på over 1,6 millioner tons soja om året bidrager til Argentinas sojaindustri, der spreder en stadig stigende mængde pesticider i landet med kræftsyge argentinere og misdannede børn som konsekvens.

Jeg vil lægge mig i selen for at sikre, at vi importerer bæredygtigt soja til Danmark, og jeg vil gøre, hvad jeg kan for at presse på i EU og igennem Stockholmkonventionen, så vi kan få det her svineri stoppet.

Fødevareminister, Mogens Jensen (S)

“Produktionsforhold, som dem vi har set omtalt i pressen er dybt uacceptable, og det er helt rigtigt, at befolkningen i andre lande ikke skal sætte deres helbred på spil, blot for at vi kan købe deres varer”, sagde Mogens Jensen.

“Jeg vil lægge mig i selen for at sikre, at vi importerer bæredygtigt soja til Danmark, og jeg vil gøre, hvad jeg kan for at presse på i EU og igennem Stockholmkonventionen, så vi kan få det her svineri stoppet”, sagde ministeren.

Stockholm-konventionen er en global konvention, der forbyder brug af de mest sundhedsskadelige sprøjtegifte.

De værste sprøjtegifte skal forbydes

Sojaen er attraktiv for landbruget, fordi det er den mest proteinholdige afgrøde pr. hektar, og fordi den er billig. I Sydamerika har afgrøden desuden optimale vækstbetingelser, og i Sydamerika er det er tilladt at sprøjte med pesticider som er forbudte i Danmark. På den måde er virkningen også det kraftigere – både for sojaplanterne og for mennesker.

Det var Christian Juhl (EL), der havde kaldt fødevareministeren i samråd, og Christian Juhl (EL) bad ministeren skitsere, hvad han vil gøre fremover for at Danmark ikke understøtter en produktion, der er skadelig for en stor del af den argentinske befolknings sundhed.

Ministeren lovede at arbejde for, at de værste sprøjtegifte i den argentinske sojaproduktion bliver forbudt under Stockholmkonventionen. Det er de ikke i dag.

Pres gennem EU

Derudover vil han kræve, at EU sætter grænseværdier for pesticidrester i importeret foder, som netop sojakager, og så skal der udvikles bæredygtige protein-alternativer i Danmark fra eksempelvis græs, så man kan erstatte noget af sojaimporten med alternativer.

Hvad angår importeret soja, skal virksomheder og brancheorganisationer løbende opfordres til at købe certificeret soja.

En afgørende del af arbejdet er netop et større pres på virksomhederne, som han mener bærer et moralsk medansvar.

“Regeringen arbejder for en langt mere bæredygtig produktion. Og vi vil se på, hvordan man kan fremme det her mest muligt. Vi er langt fra i mål, men som jeg nu har skitseret, så arbejder vi nu på mange niveauer for at hæve indsatsen”, sagde fødevareministeren.

Vil skele til Sverige

Danmark importerer primært soja fra Argentina for at fodre danske grise, kyllinger og kvæg og er en mindre spiller internationalt set. Derfor er vejen frem at lægge pres på EU ved at koble EU’s frihandelsaftaler sammen med bæredygtighedsforpligtelser.

“Vi er en lille spiller på det her marked. Det er på ingen måder et argument for, at man kan fralægge sig ansvar, men det er et argument for, at vi samarbejder i EU om at fremme en mere bæredygtig sojaproduktion. For EU er en stor spiller, når det kommer til import”.

Christian Juhl opfordrede desuden ministeren til at tage en tur til Sverige, som siden 2015 har krævet, at al sojaimport er bæredygtigt eller økologisk.

“Jeg tager gerne imod opfordringen til at undersøge, hvad Sverige har gjort. Det har jeg ikke som sådan haft lejlighed til at fordybe mig i i forbindelse med det her, men det vil jeg gøre efterfølgende”, sagde fødevareminister Mogens Jensen (S).

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.